Hasankeyf 'Betonkeyf' oluyor

Hasankeyf 'Betonkeyf' oluyor
Batman’da yapımı süren Ilısu Barajı’nın altında kalacak olan 12 bin yıllık Hasankeyf'de yıkım devam ediyor. Dicle Nehri'nin etrafına örülen beton set kale duvarlarını aştı.

Batman’da yapımı süren Ilısu Barajı’nın altında kalacak olan 12 bin yıllık geçmişe sahip Hasankeyf ilçesinde yıkım devam ediyor. Ömrü 50 yıl olan baraj için tarihi kent adım adım yok ediliyor.

Zeynelbey Türbesi, Artuklu Hamamı ve İmam Abdullah Zaviyeleri'nin yerinden taşındığı kentte, dünyanın ilk Kürt üniversitelerinden olan ve Eyyübiler döneminde inşa edilen Sultan Süleyman ve El-Rızk Camiisi’nin taşıma işlemleri devam ediyor.

TARİHİ KALE BETONLA KAPLANIYOR. SETİN YÜKSEKLİĞİ KALE DUVARLARINI AŞTI

Şantiyeye çevrilen ilçenin silueti ise son dikilen vinç nedeni ile tarihi dokunun son eseri de yok edilmek üzere. Her gün Raman Dağı’nda yapılan patlatmalardan elde edilen kayalar, Dicle Nehri’ne paralel inşa edilen sete her gün biraz daha yükseltilerek kale duvarlarına yaklaştı. Yaz boyunca toz içinde olan tarihi ilçede yaşamak nerede ise imkansızlaştı. Taşıma işlemleri için daha önce açılan davalarda ise bir ilerleme sağlanmıyor.


İnşaat vincinin yüksekliği El-Rızk Camiisi’nin minaresini aştı.

Mezopotamya Ajansı'ndan metin Yoksu'nun haberine göre, tahribatın en büyüğü ise tarihi kalenin duvarında yaşanıyor. Kale duvarlarına yetişen setin yüksekliği Dicle Nehri’nin görünüşünü yok ederken, 50 yıl sonra sular çekilse dahi kentin silueti şimdiden tahrip edilmiş durumda. Set kalenin duvarlarına yaklaştıkça tarih kayboluyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar