HDP kongresinde 'Türkiye partisi' mesajı verilecek

HDP kongresinde 'Türkiye partisi' mesajı verilecek
HDP, ‘Demokrasi İttifakı’ tartışmalarını 4. Olağan Kongre’de resmi bir karara dönüştürecek. Kongrede ‘HDP’nin bir Türkiye partisi olduğu’ vurgusu da yapılacak.

Derya OKATAN

ARTI GERÇEK- Halkların Demokratik Partisi (HDP), 23 Şubat’ta 4. Olağan Genel Kurulu’nu toplayacak. İl ve ilçe kongrelerinin ardından konferanslarla politik tartışmaları tamamlayan HDP, şimdi PM başta olmak üzere parti kurullarının belirlenmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Meclis’te aralarında Artı Gerçek’in de olduğu bir grup gazeteciye kongre süreci hakkında bilgi veren HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, güncel bazı gelişmeleri de değerlendirdi.

‘DEMOKRASİ İTTİFAKI’ KONGRE KARARIYLA RESMİLEŞECEK

HDP’nin 4. Olağan Kongresi, Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirilecek. Kongrenin temel gündeminin demokrasi ittifakı olması bekleniyor. 24-25 Ocak’ta yapılan konferansta bu konuda bir karar metni kabul edildi. Aynı metin kongreye de sunulacak. HDP, bu kongre kararıyla birlikte demokrasi ittifakı çalışmalarını hızlandıracak.

Oluç’un verdiği bilgiye göre; konferansta demokrasi ittifakının "bileşenlerinden" çok zemini tartışıldı. Konferans delegeleri, "mümkün olduğunca en geniş ittifak"ın kurulması konusunda mutabakata vardı.

Saruhan Oluç, demokrasi, adalet, temel hak ve özgürlükler, işçi ve emekçilerin hakları, kadına yönelik şiddet ve eşitsizlikle mücadele, güçlü bir parlamenter sistem, yerel demokrasinin güçlendirilmesi gibi konularda ortaklaşılan kesimlerle mücadeleyi yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti.

‘DEMOKRATİK BİR YÖNETİME TALİBİZ’

Oluç, demokrasi mücadelesinin yanı sıra iktidar mücadelesini yükselteceklerinin de mesajını verdi. İktidarın artık yönetemediğini ve değişim zamanının geldiğini ifade eden Oluç, bu dönemi "demokratik değişim dönemi" olarak tarif etti, "Demokratik bir yönetime talibiz" dedi.

‘TÜRKİYE SİYASETİNDE ISRAR’

Oluç’un aktardığına göre, konferansın önemli gündem maddelerinden biri de HDP’nin bir "Türkiye partisi" olduğu vurgusuydu. İktidarın HDP’yi toplumsal ve siyasal muhalefetten yalıtarak bölge partisi haline getirmeye çalıştığını söyleyen Oluç, "Türkiye siyasetinde ısrar" konusunda delegelerin fikir birliğine vardığını, Türkiye’nin her yerinde örgütlenmek, bütün sorunlarına çözüm üretmek iddiasında olduklarını aktardı.

EŞ BAŞKANLAR DEVAM EDECEK Mİ?

Oluç’un verdiği bilgiye göre, parti kurulları için adaylık başvurularını toplayan mutabakat komisyonu çalışmalarına başladı. PM adaylığı için yoğun başvuru var. Ancak eş genel başkan adaylığı için henüz bir başvuru olmadı. HDP kulislerinde eş başkanlar Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin devam edebileceği konuşuluyor.

YAKLAŞIK 40 KİŞİ İKİ DÖNEM KURALINA TAKILIYOR

HDP’de "iki dönem kuralı" bulunuyor. Partililer, sadece iki olağan kongre dönemi için parti kurullarında görev alabiliyor.
Bu kural bu dönem de geçerli olacak. PM, Disiplin ve Uzlaşma kurullarında iki dönem kuralına takılan yaklaşık 40 kişi bulunuyor. Ancak bu kural, "partinin hafızası ve bazı işlemler için mutlaka olması gerektiği" düşünülen birkaç kişi için esnetilebilecek.

AKP VE MHP’YE DAVETİYE GÖNDERİLMEYECEK

23 Şubat’taki kongreye geniş bir katılım bekleniyor. Irak Kürt Federe yönetimi ile bölgedeki siyasi partilere, Filistin, Suriye, İran, Irak, Lübnan, Mısır’da bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarına, Avrupa ülkelerindeki siyasi partilere davetiye gönderen HDP, Türkiye’de ise AKP ve MHP dışındaki siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşlarına da davetiye gönderecek.

‘İKTİDARIN CİDDİ İRTİFA KAYBI VAR’

Gazetecilerin sorusu üzerine iktidarın ciddi irtifa kaybı olduğu değerlendirmesinde bulunan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, bunun anketlere de yansıdığını ifade etti. Oluç, "Anketlerde çekirdek oylarında önemli bir kayıp görülüyor. Gelecek hafta bir seçim olsa seçilemezler. Milletvekili seçiminde 50+1 yok ama cumhurbaşkanı seçiminde var. Milletvekilleri seçilir ama Tayyip Erdoğan seçilemez" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın parlamenter sisteme dönüp dönmeyeceği sorusuna "Döneceğini düşünmüyorum. Bu bir yenilgi olur onlar için" yanıtını veren Oluç, "cumhurbaşkanı ve AKP genel başkanının farklı kişiler olabileceği" tartışmalarına dair de şunları söyledi: "Olması gereken bu. Tarafsızlık yemini etmiş olan cumhurbaşkanının bir partinin genel başkanı olması anayasanın çiğnenmesi, o yeminin geçersiz olması anlamına geliyor. Muhalif partilerle birinci derecede o uğraşmaktadır, eleştirileri, polemikleri, hakaretleri o yapmaktadır. Ama aynı zamanda cumhurbaşkanı..."

Oluç, yeni partilere nasıl baktıkları sorusuna ise "Muhalefet ile uğraşmayı doğru bulmuyoruz. Bizim beklentimiz, Türkiye’de ciddi bir demokrasi krizi varken, demokratik bir anlayışa ve programa sahip olmalarıdır" yanıtını verdi. 

Öne Çıkanlar