Hangisi doğru: Katarlılar 'satıldı' diyor, THY yalanlıyor

Hangisi doğru: Katarlılar 'satıldı' diyor, THY yalanlıyor
Twitter'da Katar Havayolları'nın Türk Hava Yolları'nın yüzde 49'unu satın aldığı iddiası ortaya atılırken, THY'den satışla ilgili yalanlama geldi.

ARTI GERÇEK - Sosyal medya platformu Twitter'da, 'Türk Hava Yolları'nın yüzde 49'u Katar Hava Yolları'na satılıyor' iddiası ortaya atıldı.

İddiayı ortaya atan kişi ise Harry Theocharous isimli bir kişi. Kendisini pilot ve 'Q4 Aviation Solutions'ta İş Geliştirme Müdürü' olarak tanımlayan Theocharous, "Son Dakika: Qatar Airways CEO'su Akbar Al Baker, Türk Hava Yolları'nın yüzde 49'unu satın aldıklarını duyurdu. Bu, fona ihtiyaç duyan Türk hükümetinin devlet kontrolündeki şirketleri özelleştirmesinin başlangıcı mı? Bir yorumunuz var mı @BeratAlbayrak?" şeklinde bir tweet attı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise, bugün yaptığı konuşmada, "Batacak denen THY dünyanın rekor kar ile dünya basınına manşet oldu" demekle yetindi.

Bu gelişmenin ardından Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medyada ortaya atılan THY'nin Katarlılara satılacağı iddialarını yalanladı.

Üstün, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Markamız hakkında farklı zamanlarda ortaya atılan ve yeniden gündeme gelen 'Türk Hava Yolları Satılıyor' başlıklı haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Bu asılsız paylaşımlar ile ilgili hukuki haklarımızı saklı tuttuğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz" ifadelerini kullandı.

Türk Hava Yolları (THY), konuya ilişkin KAP'a da bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

"Ortaklığımızın Türkiye Varlık Fonu'na ait yüzde 49'luk hisselerinin yabancı bir havayolu şirketine satılacağına dair farklı zamanlarda ortaya atılan ve 20 Mart tarihinde bir sosyal medya platformunda yinelenen iddialar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır.

Profesyonel olmayan bir şekilde derlenmiş, marka ve piyasa değerimize zarar vermeyi amaçlayan, asılsız olduğu kadar art niyetli bir yaklaşım ile yapılmış bu paylaşımlar ile ilgili hukuki haklarımızı saklı tuttuğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz."

BERAT ALBAYRAK'TAN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ DEMİŞTİ

Son iddialar İsviçre merkezli pilot ve havacılık uzmanı Harry Theocharous'ın sosyal medya hesabındaki paylaşımı üzerine yayıldı. Theocharous, Katar Havayolları Tepe Yöneticisi (CEO) Akbar El Bekir'in THY hisselerinin yüzde 49'unu aldığına dair bir duyuru yayınlayıp, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'tan bir açıklama beklediğini ifade etti.

İLK İDDİA EYLÜL AYINDA ORTAYA ATILMIŞTI

Hisseleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığını yaptığı Varlık Fonu'na devredilen Türk Hava Yolları'nın Katarlılara satılacağı iddiaları başka medya kuruluşları tarafından daha önce de ortaya atılmış, THY Basın Müşaviri Üstün bu söylemleri de yalanlamıştı.

THY'nin satışıyla ilgili ilk iddialarsa 2018 Eylül ayında ortaya atıldı. CHP eski Milletvekili Barış Yarkadaş, 16 Eylül 2018 tarihli tweet mesajında THY ve Halkbank'ın Katar'a satılacağını öne sürdü.

Yarkadaş, resmi hesabı üzerinden "AKP ekonomideki çöküşü önleyebilmek için THY ve HALKBANK'ı Katar'a satmayı düşünüyor. Formül de bulunmuş: Katar, Erdoğan'ın başkanlığını yaptığı Varlık Fonu'na ortak olacak. 400 milyonluk uçak alımı da bu ortaklıkla ilgili sanırım. Bu arada hastaneler rapor için kağıt bulamıyor!" mesajını paylaşmıştı.

Öne Çıkanlar