HDP'li Ersoy Adalet Bakanına sordu: Çocuk istismarcılarını affetmeye mi hazırlanıyorsunuz?

HDP'li Ersoy Adalet Bakanına sordu: Çocuk istismarcılarını affetmeye mi hazırlanıyorsunuz?
HDP'li Oya Ersoy Adalet Bakanına, 'Yargı reformu ile istismarcılara ceza indirimi planlandığı için mi cinsel istismar verileri kamuoyundan saklıyorsunuz' diye sordu.

Adalet Bakanlığı’nın 2002 ve 2017 yılları arasındaki cinsel istismar verilerinin erişime kapatılması, 2018 yılı verilerinin de açıklanmaması kararına tepki gösteren HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Meclis'e Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

"AKP iktidarının çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarındaki çözüm önerisi ne akla ne de mantığa sığmaktadır" diyen Ersoy, özellikle son on yılda çocuklara yönelik cinsel istismar ve cinsel saldırı vakalarında yaşanan artışın toplum tarafından endişe ile karşılandığını söyledi.

'YARGI REFORMU PAKETİYLE İSTİSMARCILARA CEZA İNDİRİMİ YAPILACAĞI KAYGISI VAR' 

AKP’nin, 2016 yılında cinsel istismar suçu işleyenlerin istismar ettiği kişiyle evlenmesi durumunda ceza almamasını öngören bir kanun teklifini Meclis Genel Kurulu’na sunduğunu belirten Ersoy, teklifin kadın ve çocuk hakları savunucularının mücadelesi ve kamuoyunda oluşan rahatsızlık nedeniyle geri çekilmek zorunda kaldığını da hatırlattı.

AKP iktidarının ve Dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarındaki 'Çocuklara çığlık atmayı öğretin. İstemedikleri bir durumda karşılaştıklarında çocuklarımızın çığlık atması gerekiyor’ çözüm önerisini hatırlatan Ersoy, "Sorunun çözümünün bu olmaması gerekir hem yasalarda düzenleme yapılması hem de tarafı olduğumuz İstanbul Sözleşmesinin uygulanması şarttır" dedi.

Her yıl ayrıntılı olarak suç verilerini açıklayan Adalet Bakanlığı’nın 2018 yılına ait çocuklara yönelik cinsel istismar istatistiklerini müstehcen olduğu gerekçesiyle yayımlamamasına dfa tepki gösteren HDP Milletvekili Ersoy, bu durumun 'Yargı Reformu' paketinde istismarcılara ceza indirimi yapılacağına dair kaygıları artırdığına dikkat çekti.

'YARGI PAKETİ İLE ÇOCUK İSTİSMARCILARINA CEZA İNDİRİMİ Mİ GETİRİLECEK?'

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Meclis'e Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanması talebiyle verdiği soru önergesinde şu soruları sordu:

  • 2002-2019 yılları arasında çocuğa yönelik gerçekleştirilen kaç cinsel istismar davası görülmüştür?
     
  • 2002-2019 yılları arasında çocuklara yönelik cinsel istismar davalarının sonucunda kaç kişi ceza almıştır?
     
  • 2002-2019 yılları arasında çocuklara yönelik cinsel istismar davalarında sanık olarak bulunan kaç kişi dava sonucunda beraat etmiştir?
     
  • Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü, 'Ceza Mahkemeleri’nde TCK Uyarınca Yıl İçinde Açılan Davalardaki Suç Ve Sanık Sayıları' raporunda çocuklara yönelik cinsel istismar verilerine neden ulaşılamamaktadır?
     
  • Yargı Reformu Paketinde çocuk istismarcılarına yönelik ceza indirimi düzenlemesi yapılması planlanmakta mıdır?
     
  • Yargı Reformu Paketi ile çocuk istismarcılarına ceza indirimi getirilmesi planlandığı için mi çocuklara yönelik cinsel istismar verileri kamuoyundan saklanmaktadır?

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar