HDP 41 belediye başkan adayını açıkladı

HDP 41 belediye başkan adayını açıkladı
HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, aralarında Van ve Mardin Büyükşehir Belediyesi adaylarının da olduğu 41 kentin adayını açıkladı.

ARTI GERÇEK - Halkların Demokratik Partisi (HDP) bugün yaptığı MYK toplantısında 41 belediye başkan adayını kamuoyuna açıkladı. Mardin Büyükşehir Belediyesi eş başkan adayları Ahmet Türk ve Figen Altındağ olurken, Van Büyükşehir Belediye başkan adayları ise Bedia Özgökçe Ertan ve Mustafa Avcı oldu. Oluç, Cizre, Yüksekova, Sur, Silopi gibi ilçelerin adaylarını da açıkladı.

HDP Genel Merkezi'nde MYK toplantısı devam ettiği sırada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, konuşmasına Ankara il binası önünde polisin vekillere ve yöneticilere saldırısını kınayarak başladı.

Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu ve Abdullah Koç ile Ankara il yöneticilerinin il binası önünde, dünkü gözaltılarla ilgili basın açıklaması yaparken polisin ağır taciz ve terörü ile karşılaştığını söyleyen Oluç, "Bizi bu saldırı ve tacizlerle yıldırabileceğinizi ve bu saldırılarla yerel seçim çalışmalarımızı engelleyebileceğinizi asla düşünmeyin" dedi.

LEYLA GÜVEN İÇİN MECLİSE BAŞVURU

Leyla Güven'in açlık grevinin 63. gününde olduğunu ve kritik bir evreye girdiğini hatırlatan Oluç, Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan'ın Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun konuyu gündeme alması için başvuru yaptığı bilgisini verdi. Oluç, "Leyla Güven seçilmiş tüm vekillerle aynı haklara sahiptir ama rehin tutulmaktadır. Bu yerel mahkeme Meclis üzerinde ağır bir baskı ve vesayet uygulamaktadır. Bu vesayete karşı meclis sessizliğini daha fazla sürdürmemelidir" diye konuştu.

Oluç, Paris Katliamı'nın 6. yıl dönümü olduğunu da hatırlatarak, Sakine Cansız, Leyla Şaylamez ve Fidan Doğan'ı andı.

'EDOĞAN KÜRTLERLE BARIŞI SAĞLAYAMAZ'

Fırat'ın doğusuna operasyon planları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Oluç, şunları söyledi:

"AKP-MHP ittifakının Kürt düşmanlığı ve fobisi Türkiye'nin sınırlarını aşan bir boyuttadır diyorduk, bunun bugün bütün dünya tarafından anlaşıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Bu iktidar ve başı Erdoğan, Kürtler ile barışı sağlama şansına ve imkanına sahip değildir. Suriye'de barışın, demokratik bir rejimin inşa edilmesi zamanıdır. Suriye'de savaşı büyütecek her türlü adım zararlıdır. Siyasi iktidar bu yanlış yaklaşımdan ve tehditten vazgeçmelidir."

'OY FARKI KADAR SEÇMEN KAYDIRILIYOR'

Şırnak, İdil ve Halfeti için gündeme gelen seçmen kaydırmalara da değinen Oluç, bu yerlerde AKP ile HDP arasındaki oy farkı kadar seçmen kaydırmalar yaşandığını söyledi. HDP seçmenlerinin çalındığını belirten Oluç, bu uygulamayı seçim hilesi olarak değerlendirdi. Oluç, YSK'ye başvuru yaptıklarını ifade ederek, "YSK iktidarın bu adımları karşısında güvenli bir seçim için tedbir almalıdır, aksine bu hilelere ortak olmuş olurlar" dedi.

Oluç, HDP'nin ilk kez aday belirlemede 30 merkezde halk oylaması yaptığı bilgisini vererek, "HDP'nin adaylarını nerede belirlediğini bilmiyoruz diyenlere bu bir cevap oldu. Bir demokrasi şöleni yaşadık. Bu aynı zamanda kayyım politikalarına ve uygulanan tüm baskılara da cevap oldu" dedi.

KÜRT PARTİLERİN İTTİFAKI

7 Kürt partisinin HDP çatısı altında seçimlere gireceğini de hatırlatan Saruhan Oluç, ilk kez farklı Kürt siyasi partileri ve hareketleri ile birlikte bir seçim ittifakı kurulduğunu kaydetti. "Bu halkın talebi ve ısrarıydı" diyen Oluç, ittifak ile girilecek yerlerde belediyelerin ittifaklar tarafından yönetileceğini söyledi.

2'Sİ BÜYÜKŞEHİR, 41 BELEDİYE BAŞKAN ADAYI AÇIKLANDI

Oluç, açıklamalarının ardından 2'si büyükşehir, 3'ü il olmak üzere 41 belediye başkan adayını da açıkladı. Yarın da adaylarını açıklayacakları bilgisini veren Oluç, gazetecilerin sorusu üzerine aday açıklama takvimini bu ayın sonuna kadar tamamlamayı planladıklarını söyledi. Oluç, Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Adana gibi büyükşehirlerle ilgili soru üzerine de "Masada. Konuşuyoruz, tartışıyoruz yarın ya da öbür gün bunları açıklayacağız" dedi.

Oluç daha sonra aralarında Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkan adaylarının olduğu 41 belediye eş başkan adayının isimlerini açıkladı. 

Saruhan Oluç’un açıkladığı belediye eş başkan adayları şöyle:

Van Büyükşehir Belediyesi: Bedia Özgökçe Ertan - Mustafa Avcı

Van/İpekyolu: Azim Yacan - Şehzade Kurt 

Van/Edremit: Gülcan Kaçmaz Sağyiğit - Seyfettin İtah

Van/Özalp: Dilan Öğrenci - Yakup Almaç

Van/Çaldıran: Leyla Adsak - Faruk Denir

Van/Başkale: Şengül Polat - Erkan Acar

Van/Gürpınar: Rojbin Akdağ - Kemal Güler

Van/Gevaş: Melek Arapoğlu- Veysi Şeker

Mardin Büyükşehir Belediyesi: Ahmet Türk-Figen Altındağ

Nusaybin: Semire Nergiz / Ferhat Kut

Kızıltepe: Nülifer Elik Yılmaz - Salih Kuday

Derik: Mülkiye Esmez -Mehmet Şerif Kıran

Kars : Ayhan Bilgen – Hatice Orhankazi

Muş: Sibel Genç – Sırrı Sakık

Bulanık: Eylem Suruca / Adnan Topçu

Malazgirt: Gülay Çelik - Erdal Çakar

Varto: Ülkü Baytaş  - Gıyasettin Aydemir

Batman: Songül Korkmaz - Sabri Özdemir

Bitlis: Zekiye İlbasan - Faruk İşler

Tatvan: Serap Çakmak - Habip Yeşiltepe

Hakkari/Yüksekova: Remziye Yaşar - İrfan Sarı

Çukurca: Hevidar Ertunç - Ebubekir Kanat

Şemdinili: Felem Aker – Sami Beşer

Büyükçiftlik: Gülcan Ceylan - Emin Bulgan

Ağrı/Doğubeyazıt: Yıldız Acar- Cesim Çakçı

Diyadin: Hazal Aras- İhsan Yenigün 

Malatya/Arvguvan: Seda Gültüten- İlhan Yıldız,

Şırnak/Cizre: Mehmet Ziriğ - Berivan Kutlu

Silopi: Adalet Fidan - Sülayman Şavluk

İdil: Songül Erdem - Niyazi Çevrim

Fındık Beldesi:  Ahmet İmre - Sevim İmre

Uludere: Selahattin Ürün - Feride Yaman

Diyarbakır/Sur: Filiz Buluttekin - Cemal Özdemir

Bağlar: Zübeyda Zümrüt - Zeyat Ceylan

Yenişehir: Belgin Diken - İbrahim Çiçek

Lice: Salime Zingil - Tarık Mercan

Silvan: Naşide Toprak - Abbas Hilmi Azizoğlu

Bismil: Gülşen Özer - Orhan Ayaz

Eğil: Gülistan Ensarioğlu - Mustafa Akkul

Bingöl/Karlıova: Evin Özen - Özkan Bingöl

Erzincan/Çağlayan: Özlem Demir - Veli Pınar Çağlayan

Öne Çıkanlar