HDP'li gençler: Hasankeyf'i faşizmin betonlaşmış zihniyetine yedirtmeyeceğiz

HDP'li gençler: Hasankeyf'i faşizmin betonlaşmış zihniyetine yedirtmeyeceğiz
Hasankeyf'in sular altında bırakılmasına karşı çıktıkları için polis ve asker saldırılarına maruz kalan HDP Gençlik Meclisi üyeleri canları pahasına Hasankeyf'i savunacaklarını söyledi.

Tarihi Hasankeyf ilçesinin baraj suları altında bırakılmak istenmesine karşı çıkan HDP Gençlik Meclisi üyelerinin 12 Haziran’da yapmak istedikleri basın açıklamasına polis saldırmış, 33 genç darp edilerek gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan gençler, hastane ve İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürülene kadar bindirildikleri araçlarda işkenceye maruz kalmıştı.

İfadeleri alındıktan sonra serbest bırakılan gençler, polis müdahalesini ve maruz kaldıkları işkenceyi anlattı. 

35 KİŞİYE 500 POLİS SALDIRDI

Polis saldırısında coplarla kolundan ve sırtından darp edilen Berfin Can, plastik mermiler ve coplarla yapılan saldırının ardında polis araçlarında başlayıp karakolda devam eden işkenceyi anlattı:

"Polis adeta ordu halinde gelmişti. 35 kişilik bir gruba 500 kişilik polis gücü müdahale etti. Coplarla, plastik mermilerle ve kalkanlarla saldırıya maruz kaldık. İlçe binasına girdiğimiz sırada pencereleri kırarak, plastik mermilerle saldırdılar. Polis, müdahale sırasında ‘Dışarı çıkın, yoksa sizi boğarız’ şeklinde bağırıyordu. Bununla birlikte darp etmeye devam ettiler. Sağlık raporu için hastaneye götürüldüğümüzde, doktoru aracın içine getirdiler. Bu uygulamayı kabul etmedik. Hastaneden sonra ifade için karakola götürüldüğümüzde, araç içinde darp ve hakaretler devam etti."

'GENÇLİĞİN GÜCÜNDEN KORKUYORLAR'

Kendilerine yönelik baskılarının ilk olmadığını da dile getiren Can, ajanlaştırma, fuhuş, doğa katliamları ve kadına yönelik şiddete karşı mücadele eden gençler olarak sürekli baskılara maruz kaldıklarını belirtti:

"Devlet, gençliğin mücadelesini gördükçe, daha sert bir şekilde yönelmeye başlıyor. Gençliğin gücünden, dinamizminden korkuyorlar. Çünkü değiştirecek olan, özgür bir yaşamı yaratacak olan gençliktir. Baskıyı Hasankeyf’te bu baskıyı bir kez daha gördük. Bugüne kadar her türlü baskıya karşı gençlik geri adım atmadı. Gençlik topluma zarar verecek her türlü politikaya karşı mücadele etmeye devam edecektir. Bu nedenle hiçbir baskı gençliği yıldıramaz."

BASIN AÇIKLAMASINA PLASTİK MERMİ VE BİBER GAZIYLA SALDIRDILAR

Polis saldırısında kafasına aldığı cop darbeleriyle yaralanan isimlerden biri de Nurullah Özgün. Anayasal bir hak olan basın açıklaması sırasında yapılan saldırıda polisin canlarına kast ettiklerini söyledi:

"Devletin betonlaşmış zihniyetinin bir örneği olarak Hasankeyf’in sular altında bırakılmasına karşı en doğal hakkımız olarak, bu faşizane uygulamaya karşı basın açıklaması gerçekleştirmek istedik. İlçe binamızın önünde gerçekleştirmek istediğimiz basın açıklamasına yüzlerce polis ve asker etrafımızı sararak, engel olmaya çalıştılar. Vazgeçmeyerek basın açıklamamızı tam yapacağımız sırada yakın mesafeden biber gazı ve plastik mermilerle saldırdılar."

Bu tür saldırılarla çok karşılaştıklarını belirten HDP Gençlik Meclisi üyesi Nurullah Özgün, işkence ve baskının kendilerine geri adım attıramayacağını söyledi.:

"Bu tür korku politikalarına karşı duruşumuz nettir. Hasankeyf’i, insanlığın oluşturduğu binlerce yıllık tarihi değeri, bu faşist betonlaşmış zihniyete yedirtmeyeceğiz" diyen Özgün, şunları ekledi: "Oradaki mücadelemiz sürecektir. Biz orada dün bir kıvılcım yarattık. O kıvılcım büyüyecek, faşist zihniyeti Hasankeyf’in engin topraklarına gömecektir."

HDP’li gençler, başvuruda bulunacakları İnsan Hakları Derneği aracılığıyla polisler hakkında suç duyurusunda bulunacak. (MEZOPOTAMYA AJANSI)

Öne Çıkanlar