HDP, cenazelere yapılan kötü muameleyi Meclis'e taşıdı

HDP, cenazelere yapılan kötü muameleyi Meclis'e taşıdı
Hakkari Milletvekili Sait Dede, kötü muameleyi İçişleri Bakanı Soylu'ya sordu.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, 9 Ağustos günü Hakkari Yüksekova İlesi Ceylanpınar köyünde çıkan çatışmada, hayatını kaybeden ve PKK'li olduğu iddia edilen iki kişinin cenazesine yapılan kötü muameleyi,  İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması talebi ile meclis gündemine taşıdı.  
 
Dede, önergesinin gerekçesinde, "09 Ağustos 2018 günü ve devamındaki günlerde, @Dogrucu_Deyvit, @AliSaipBey,  @HOROZLR2, @ihanetebedel3, @turanordus, alan adlı twitter hesaplarından Hakkari ili Yüksekova İlçesi Çobanpınar Köyü’nde gerçekleştirilen bir operasyonun ardından çekildiği söylenen görüntüler paylaşılmıştır. Söz konusu görüntülerde, iki kişinin cesedi, asker kamuflajlı kişilerce iple çekilerek tekmelenmekte, aşağılanmakta ve vücut bütünlüğüne zarar verecek şekilde kötü muameleye tabi tutulduğu görülmektedir" dedi.            
 
Dede, konu bağlamında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya şu soruları yöneltti: 
 
"* Bakanlığınızın söz konusu görüntülerden bilgisi var mıdır? 
 
* Söz konusu vidolarda görünen kamuflajlı kişiler kolluk gücü müdür?
 
* Yaşanan bu insanlık dışı olaya ilişkin bakanlığınız tarafından herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır?
 
* Görüntülerde cesedi tekmeleyen ve iple çeken kişiler kimlerdir? 
 
* Türk Ceza Kanunun 130. Maddesi gereğince, bir ölünün ceset veya kemiklerine tahkir edici fiillerde bulunan kişinin cezalandırılacağı açıkça belirtilmiştir. Bu bağlamda bu kişiler hakkında bakanlığınız tarafından herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? 
 
* Bu insanlık dışı görüntüleri sosyal medya üzerinden yayarak halk arasında kin ve düşmanlık oluşturmaya çalışan söz konusu twitter hesaplarına ilişkin başlattığınız herhangi bir soruşturma veya söz konusu kişilerin cezalandırılması için yapılan bir tahkikat var mıdır?" (MA) 

Öne Çıkanlar