Haziran ayı iş cinayetleri raporu: En az 124 işçi hayatını kaybetti

Haziran ayı iş cinayetleri raporu: En az 124 işçi hayatını kaybetti
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Haziran ayı iş cinayetleri raporuna göre 6'sı çocuk 17'si kadın 124 kişi hayatını kaybetti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin her ay hazırladığı İş Cinayetleri Raporu'nun Haziran ayı bilançosuna göre en az 124 kişi, 2019’un ilk altı ayında ise en az 840 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Hayatını kaybeden 124 kişinin 6’sının çocuk, 17’sinin kadın olduğu 13’ünün göçmen işçi olduğu belirlendi.Meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen üç iş cinayetinin de kayda geçtiği raporda, OHAL ilanı sonrası iş cinayetlerinin yıllık ortalamasının yüzde 15 artarak bin 700 civarından 2 binlere ulaştığı belirtiliyor.

OHAL VE İŞ CİNAYETLERİNİN ARASINDAKİ BAĞLANTI

İç cinayetleri ve OHAL arasındaki bağlantıyı açıklayan İSİG Meclisi, "Grevler yasaklandı, sendikal eylemler suç sayıldı, örgütlü işçiler dahi ‘ben bu makinede çalışmayacağım (bilmediğim işi yapmayacağım)’ diyemeyecek hale getirildi. Say say bitmez. Yani siyasal/ekonomik krizi aşmak için işçiler daha çok öl(dürül)dü" ifadelerine yer verildi.

Türkiye'de her an çok büyük işçi katliamlarının yaşanabileceğine dikkat çeken İSİG Meclisi, Zonguldak madenlerinin alarm verdiğini, İstanbul ve Kocaeli’deki fabrika yangınlarının yaşanabileceklerin habercisi olduğunu belirtiyor. 

Artan, çocuk, göçmen, kadın ve yaşlı ölümlerinin güvencesizliğin derinleştiğine dair bir gösterge olduğunu ifade eden Meclis, devlet ve sermaye önlem almasa da iş yerlerinde ve ülkede gelişen hak mücadelesi ve ekonomik kriz nedenleriyle 2018 yılı yazından itibaren iş cinayetlerinde azalma eğiliminin başladığını/sürdüğünü kaydetti.

 

 

İLK ALTI AYDA 840 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

İSİG meclisi'nin yıllık raporuna göre, Ocak ayında en az 159, Şubat ayında en az 127, Mart ayında en az 114 işçi, Nisan ayında en az 153 işçi, Mayıs ayında en az 163 ve Haziran ayında en az 124 olmak üzere; Türkiye’de 2019 yılının ilk altı ayında en az 840 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği görülüyor.

hayatını kaybeden 124 emekçinin 90’ının ücretli (işçi ve memur), 34’ünün kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

Ölenlerin 17’si kadın işçi, 107’si erkek işçi. Kadın işçi cinayetlerinin tarım ve ticaret işkollarında gerçekleşirken ikisi 14 yaş ve altında olmak üzere altı çocuk işçi tedbir alımayan iş yerlerinde can verdi. Çocuk işçi cinayetlerinin ise tarım ve tekstil işkollarında gerçekleştiği belirtiliyor.

İş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin 13'ü mülteci/göçmen işçi olduğunun saptandığı raporda, mülteci/göçmen işçilerin 6’sının Suriyeli, 5’inin Afganistanlı, 2 kişinin de İranlı ve Özbekistanlı olduğu belirtiliyor.

Raporda en fazla ölüm nedenleri ise trafik-servis kazası, zehirlenme-boğulma, ezilme-göçük, patlama-yanma kalp krizi, yüksekten düşme ve elektrik çarpması olduğu belirtiliyor.

Haziran’da en çok iş cinayetinin İstanbul, Kocaeli, Trabzon, Antalya, Ağrı, Bursa, Aydın, İzmir, Tekirdağ ve Zonguldak’ta yaşandığını tespit eden rapora göre, ölenlerin sadece birinin sendikalı işçi, yani geri kalan 123 kişi ise sendikasız.

 

 

2019 YILININ İLK ALTI AYININ İŞ CİNAYETLERİ BİLANÇOSU: EN AZ 840 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

  • 693’ü ücretli (işçi ve memur), 147’si kendi nam ve hesabına çalışan (çiftçi ve esnaf)
  • Ölenlerin 61’i kadın, 779’u erkek
  • On biri 14 yaş ve altında olmak üzere 33’ü çocuk
  • Ölenlerin çoğunluğu Suriyeli ve Afganistanlı olmak üzere 63’ü göçmen/mülteci
  • 205’i tarım, 165’i inşaat, 107’si taşımacılık, 54’ü belediye/genel işler, 48’i ticaret/büro, 32’si metal, 31’i madencilik, 25’i enerji, 25’i gemi/tersane ve 24’ü tekstil işkollarında
  • En çok ölüm trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, kalp krizi, zehirlenme/boğulma ve elektrik çarpması nedenleriyle
  • Ölenlerin 88’i İstanbul’da, 39’u Antalya’da, 38’i İzmir’de, 34’ü Bursa’da, 33’ü Kocaeli’de, 28’i Ankara’da ve 28’i Aydın’da
  • Ölenlerin 14’ü sendikalı (yüzde 1,66), 826’sı sendikasız (yüzde 98,34)

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar