Harekata karşı çıkan baro sayısı 10’a yükseldi: Daha fazla can kaybı yaşanmadan son verin!

Harekata karşı çıkan baro sayısı 10’a yükseldi: Daha fazla can kaybı yaşanmadan son verin!
Hükümetin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik başlattığı harekata karşı açıklama yapan baro sayısı 10'a yükseldi. Hukukçular, 'Yurtta sulh cihanda sulh' diyerek harekatı durdurma çağrısı yaptı.

AKP hükümetinin cihatçı gruplarla birlikte Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik düzenlediği "Barış Pınarı Harekatı"na karşı tavır alan baro sayısı 10'a yükseldi. Adıyaman, Bingöl, Diyarbakır, Urfa, Şırnak, Mardin, Muş, Dersim ve Van'ın ardından İzmir barosu bir açıklama yaparak, "Savaşı derhal durdurun" çağrısı yaptı. 10 baro yaptığı açıklamada, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan başta olmak üzere tüm devlet yetkililerini ve muhalefet partilerini barışa davet etti.  

Adıyaman, Bingöl, Urfa, Şırnak, Mardin, Muş, Dersim ve Van baroları da ortak yazılı açıklama yaparak, François Fenelon’nun, "Tüm savaşlar iç savaştır, çünkü tüm insanlar kardeştir" sözleri hatırlatıldı. 

Baroların ortak açıklamasında, "Savaş-barış tercihinde, bir kez daha savaş isteyenler galip geldi. Galip gelenler; savaşın bütün insani, vicdani, ahlaki ve hukuki sorumluluğunu da üstlenecekler. Savaşın tarafı olmayan sivillerin, kadınların, çocukların ölümünden; doğanın geri dönülemeyecek bir şekilde zarar görmesinden;  en önemlisi de halkların bir arada yaşama iradesinin ortadan kaldırılmasından onlar sorumlu olacaklar. Türklerin ve Kürtlerin en zor dönemlerde yan yana durduğunu gösteren tarihsel belleğin yerine, günlük ve dönemsel politik çıkarlar uğruna şiddet ve savaş ikame edilmiştir. Bu politik manevra Türkiye’nin sosyal, siyasal, ekonomik ve psikolojik alanda yaşadığı krizleri daha da derinleştirmekten öteye geçmeyecek, hiçbir anlam ifade etmeyecektir" denildi. 

İZMİR BAROSU DA HAREKATIN DURDURULMASINI İSTEDİ

İzmir Barosu da "Eşit, özgür ve demokratik bir yaşamın ancak ve ancak barış ortamında kurulabilir" diyerek, hükümete kuzey ve doğu Suriye’ye yönelik operasyona daha fazla can kaybı yaşanmadan son verme çağrısında bulundu. Yapılan açıklamada İzmir Barosu’nun tarihi boyunca "barışı" öncelediğini belirtilerek, savaşa karşı çıkmanın tarihsel bir sorumluluk olduğu vurgulandı. 

‘YURTTA SULH, CİHANDA SULH'

İzmir Barosu'nun açıklaması şöyle:

"Gelecek güzel günlerin yalnızca barışla mümkün olduğu ve yurttaşlarımızın barışı hak ettiği inancıyla; vatandaşlarımızın hayatın 'Her türlü tecellisinde ortak olduğu, birbirinin hak ve hürriyetlerine kesin saygı, karşılıklı içten sevgi ve kardeşlik duygularıyla ve 'Yurtta sulh, cihanda sulh' arzu ve inancı içinde, huzurlu bir hayat talebine hakları bulunduğunu' bir kez daha tüm kamuoyunun dikkatine sunuyor, eşit, özgür ve demokratik bir yaşamın ancak ve ancak barış ortamında kurulabileceğini anımsatarak, şehitlerimize ve sivillere Allahtan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyor, siyasi iktidarı daha fazla can kaybı yaşanmadan savaşa son vermeye çağırıyoruz." (MA)

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar