HDP Kadın Meclisi: Eş başkanlık hedef alındı, korkmuyoruz!

HDP Kadın Meclisi: Eş başkanlık hedef alındı, korkmuyoruz!
HDP Kadın Meclisi, kayyımla birlikte eş başkanlık sisteminin hedef alındığını belirterek, bütün kadınları ses erini yükseltmeye çağırdı.

HDP Kadın Meclisi, Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine kayyım atanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, belediye eş başkanlarının görevden alınarak yerine kayyım atanması "zorbalık, darbe, iradeye tecavüz" şeklinde değerlendirildi. Kararı asla kabul etmediklerinin belirtildiği açıklamada, "Halklarımızdan yediği tüm tokatlara rağmen kendisini kadir-i mutlak göstermek isteyen bu iktidar büyük bir arsızlıkla halkımızın tercihine el koymuş, iradesini, varlığını gasp etmiştir" denildi.
 
‘EŞ BAŞKANLIK HEDEFE KONULDU’
 
Açıklamanın devamında şunlar belirtildi: "AKP-MHP koalisyonu bu hamle sadece erkek egemen savaş aklının gasp, el koyma, zorbalık, arsızlık, hakka tecavüz, iradeye saldırı gibi bütün özelliklerini birden sergilemekle kalmamış, en önemli kadın kazanımlarından biri olan eş başkanlığı da açıkça hedef tahtasına oturtarak, suç oluşturan eylem olarak en başta saymıştır. Kadınların erkek egemenliğine karşı yıllarca zorlu mücadeleler vererek elde ettikleri eş başkanlık kazanımını talimatla diye illegalize etmek, nereden geldiği belli değil diye karalamak ve kim seçmiş diye küçümsemek ne erkek-devlet aklının ne de kimsenin haddi değildir. Ayrıca bakanlık resmi bir görevdir. Bakanlık kanalıyla yalan söylemek ağır suçtur çünkü ülkenin tümünün itibarını onurunu zedeler. Eş başkanlık talimat işi de değildir, dayanaksız da. Bu açık bir yalan ve algı operasyonudur. Talimat işi olsa Parti Eş Genel Başkanlığı yasalaşmış olmazdı.
 
SAVAŞ HAMLESİDİR
 
Bu yapılan savaş aklının savaş hamlesidir. Bütün halklarımız ve kadın arkadaşlarımız bilmelidir ki oynanan çok yönlü, çok kirli bir oyundur. Biri olmazsa öbürü olur, bir yerden batarsak öbüründen çıkalım hesaplarıyla masaya koyulan hepimizin ve gelecek kuşakların geleceğidir. Kürtlerdi, bölücülüktü deyip bir yandan milliyetçiliği kendi etraflarında toplamaya, bir yandan kendi kadın ajandalarına engel olacak kadın kazanımlarına yol vermemeye, bir yandan demokrasi ittifakını dağıtmaya, bir yandan sınır ötesi savaş için ortam hazırlamaya oynuyorlar.
 
Bu çok yönlü provokasyonu boşa çıkartmanın tek yolu demokrasi ve özgürlük mücadelesine tutarlı bir şekilde hep birlikte sarılmak, algı operasyonlarına prim vermeden saldırılara karşı güçlü ortak tepkiler vermek, birlikte direnmektir. Kayyumların kadınlar ve kadın mücadelesi için ne anlama geldiğini hep birlikte yaşadık. Bu darbeye kadın ittifakını güçlendirerek, kadın mücadelesini yükselterek hep birlikte güçlü bir yanıt verebileceğimize inanıyoruz.
 
'SUAMUYORUZ, İTAAT ETMİYORUZ'
 
Biz sözümüzün arkasındayız. Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz. Direneceğiz. Bütün kadın arkadaşlarımızı, kadın mücadelesi veren bütün kurumları ve halklarımızı eş başkanlık kazanımına ve o belediyeleri var eden kadın emeğine ve iradesine yönelik saldırılara karşı ses yükseltmeye, birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz." (MA) 

Öne Çıkanlar