Hasta tutuklu yoğun bakımda

Hasta tutuklu yoğun bakımda
Bafra Cezaevi’nden Ankara Numune Hastanesi’ne sevk edilen ağır hasta tutuklu Koçer Özdal yoğun bakım ünitesine alındı.

Samsun Bafra Cezaevi'nde tedavi edilmek üzere 19 Temmuz'da Ankara Numune Hastanesi'ne getirilen Koçer Özdal (70), 'yer olmadığı' gerekçesiyle daha önce alınmadığı yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı. Özdal'ı önceki gün görmeye giden İnsan Hakları Derneği (İHD) avukatı, görüştürülmediği Özdal'ın yoğun bakıma alındığını doktorlardan öğrendi.

'ÖNLEM ALINSAYDI BÖYLE OLMAYACAKTI'

İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi ve İHD Cezaevi Komisyonu üyesi Nuray Çevirmen, "Daha önce önlemler alınmış olsaydı bu boyutlara ulaşmayacaktı. İlk getirildiğinde mesane kanseri olmasından kaynaklı idrar torbasının alınacağı doktorlar tarafından belirtilmişti. Ayrıca iki böbreği de dolaşım sistemi bozukluğundan kaynaklı görevini yerine getirmediği için diyalize giriyordu. Diyaliz tedavisinin ardından son aldığımız bilgiye göre böbreklerinde kısmi düzelme olmuştu ve diyalize girmesine gerek kalmamıştı. Tetkikler devam ederken akciğerlerinde problem olduğu tespit edildi" dedi.

YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE

Ellerinde herhangi bir rapor olmadığını sadece doktorlardan aldıkları bilgiye sahip olduklarını vurgulayan Çevirmen, tüm gecikmelerin yanı sıra hastanelerin yoğun bakım ünitelerinin dolu olması gerekçesiyle de tedavisinin geciktirildiğini söyledi. Çevirmen, Özdal'ın yoğun bakım ünitesine alındığı bilgisinin kendilerine de yeni ulaştığını ve önümüzdeki hafta içinde Özdal'ın ailesinin görüşme yapmak için Ankara'ya geleceği bilgisini paylaştı. Aileye izin verilip, verilmeyeceğini bilmediklerini söyleyen Çevirmen, "Tedavi sonuçlarını ve durumunu ancak ailesi geldikten sonra öğrenebileceğiz. Akciğerlerinden sıkıntıdan kaynaklı yoğun bakım ünitesine alınacağını biliyorduk ama ne zaman alınacağı belli değildi. Şu an alınmış" dedi.

'CEZALAR ÖLÜMÜN KIYISINDAYKEN ERTELENİYOR'

Hasta tutukluların durumunun her geçen gün kötüleştiğine dikkat çeken Çevirmen, Adli Tıp Kurumu'ndan verilmeyen ya da 'cezaevinde kalabilir' şeklinde verilen raporların, hastanelerde tetkik ve tedavilerin yapılmamasından, kötü cezaevi koşullarından kaynaklı tutukluların ölüm kıyısına getirildiğini vurguladı. "Hasta mahpusların ancak yaşama olanağının ortadan kalktığı tespit edildiğinde infazları ortadan kaldırılıyor ya da erteleniyor"  diyen Çevirmen, birçok hasta mahpusun cezaevinden çıktıktan hemen sonra yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

'YAŞAM HAKKI İHLALİNE SON VERİLMELİ'

Türkiye'de hasta mahpuslara yapılan bu uygulamaya artık son verilmesi gerektiğini dile getiren Çevirmen, "Bu bir insan hakları problemidir. Yaşama hakkı ihlalidir. Yaşam hakkının sağlanmasıyla ilgili şartların düzeltilmesi gerekiyor. Yaşam hakkı amasız, fakatsız bir haktır. Hasta mahpuslar gerektiği zamanda bırakılmıyor. İnfazları ertelenenler oluyor ama hasta mahpuslar ömrünün sonuna getirilmiş oluyor ve hastalıklar artık geriye dönülemez bir noktada böyle bir çözüm kabul edilemez. Hastalıklar ilk teşhis edildiğinden itibaren gerekli tetkik ve tedavilerin yapılması, infazının ertelenmesi gerekiyor. Yaşam hakkı ihlaline son verilmelidir" şeklinde konuştu.

'ELBİSELERİMİ DEĞİŞTİREMİYORUM'

Koçer Özdal'ın kızı Süheyla Özdal ise geçtiğimiz günlerde babasının telefonda, "Akciğerlerim su toplamış. Vücudum şişmiş durumda. Elbiselerimi değiştiremiyorum. Sancılarım çok fazla kendi işimi göremiyorum" diyerek durumunu anlattığını söyledi. Özdal, önümüzdeki hafta Ankara'ya geleceklerini de belirtti.

NE OLMUŞTU?

Ağır hasta tutuklu Koçer Özdal, bulunduğu Samsun Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi'nden Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'ne (CİSST) gönderdiği mektupta yaşadığı sıkıntıları anlatmış ve tedavi edilebilmek için yardım istemişti. Özdal mektubunda, 4 yıl önce Muş'ta gözaltına alınıp, tutuklandığını aktararak, hiçbir delil ve kanıt olmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığını belirtmişti. Cezasının onaylanmasından sonra tek kişilik hücrede yaşamak zorunda kaldığını dile getiren Özdal, cezaevi koşullarından kaynaklı mesane kanseri olduğunu ve hastalığa bağlı olarak böbreklerinin iflas ettiğini ve her gün diyalize girmek zorunda kaldığını dile getirmişti.

Koçer Özdal, bulunduğu Samsun Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi'nden sağlığının kötüye gitmesi nedeniyle 19 Temmuz'da Ankara Numune Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Özdal ile görüşmek için 21 Temmuz'da Bursa’nın Gemlik ilçesinden Ankara'ya gelen ailesi savcılık izni olmadığı gerekçesiyle görüştürülmemişti. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar