'Hasar tespiti'ni depremzedeler yaptı

'Hasar tespiti'ni depremzedeler yaptı
Pütürge ilçesine bağlı Hüsükuşağu köyünde 138 ev ağır hasar gördü. Köye yardımlar 3 gün sonra ulaşabildi. Kış ortasında dışarda kalan depremzedeler yardım bekliyor.

ARTI GERÇEK- Malatya’nın Pütürge ilçesine bağlı Hüsükuşağu, diğer adıyla Bölükkaya köyü depremden zarar gören yerleşim yerlerinden biri. Depremden zarar gören köy, 'Alevi köylerine yardım gitmediği' iddiaları ile gündeme gelmişti. Hüsükuşağı köyü  Malatya’nın Pütürge ile Elazığ’ın Sivrice ilçeleri arasında yükselen karlı dağların yamacında kurulu. Tamamı Alevi yurttaşların ikamet ettiği köyde evler eski taş evler. Hüsükuşağu Cemevinin önünde bir araya geldiğimiz köy sakinleri, "Alevi köylerine yardım gitmediği" tartışmalarından oldukça rahatsız.

138 EV HASARLI

Artı Gerçek’e konuşan Hüsükuşağı köyü sakini Sadettin Anıktar, depremde 138 evin hasar gördüğünü söyledi. Yetkilerin kendilerine "Sakın evlere girmeyin" dediğini aktaran Anıktar,  yardımlar ile ilgili şunları dile getirdi: "Sağ olsun, ilgi alakaları yapıyorlar geliyorlar gidiyorlar.  Ama daha bugün (pazartesi) ilk bismillah bir kamyon erzak geldi. Antalya belediyesi bize göndermiş. Erzaklardan ihtiyacımız olanı aldık, diğerine dokunmadık. O erzakları Elazığ’a da gönderdik" dedi.

HAVA SOĞUK, KÖY SAKİNLERİ YARDIM BEKLİYOR

Depremden 3 gün sonra yardım geldiğini belirten köy sakinlerinin ihtiyaçları oldukça fazla. Taş evler hasar gördüğü için girilmiyor. Kar yağışının yoğun olduğu bölgede çadırda yaşamak imkânsız. Hüsükuşağı köyü sakini Fatma Karademir, "Başka bir şey istemiyoruz. Bizim burada kalacak yere ihtiyacımız var. Barınak, bir küçük kulübemiz olsun. Çünkü buranın şartları zordur. Giremeyiz evlere…" dedi. Köy sakini Elena Çakır’da temel ihtiyaçlarının barınma olduğunu söyledi. İnsanların kış şartlarında çok mağdur olacağını belirten Çakır, "Yukarıdaki kesimlere su yok elektrik kesiliyor. İnşallah devlet büyükleri bizi buralarda unutmaz" diyerek barınma ile ilgili sorunların giderilmesini istedi.

HASAR TESPİTİ YAPILMAYAN KÖYLER VAR

Depremde çevrede bulunan köyler de zarar görmüştü. Köylerine ulaşamayan yurttaşlar, Hüsükuşağı köyünde bekliyordu. Köyde bekleyiş halinde olanlardan biri Gündeğer köyüne bağlı Mıko mezrası sakini Hüseyin Aslan’dı. Mezrada 7 ev bulunduğunu ifade eden Aslan, yollar kapalı olduğu için mezra sakinlerinin ya Malatya merkezde yakınlarının evinde, ya da çevre köylere gittiğini anlattı. Mezralarının yolu kapalı olduğu için hasar tespiti yapılamadığını belirten Aslan, "Sadece bizim mezra değil, başka yerlere de gidilmediği için hasar tespiti yapılmadı.  Hasar tespiti yapılmayan bir diğer yerleşim yeri Merg mezrası. 13 haneli mezrada 5 aile yaşıyor. Mezranın yolu kardan dolayı kapalı. Mezrada evlerin neredeyse tümü hasarlı… Her iki mezrada da hasar tespiti yapılmadı" diye anlattı.

"SEÇİMİ BOYKOT ETTİM"

Kar yağmaya başlayınca yollarının kapandığını, Nisan ayına kadar kapalı olduğunu anlatan Aslan, ulaşım sorunu olduğu için mezralarında kalamadıklarını söyledi. Aslan, "31 Mart seçimlerinde bu köyde sandık kurulmuştu. Mart ayıydı. Sandık başına geldiğimde görevli bana zarf ve pusulayı uzattı. Görevliye, ‘Bana sadece zarf verin. Pusula istemiyorum’ dedim. Neden diye sorduklarında, ‘Mart ayındayız. Benim mezramın yolu hala kapalı. Eğer Mart ayında hala evime gidemeyip gelip bu köyde oy kullanıyorsam sorumluluk sahibi olanlar bellidir. Hiçbir siyasi parti benden oy alamayacak’ diyerek boykot ettim. Oy kullanmadım. Bu sorun hala devam ediyor. Evime ulaşamıyorum. Çünkü köy yollarımız kapalı" sözleri ile yaşadıkları mağduriyeti anlattı.

"HASAR TESPİ"TİNİ DEPREMZEDE YAPTI

Mıko Mezrasında evi bulunanlardan biride Zeki Aslan. Mezrada bulunan evlerinde hasar tespiti yapılmaması üzerine Aslan kolları sıvayarak yaya olarak yola çıktı. Mezrada tek bir evin bile sağlam kalmadığını anlatan Aslan, "Tüm evler yıkılmış durumda. Yıkılan evler arasında bizim evimizde var. Bende yıkılan evlerin fotoğraflarını çekip getirdim, muhtara verdim. Muhtarda bu fotoğrafları hasar tespiti için götürüp yetkililere verdi. Bu şekilde biz kendi köyümüzde hasar tespiti yapmış olduk" diye anlattı.

HAYVANLAR İÇİN TEDBİR ALINMALI

Kış aylarının kendisini hissettirdiği bölgede halkın temel ihtiyacı barınma. Köyün temel geçim kaynağının hayvancılık olduğunu anlatan köylüler, ahırları kullanamıyor. Bir çok köylünün hayvan yemi enkaz altında kaldı. Köy sakinlerinin talebi sadece kendileri ile alakalı değil. Hayvanları için de yarım istiyorlar. Hava sıcaklığının eksi 14’ü bulduğunu, bölgede hayvanların barınması için de çadıra ihtiyaç olduğunu dile getiriyorlar.

Öne Çıkanlar