HDP’den Albayrak’a 35 milyon dolarlık soru

HDP’den Albayrak’a 35 milyon dolarlık soru
‘Merkez Bankasının ihtiyat akçesini bütçeye aktarımı çalışması yürütülüp, ülke için son derece vahim bir durum mevcutken, kamu kaynakları neden Bişkek’teki camiye aktarıldı?’

ARTI GERÇEK-Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Bişkek’te yapıldığı belirtilen ve 35 milyon dolara mal olduğu söylenen camiyi, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a sordu.

Yazı bir soru önergesi hazırlayan HDP’nin hukukçu milletvekili Beştaş, "Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat'ın, Bişkek'te verilen iftara FETÖ üyesi olduğu iddia edilen bir kişinin katılması üzerine iftarı terk ederek söylediği ‘Biz burada 35 milyon dolara cami yaptıralım, siz bizi teröristlerle aynı masaya oturtacaksınız.' sözleri kamuoyu gündeminde çeşitli tartışmalara vesile olmuştur" hatırlatmasında bulundu.

Önergede, "Cami yapımı için harcanan bedelin 210 milyon TL civarında olması, Hazinenin daraldığı ve Merkez Bankası’nın ihtiyat akçesini bütçeye aktarımı gibi hususların gündemde olduğu bir dönemde caminin yapım maliyetinin hangi kalemden harcandığı bilinmemektedir" diyen Beştaş, "Öte yandan sözü edilen Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii, geçen eylül ayında ibadete açılmış olup açılış töreni Cumhurbaşkanının katılımı ile gerçekleşmiştir. Türkiye Diyanet Vakfı'nın (TDV) faaliyet raporuna göre, camide aynı anda 20 bin kişi namaz kılabildiği ifade edilmektedir. Cami ve külliyesi KOMAŞ A.Ş. tarafından yapılmış olup caminin yapımı öncesinde ihale açılıp açılmadığı ve bedeli konusunda bilgi mevcut değildir" ifadelerini kullandı.

Cami için harcanan paranın kaynağını soran HDP’li Beştaş, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

"1-Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii’nin yapımı için harcandığı ifade edilen 35 milyon dolar tutarın kaynağı nedir?

2-Cami yapımı için ihale açılmış mıdır? Hangi usullerle cami yapımı KOMAŞ A.Ş.’ye ihale edilmiştir?  İhale bedeli nedir?

3-Cami için harcanan ve 210 milyon TL’ye tekabül eden tutar hangi bağış ve yardımlardan karşılanmıştır?

4-Sayıştay denetimine tabi olmayan Türkiye Diyanet Vakfı’nın gelir kaynakları nelerdir? TDV neden Sayıştay denetimine tabi değildir?

5-Bişkek Büyükelçisinin "biz burada 35 milyon dolara cami yaptıralım" sözlerinin anlamı nedir? Camiyi kim yaptırmıştır?

6-Türkiye’nin büyük bir ekonomik buhran içinde olması nazara alındığında 35 milyon dolarlık bir kaynak neden ve nereden temin edilmiştir?

7-Merkez Bankasının ihtiyat akçesini bütçeye aktarımı hususunda çalışmalar yürütülmekte olup, bunun ülke için son derece vahim bir durum olduğu nazara alındığında kamu kaynakları neden Bişkek’teki camiye aktarılmıştır?

8-Bişkek’e Türkiye’nin cami yaptırma sebebi nedir?

9-Camiyi yapan ve Türkiye Diyanet Vakfına bağlı olan KOMAŞ A.Ş.’nin iktidarınız ile bağlantısı nedir?

10-Cami yapımından KOMAŞ A.Ş.’nin karı ne olmuştur?

11-35 milyon doların tamamı cami yapımı için mi harcanmıştır?

12-KOMAŞ A.Ş. başka hangi ülkelerde cami yaptırmıştır? Yapılan cami bedelleri nedir?

13-Başka merkezlerde yapılacak cami projeleri var mıdır? Varsa nerelerdedir ve maliyetleri nedir?

14-Bişkek’te yapılan cami inşaatına 2012 yılında başlanmış olup Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii, FETÖ’nün başlattığı bir proje midir? Cami yapım sürecinde FETÖ’nün etkisi ve katkısı nedir?"

 

Öne Çıkanlar