HDP: GABB'den çekilmedik

HDP: GABB'den çekilmedik
'Belediyelerimizin iç işleyişlerine dair bu tür kararlarda, Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu olarak müdahale etmemiz söz konusu değildir.'

HDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, basına yansıyan "HDP’li Belediyeler GABB’dan çekildi" haberinin gerçeği yansıtmadığını ve çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği’nde (GABB) partinin 70 Meclis Üyesi yerine kayyım atanmasından sonra ajansımızın servis ettikten kısa bir sürede geri çektiği ve abonelerimizin kullandığı "HDP’li Belediyeler GABB’dan çekildi" haberine ilişkin açıklama yaptı. 
 
Basında yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Kaplan, "31 Mart seçimlerinin ardından HDP’nin mücadele ettiği her alana fütursuzca saldıran AKP/MHP faşist ittifakı, Kürt halkının sandıkta verdiği mesajı okuyamadığını bir kez daha ortaya koymuştur. Kürt halkına yönelik topyekûn bir saldırı konseptini devreye koyan iktidar, belediyelerimiz ve seçilmişlerimizi kendisine ilk hedef olarak belirlemiştir" diye belirtti.
 
Kaplan, "Seçimlerden bugüne; 6 belediyemiz KHK bahane gösterilerek YSK tarafından gasp edilmiş; 28 belediyemiz ise hukukta karşılığı bulunmayan mesnetsiz iddialarla belediye eşbaşkanlarımız görevden uzaklaştırılmış, yerlerine vali ve kaymakamlar kayyım olarak atanmıştır. 17 Belediye eşbaşkanımız ise hukuk dışı ve düzmece iddialarla, gizli tanık ifadeleriyle tutuklanmıştır" ifadelerini kullandı.
 
‘DBB KAYYIMI KENDİSİNİ GABB BAŞKANI ATAMIŞTIR’
 
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyım Hasan Basri Güzeloğlu’nun kendisini GABB’ne kayyuım olarak atadığını belirten Kaplan, Hukuk garabeti sayılacak kararlara her gün bir yenisi eklenirken, son olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin kayyımı, kendisini GABB başkanlığına da atamıştır. Halbuki, GABB Tüzüğü’nde, başkanlık makamının boşalması durumunda ‘GABB üyeleri tarafından yeniden seçime gidilir ve yeni başkan seçilir’ ibaresi bulunmaktadır. Yapılan ilk toplantıda kayyım, yerine vali yardımcısını görevlendirmiş ve burada yapılan toplantıda vali yardımcısı, ‘ben devletim, size burada seçim yaptırmayacağım’ şeklinde ifadeler kullanmış ve saatlerce kürsü işgalinde bulunmuştur" dedi. 
 
‘TOPLANTIYA KATILIM GÖSTERMEMESİ FİKRİ ÖNE ÇIKTI’
 
GABB’ne kayyım atanması üzerine HDP üyelerinin tutum aldığını hatırlatan Kaplan, devamla şunları kaydetti: İkinci toplantıda ise HDP belediyelerine yönelik kayyım uygulamalarının ardından, kayyımlardan oluşan bir GABB toplantısına katılımın doğru olmayacağından yola çıkılarak HDP’li üyelerin toplantıya katılım göstermemesi fikri öne çıkmıştır. TBB’de yapılan seçimlerde, HDP’li belediyelerin temsiliyetinin gasp edilmesine karşın, GABB encümen seçimlerinde tüm siyasi partilerin katılımının sağlanmasına dikkat edilerek, demokratik bir yönetim biçimi oluşturma hedefi ile GABB yönetimi belirlenmiştir. Fakat gelinen noktada kayyımcı akıl hortlamış ve GABB’da seçilmiş 70 HDP’li üyenin üyeliği düşürülmüş ve yerlerine memurlar atanmıştır. 
 
GABB esas itibari ile belediyeler için gönüllü bir çalışma alanıdır. Bu nedenle olabildiğince siyasi bir platform olmasından uzak durularak bir yönetim oluşturulmaya çalışılmıştır. Çoğunluğu HDP’li üyelerin oluşturmasına karşın, birlik bünyesinde tüm siyasi partilerin fikirlerinin tartışılabileceği bir ortam oluşturulmaya çalışılmış ve çoğulcu demokrasi ile yönetilmesi amaçlanmıştır." 
 
‘BULUNDUĞUMUZ ALANLARDA MÜCADELE SÜRECEK’
 
Partisinin kayyım atamalarına karşı yayınladığı deklarasyonu anımsatan Kaplan, sözlerini şöyle sürdürdü: "HDP olarak bulunduğumuz tüm alanlarda mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizin vurgusunu daha önce yayınladığımız deklarasyon ile açıklamıştık. Son günlerde basında ‘HDP’li belediyeler GABB’dan çekildi’ şeklinde haberler yapılmıştır. Bahse konu haberde, belediye meclis üyemizin söylemleri üzerinden bu haber yapılmıştır. Fakat Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu olarak belediyelerimizin GABB’dan çekilmesine yönelik bir kararımızın bulunmadığını ifade etmek isteriz. 
 
Belediyelerimizin iç işleyişlerine dair bu tür kararlarda, Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu olarak müdahale etmemiz söz konusu değildir. GABB gönüllü bir birlik olmasından kaynaklı, belediyelerimizin devam edip etmeyeceğine yönelik kararı ise; belediyelerimizin kendi yönetim kademelerinde ve belediye meclislerinde tartışılıp karara bağlanacaktır. Bu temelde bazı belediyelerimizin Aralık ayı meclislerinde gerek GABB’nin yapısal olarak kayyımcı anlayışa sahip olması, gerekse ekonomik nedenlerden kaynaklı üyelikten çekilme kararı almış olmaları tamamen belediyelerimizin kendi kararlarıdır." (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar