HDP, kayyım atamalarına karşı yol haritasını belirledi

HDP, kayyım atamalarına karşı yol haritasını belirledi
HDP milletvekilleri, halk iradesine sahip çıkmak için 3 gün boyunca Diyarbakır, Mardin ve Van’da halk ile birlikte sokakta olacak. Demokrasi İttifakı çalışmaları da hızlandırılacak.

Derya OKATAN

ARTI GERÇEK- 3 büyükşehir belediyesine sabah saatlerinde kayyım atanan HDP, olağanüstü topladığı Merkez Yürütme Kurulu’nda yol haritasını belirledi.

Buna göre, tüm milletvekilleri yarından itibaren üç gün boyunca belediyelere kayyım atanan Diyarbakır, Mardin ve Van’da olacak. 3 kentte yarın saat 11.00’da eş zamanlı olarak basın açıklamaları yapılacak. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Diyarbakır’daki açıklamaya katılacak. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise yarın İstanbul’da basın toplantısı düzenleyecek.

HDP MYK toplantısında bu süreçte halkın ve belediye eş başkanlarının yalnız bırakılmaması gerektiğinin altını çizildi. Alınan karara göre, tüm milletvekilleri sandık iradesine sahip çıkmak için 3 gün boyunca halk ile birlikte sokaklarda olacak. Eylemlerde kayyımların tanınmayacağı belirtilerek, hükümete bu politikadan derhal vazgeçme çağrısı yapılacak. HDP, demokrasi güçlerine de çağrısı yapacak.

DEMOKRASİ İTTİFAKI ACİLEN KURULMALI

MYK toplantısında, kayyım politikasından vazgeçilmesi için Demokrasi İttifakı’nın acil bir ihtiyaç haline geldiği değerlendirmesi de yapıldı. Bunun için siyasi partilerle görüşmeler yapılacak. 

HDP, Demokrasi İttifakı ve yeni anayasa çalışmaları kapsamında bir takvim belirlemişti. Onlarca siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu ile görüşmeler planlayan HDP, siyasi partilerle görüşmeleri öne çekecek.

Bir HDP yöneticisi, kayyım siyasetinin AKP-MHP koalisyonu dışında kalan tüm partiler için risk barındırdığına dikkat çekerek, demokrasi güçlerinin bu süreçte bir araya gelmesinin çok daha kritik hale geldiğini belirtti.

KAYYIMA KARŞI MÜCADELE AYNI ZAMANDA SAVAŞA KARŞI MÜCADELEDİR

MYK toplantısında kayyım siyasetine karşı mücadelenin aynı zamanda savaşa karşı mücadele olacağı değerlendirmesi de yapıldı. Kayyım atamalarını Kuzey Suriye ve Kuzey Irak’a yönelik savaş tehditlerinden bağımsız görmeyen HDP, 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinglerine dair son hazırlıkları da gözden geçirdi. 1 Eylül’de Diyarbakır, Van, İstanbul ve İzmir'de bölge mitingleri, diğer illerde ise basın açıklamaları yapılacak.

Öne Çıkanlar