HDP’li Çelik: Sayfo için özür bekliyoruz

HDP’li Çelik: Sayfo için özür bekliyoruz
HDP Milletvekili Tuma Çelik, 1915’de katledilen Süryaniler için özür beklediklerini belirterek, TBMM’de oturum çağrısı yaptı.

ARTI GERÇEK - HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, 1915’de yaşanan Sayfo’nun 104. yılına ilişkin yazılı açıklama yaptı. 

Süryani halkı 1915’te Hristiyanların yaşadığı soykırımı Sayfo olarak adlandırıyor.

Çelik, açıklamasında, Süryanilerin yaşadıklarının üzerinden yüz yıldan fazla zaman geçmesine rağmen bugüne kadar hiçbir şey söylenmediğini, yapıldığını belirtti. "Bugün, 104. yıldönümünde iktidarlar hala bu yaşananları dile getirmediği gibi her seferinde inkâr yoluna giderek bir dönemi unutturmaya çalıştılar" diyen Çelik, Sayfo’da Süryanilerin nüfuslarının 3’te 2’sini kaybettiğini hatırlattı. 

TOPLATILIP BİLİNMEZE SÜRGÜN EDİLDİLER

Çelik, şunları belirtti: "Bölgede yaşayan bütün ileri gelen Süryaniler toplatılıp bilinmeze sürgün edildiler. Aralarında dayım olan 86 yaşındaki Siverek Metropoliti Denho Rüme ve önemli bir edebiyat insanı olan Siirt Keldani Metropoliti Aday Şer’in de bulunduğu yüzlerce din adamı, on binlerce çocuk, kadın ve yaşlı katledildi. Türkiye’nin en büyük ve temel sorunu 1915’te bu yaşananlardır. Dolayısıyla 1915’te yaşananlar sağlıklı ve ön yargısız bir şekilde ele alınmadan, nedenlerini gerçekçi bir şekilde ortaya koymadan, sorumluları açığa çıkarılmadan toplumsal barışın sağlanması mümkün değildir. Bu yüzden herkesin 1915’e yakından bakması ve açılan yaraları kapatmak için çaba sarf etmesi gerekmektedir. Türkiye bugün Sayfo konusunda herhangi bir şey konuşmuyor, konuşmak isteyenleri susturuyor. Bu da 1915’ten başlayarak Cizre bodrumlarına kadar devam eden baskı politikasının sonucudur."

TBMM’YE OTURUM ÇAĞRISI

Özür beklediklerini dile getiren Tuma Çelik, bunun halkların barışına hizmet edeceğini ifade etti. Çelik, ekledi: "Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde geçmişi tartışmak ve yaşananlarla yüzleşmek için bir oturum yapma çağrısında bulunuyorum." 

Öne Çıkanlar