Hayaller Varlık Fonu, gerçekler Yokluk Fonu

Hayaller Varlık Fonu, gerçekler Yokluk Fonu
Hazine’den aktif büyüklüğü 160 milyar dolar olan varlıkların devredildiği Varlık Fonu'na bugüne kadar sadece Kayseri Şeker’den 1.5 milyon TL temettü ödemesi yapıldı.

EKONOMİ - Hükümetin 200 milyar dolar gibi büyük hedeflerle kurduğu, sadece Hazine’den aktif büyüklüğü 160 milyar dolar olan varlıkların devredildiği Türkiye Varlık Fonu (TVF) Yönetimi AŞ’ye bugüne kadar sadece Kayseri Şeker Fabrikası AŞ’den 1.5 milyon TL temettü ödemesi yapıldı.

Kasım 2016’da faliyete geçirilen ve büyük projelere kaynak sağlaması amaçlanan fonun geçen 1.5 yılda kuruluş süreci bile tamamlanamadı.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, kuruluş çalışmaları devam ettiği gerekçesiyle de yıllık faliyet raporu hâlâ yayımlanmadı. Ortada rapor olmadığı için de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu denetim yapamadı. TVF, 26 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yasayla kuruldu. 

TVF Yönetimi AŞ ise, 9 Kasım 2016’da Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile faaliyete geçti. TVF o günden bu yana faliyette.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, TVF’nin bugüne kadarki çalışmaları hakkında Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) bilgi edinme başvurusunda bulundu. 

Emir’in fonla ilgili sorularına TVF Yönetimi AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Himmet Karadağ imzasıyla yanıt geldi. Verilen yanıtlarda, "Halen kuruluş sürecine yönelik çalışmaları devam ettiğinden, bugüne kadar geçen sürede herhangi bir borçlanma yapılmadı. Kuruluş çalışmaları devam ettiğinden, yıllık mali tablolaları ile faliyetlerine yönelik bağımsız denetim süreci devam etmektedir.

2017 bağımsız denetim çalışmaları tamamlandığı anda, yıllık faliyet raporu kurumsal yönetim ilkeleri gereği olarak kamuoyu ile paylaşılacak. 46 adet taşınmaz TVF’ye devredildi, değerleme çalışması devam ediyor. TVF Yönetimi AŞ’nin kuruluş çalışmaları devam etmekte olduğundan herhangi ticari bir faliyette bulunulmadı" denildi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, "1.5 yıl geçmesine karşın Varlık Fonu’nun, Türkiye ekonomisine neredeyse hiçbir katkısı olmamış" dedi. 

Öne Çıkanlar