HDP iktidara seslendi: O şiddet dolu ellerinizi belediyelerimizden çekin

HDP iktidara seslendi: O şiddet dolu ellerinizi belediyelerimizden çekin
Hakkari, Yüksekova ve Nusaybin Belediyeleri'ne kayyum atanmasının ardından açıklama yapan HDP Parti Sözcüsü Günay Kubilay, kararın siyasi ve hukuksal dayanaktan yoksun olduğunu söyledi.

Hakkâri, Yüksekova ve Nusaybin Belediyeleri'ne kayyum atanmasına HDP'den ilk tepki geldi. parti genel merkezinde gündeme ilişkin düzenlenen haftalık basın toplantısında siyasi iktidara seslenen HDP Parti Sözcüsü Günay Kubilay, "O şiddet dolu ellerinizi belediyelerimizden çekin, Kürt düşmanlığına son verin. Görevden uzaklaştıran eş başkanları görevlerine iade edin, belediyeleri gerçek sahiplerine teslim edin ve kayyum zihniyetine son verin" çağrısında bulundu.

Operasyonların tamamının siyasi ve hukuksal dayanaktan yoksun olduğunu vurgulayan HDP Sözcüsü Kubilay, "Bunlar önce minareyi çalıyor sonra kılıfı uyduruyorlar. Bu operasyonlar keyfidir. Arkadaşlarımız herhangi bir suç işledikleri için değil iktidar tarafından işlenen hukuksuzlukları kamuoyuna açıkladıkları için haklarında operasyon yapılıyor" dedi.

 

 

'BELEDİYELERİN NASIL YOLSUZLUK ÇUKURUNA SÜRÜKLENDİĞİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR'

Hakkari, Nusaybin ve Yüksekova belediyelerinde yaşanlara ilişkin bilgi veren Kubilay, HDP'li belediyelere yönelik kayyum uygulamalarının AKP-MHP iktidarının sadece Kürt düşmanlığını değil belediyelerin nasıl bir yolsuzluk çukuruna sürüklendiğini ve insani değerlerin aşındığını da gün yüzüne çıkardığını söyledi:

"31 Mart seçimlerinden hemen sonra bugüne kadar HDP belediyelerine ve seçilmişlerine yönelik siyasi operasyonlar, gözaltılar, tutuklamalar hız kesmeden devam ediyor. Bu sabah öğrendiğimiz kadarıyla Nusaybin’e Nusaybin Kaymakamı kayyım atanmış. Bir kez daha belediyemize kayyım atanması şaşırtıcı değil. Her şeyden önce bu kayyımcı zihniyeti sert bir dille kınıyoruz. Demokratik ve meşru siyaset yöntemleriyle yönetemiyorlar. Kimse bunların yalanlarına, iftiralarına inanmıyorlar. Bu iktidar çoğunluk desteğini yitirmiş gayri meşru bir iktidardır. Toplumu meşru yöntemlerle, demokratik  zeminlerinde siyaset yapması mümkün değildir. Bu operasyonların tamamı hukuksal dayanaktan yoksundur. Bunlar önce minareyi çalıyor, sonra kılıf uyduruyorlar. Önce siyasi karar veriyor, sonra hukuksal gerekçe bulmaya çalışıyorlar. O nedenle bu operasyonlar, gözaltılar, tutuklamalar hukuksuzdur, keyfidir. Arkadaşlarımız herhangi bir suç işledikleri için değil, tam tersine iktidar tarafından işlenen suçları teşhir ettikleri, belediyelerdeki hırsızlıkları, yolsuzlukları, gerçekleri kamuoyuna açıkladıkları için haklarında operasyon yapılıyor, gözaltına alınıyor, tutuklanıyorlar. HDP’li belediyelere yönelik kayyım uygulamaları, AKP-MHP iktidarının sadece Kürt düşmanlığını değil, doğal varlıkların ve kamu kaynaklarının nasıl yağmalanıp talan edildiğini, belediyelerin nasıl bir hırsızlık ve yolsuzluk çukuruna sürüklendiğini göstermekle kalmadı, aynı zamanda dünya nimetlerinin dışındaki bütün insani değerlerin aşındığı ve büyük bir ahlaki çöküntünün yaşandığını da gün yüzüne çıkardı."

'KAYYUM ZİHNİYETİNE SON VERİN'

Kriz masası da basılarak 3 kişi darp edilmiş ve gözaltına alınmıştır. Ardından tüm eş başkanların dosyasına gizlilik kararı getirilmiş ve avukat sınırı getirilmiştir. Ardından 4 günlük daha ek gözaltı kararı alınmıştı. Aramalarda kapılar kırılmış çeşitli dosyalara el konulmuştu. Gizli tanık ifadesi ile silahlı örgüt üyesi olduğu iddiasıyla tutuklanmışlardır. Cihan Karavan, İrfan Sarı, Remziye Yaşar yine gizli tanık ifadesi ve sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle gözaltına alınmıştır. Bir kez daha bir belediyemize kayyum atanması şaşırtıcı değil. Bu kayyumcu zihniyeti sert bir dille kınıyoruz. Artık kimse bunların yalanlarına inanmıyor. Bu iktidar çoğunluk desteğini yitirmiş gayri,meşru bir iktidardır. Bu operasyonların tamamı siyasidir ve hukuksal dayanaktan yoksundur. Bunlar önce minareyi çalıyor sonra kılıfı uyduruyorlar. Bu operasyonlar hukuksuzdur, keyfidir. Arkadaşlarımız herhangi bir suç işledikleri için değil iktidar tarafından işlenen hukuksuzlukları kamuoyuna açıkladıkları için haklarında operasyon yapılıyor. HDP'li belediyelere yönelik kayyum uygulamaları AKP-MHP iktidarının sadece Kürt düşmanlığını değil belediyelerin nasıl bir yolsuzluk çukuruna sürüklendiğini göstermekle kalmadı, büyün insani değerlerin aşındığını gün yüzüne çıkardı. O şiddet dolu ellerinizi belediyelerimizden çekiniz, Kürt düşmanlığına son veriniz. Görevden uzaklaştıran eş başkanları görevlerine iade edin, belediyeleri gerçek sahiplerine teslime edin ve kayyum zihniyetine son verin.

 

 

 

 

'BARIŞA SADECE ORTADOĞU'NUN DEĞİL DÜNYANIN İHTİYACI VAR'

TSK'nin Kuzey Suriye'ye düzenlediği askeri harekat ve sonrasında, ABD ve Türkiye arasındaki görüşmeler ardından yapılan ateşkese de değinen HDP Sözcüsü Günay Kubilay, 10 günlük harekatta yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini, 300 binden fazla insanın yerinden edildiğini belirterek, "ABD ile Türkiye arasında yapılan, Kuzey ve Doğu Suriye yönetiminin de kabul ettiği anlaşma kapsamında, 5 gün süreyle de olsa kan akmayacağına dair verilen taahhüdü HDP olarak önemli buluyoruz. Başta Suriye olmak üzere tüm Ortadoğu’nun 5 günlük değil, sonsuza kadar barışa ve kardeşliğe ihtiyacı olduğunun altını çizmek istiyoruz. Sadece Ortadoğu’nun değil barışa kardeşliğe dünyanın da ihtiyacı var" dedi.

'TÜRKİYE, MİLİTARİST DIŞ POLİTİKASINA SON VERMELİ'

HDP Sözcüsü Kubilay Kuzey Suriye'ye yönelik askeri harekat hakkındaki konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu zaman diliminde taraflar karşılıklı hassasiyetler çerçevesinde anlaşma sağlayabilirse bu bölge barışı için anlamlı ve değerli bir gelişmenin yolunu açabilir. Suriye, Suriye’de yaşayan halklarındır; tıpkı Türkiye, Türkiye halklarının olduğu gibi. Öncelikle bu halkların iradesini hiçe sayan her girişim başarısız olmaya mahkumdur, her saldırı haksızdır, hukuksuzdur, zorbalıktır. İki devletin Kürtler masada olmadan onlar adına aldıkları kararın bağlayıcılık sorunu olduğunun farkındayız ve bunun altını bir kez daha çizmek istiyoruz. Türkiye her şeyden önce saldırgan, yayılmacı ve militarist bu dış politikaya son vermelidir. Türkiye Kayıtsız ve koşulsuz olarak Suriye topraklarından çıkmalı, kendi sınırlarına çekilmelidir. Yanlış siyasi hesap Rojava’dan dönmüştür. Artık barış mücadelesi evrensel bir halk hareketine dönüşmüştür. Bu kadim topraklara barış getirene kadar, demokratik bir ülke, demokratik bir coğrafya inşa edene kadar mücadelemiz durmaksızın devam edecektir. İlan edilen ateşkes dünya halklarının barış mücadelesindeki ısrarının sonucu ve kazanımıdır. Bu mücadeleyi daha da büyütmekte, barışçıl bir ülke, barışçıl bir bölge ve barışçıl bir dünya mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız, ısrarlıyız. 

'SAVAŞLA HANGİ GERÇEKLERİN ÜZERİ ÖRTÜLÜYOR'

Savaşta sadece insanlar değil, hakikat de öldürülür. Hakikati öldürenler, aslında o hakikatin bir parçası olan kendilerini de öldürürler. Şu son 10 günde bir kez daha görüldü ki, hakikati öldürmek için durmaksızın savaş çığırtkanlığı yapanlar insanları yaşatmak için kıllarını kıpırdatmıyorlar. Biz herkesi bir kez daha düşünmeye davet ediyoruz: Durmaksızın bu kadar savaş çığırtkanlığı neden yapılıyor, neden bu kadar savaş tamtamları çalınıyor? Savaşta hangi gerçeklerin üstünü örtülüyor, hangi hakikatler öldürülmek isteniyor?"

'KÜRT SORUNUNU BİR GÜVENLİK SORUNU DEĞİL BARIŞ VE DEMOKRASİ SORUNUDUR'

Basın toplantısında Kürt sorununda demokratik çözüme yönelik de açıklamar yapan HDP Parti Sözcüsü Günay Kubilay, "Kürt sorunu ancak ve ancak Kürtlerle çözülebilir. Çözümün anahtarı Ankara'da, Diyarbakır'da İmralı'dadır. AKP'nin muhasebe yapma zamanıdır. Bu sorun bir güvenlik sorunu değil, barış, demokrasi sorunudur. Sorumun çözümü Meclis, muhatabı herkestir. Erdoğan Washington ve Moskova arasında mekik dokumak yerine İmralı'nın sesine kulak vermelidir. Savaşta sadece insanlar değil hakikat de öldürülür. Hakikati öldürmek için durmaksızın savaş çığırtkanlığı yapanlar insanları yaşatmak için kıllarını dahi kıpırdatmıyorlar. Herkesi bir kez daha düşünmeye davet ediyoruz. Neden bu kadar savaş çığırtkanlığı yapılıyor? Savaşla hangi hakikatler öldürülmek isteniyor?"

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar