HDP'li eski vekile 26 yıl hapis istemiyle dava açıldı

HDP'li eski vekile 26 yıl hapis istemiyle dava açıldı
HDP'li Çağlar Demirel hakkında 26 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır eski Milletvekili Çağlar Demirel hakkında 'örgüt üyesi olmak' iddiasıyla açılan davada yerel mahkemenin verdiği 7 yıl 6 ay hapis cezasının Antep İstinaf Mahkemesi'nce esastan bozulması ardından dosya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne geri gönderildi. Sur'da ilan edilen sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili Demirel hakkında dört ayrı suçlamayla 10 yıldan 26 yıla kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianame, 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilerek İstinaf'tan dönen dosya ile birleştirildi.

İddianamede, 1 Temmuz 2016'da, merkez Kayapınar ilçesindeki bir parkta, Lice ilçesi kırsalında başlatılan operasyonları protesto etmek amacıyla nöbet eylemi başlatıldığı hatırlatıldı. Söz konusu eyleme Demirel'in katılarak konuşma yaptığı ifade edilen iddianamede, konuşmanın içeriğinde devlet eliyle halkın belirli bir kesimine karşı 'baskı', 'zulüm' ve 'katliam' yapıldığı algısı oluşturulduğu, 'halkın farklı kesimlerini birbirlerine karşı kin ve düşmanlığa tahrik edildiği' ileri sürüldü.

KONUŞMALAR SUÇ SAYILDI

İddianamede, Demirel'in sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarında PKK saldırılarını meşru göstermeye çalıştığı, 29 Mayıs 2016'da merkez Yenişehir ilçesinde KESK tarafından yapılan mitingdeki konuşmasında, 'öz yönetim' ilan edilen bölgelerde güvenlik güçlerine karşı saldırıları 'direniş' ve 'özgürlük mücadelesi' olarak nitelendirdiği ileri sürüldü.

Diyarbakır Valiliğince, 15 Ağustos 2016'da alınan kararla basın açıklamaları, oturma eylemleri, miting ve her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin milli güvenlik ve kamu düzeni amacıyla yasaklandığı hatırlatılan iddianamede, Demirel'in izinsiz gösteri ve toplantıya katılarak ihtarda bulunulmasına rağmen grubun dağılmaması ile '2911 sayılı yasaya muhalefet etmek' suçunu işlediği ileri sürüldü.

BİR İFADE İLE 'ÖRGÜT ÜYESİ' OLDU

Geçen yıl Ankara'da gözaltına alınan M.Y.'nin ifadesinin yer aldığı iddianamenin sonuç bölümünde şu değerlendirme yapıldı:

"Çağlar Demirel'in kırsalda bulunan PKK'lıları eylemlerde bulunmak üzere Sur ilçesine getirdiği, örgüt mensupları ile görüştüğü, bu eylemi örgütün emir ve talimatlarıyla örgütün amacı doğrultusunda gerçekleştirdiği anlaşılmıştır. Bu suretle şüpheli ile terör örgütü arasında organik bağın oluşmuş, ‘örgütü üyesi olmak' suçunu işlemiştir."

26 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENİYOR

İddianamede, Çağlar Demirel hakkında daha önce 'örgüt üyesi olmak', 'örgüt propagandası yapmak', '2911 sayılı Kanuna muhalefet etmek' iddiasıyla 10 yıldan 23 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti. Birleştirilmesi talebiyle hazırlanan iddianamede ise Demirel hakkında 'örgüt üyesi olmak', 'örgüt propagandası yapmak', 'kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama' ile 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek' suçlamalarıyla 10 yıldan 26 yıla kadar hapis isteniyor. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar