HDP’li Kaya: Sarayın itibarını düşünenler insanlarını israf ediyor

HDP’li Kaya: Sarayın itibarını düşünenler insanlarını israf ediyor
HDP’li Hüda Kaya, tren kazasına neden olan ihmallere tepki gösterdi: İtibarda israf yoktur diyenler bugünkü kazada hayatını kaybeden insanlarımızın vebali karşısında acaba ne düşünüyorlar.

ARTI GERÇEK- HDP milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Hüda Kaya, Murat Çepni ve Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ankara’daki tren kazası nedeniyle Ulaştırma Bakanı’nı istifaya çağırdı. 

Milletvekilleri, tren kazasında yaralananları hastanede ziyaret ederek, geçmiş olsun dileklerini iletti ve doktorlardan bilgi aldı. Birleşik Taşımacılık Sendikası’nı da ziyaret ederek bilgi alan milletvekilleri, daha sonra Meclis’te basın toplantısı düzenledi. 

HDP Ankara Milletvekili Kerestecioğlu, kazada Urfa’da daha önce milletvekili adayı olan, yerel seçimler için de Bozova belediye başkan aday adayı olan Yusuf Yetim’in de yaşamını yitirdiğini belirtti. 

"Biz buna kaza değil cinayet diyoruz" diyen Kerestecioğlu, sinyalizasyon sistemi tamamlanmadan hattın işletmeye açıldığını hatırlattı. 

‘KİMSENİN HAYATI BU KADAR UCUZ DEĞİL’

Görüştükleri demiryolu çalışanlarının "sıra kime gelecek endişesiyle yola çıkıyoruz" dediğini aktaran Kerestecioğlu, uzan çağında kullanılan ilkel bir sistem nedeniyle bir uzay profesörünün de kazada hayatını kaybettiğini söyledi. Kerestecioğlu, "Sinyalizasyon sistemi neden yok? Rant için, kriz nedeniyle, para yok diye. Bu kadar ucuz değil bizim vatandaşlarımızın hayatı. Telsiz ve telefon görüşmesine dayanan bir sistemvar. Bu emniyetsizlik demek. Gösteriş için eksiklikleri tamamlanmadan bir hat işletmeye açılıyor, kazanın gerçek sebebi bu. Kalkıp da birinin üzerine suç atmaya kalkmasınlar. Asıl sorumlu önleme görevini yerine getirmeyen idaredir, ulaştırma bakanlığıdır" dedi. 

BTS’den aldıkları bilgiye göre, daha önce 6 yılda makinist olunurken artık 3 aylık kurslarla makinist olunduğunu anlatan Kerestecioğlu, yine demiryollarında 30 yıl önce 43 bin kişi çalışırken şimdi 17 bin kişininçalıştığı bilgisini aktardı.

Pamukova tren kazasını hatırlatan Kerestecioğlu, şöyle devam etti: "O tren de propaganda için açılmıştı. Bugün de aynı şey devam ediyor. Kimsenin hayatı bu kadar ucuz değil ve iktidarın şımarıklıklarına bağlı değil, herkes ayağını denk alsın. Dünyanın en güvenilir sistemi olan demiryolları Türkiye’de bu kadar güvensiz olmasın ve bir kişi de sorumluluk alıp istifa etsin. Bu kadar ölüm karşısında hala söyleyecek ne sözleri var merak ediyoruz."

‘KAZANIN GELECEĞİ BELLİYMİŞ’

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da olayda çok büyük ihmaller olduğunu vurguladı. Gergerlioğlu, "Bu kazanın geleceği belliymiş, aslında bir kaza değil cinayet" dedi. 

İki ağır yaralı olduğunu ve yoğum bakımda tedavilerinin sürdüğünü belirten Gergerlioğlu, yaralılar içinde hayati tehlikesi olan bir hasta bulunmadığı bilgisini aktardı. Çorlu tren kazasının ardından verdikleri araştırma önergesinin AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildiğini hatırlatan Gergerlioğlu, "Araştırmayı tehlikeli gören bir zihniyet var. Bu, şu partinin bu partinin meselesi değil, mesele vatandaşın can sağlığıdır. Sorumluların net bir açıklama yapması ve istifasını bekliyoruz" diye konuştu.

‘İNSANLAR İSRAF EDİLİYOR’

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Sinyalizasyon sisteminin ekonomik kriz nedeniyle ödeme yapılmadığı için kurulmadığını hatırlattı. Kaya, şöyle devam etti: "İtibarda israf yoktur diyenler bugünkü kazada hayatını kaybeden insanlarımızın vebali karşısında acaba ne düşünüyorlar. İnsanları israf ediyorlar. Bir sarayın şaşası için itibarını düşünen yetkililer, ülkenin insanlarını israf ediyorlar. İnsanların israf edilmesinin önüne ancak toplumsal bilinç ile geçebiliriz" dedi. 
Kaya, bu tehlikenin acele edilerek hayata geçirilen tüm projeler için geçerli olduğunu belirterek, ekledi: "Ülkenin her bir yanını otobanla, köprü ile donattık diyenler artık şovu bıraksınlar, insan hayatı nasıl güvence altına alınır, nasıl insanca yaşanır bunun düzenine baksınlar."

‘ŞAŞALI PROJELERLE ÖVÜNDÜKÇE İNSAN HAKLARI KÜÇÜLÜYOR’

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, olay karşısında hem üzgün hem de öfkeli olduklarını dile getirdi. Çepni, "İktidar şaşalı projelerle övündükçe insan hakları küçülüyor. Bununla hesaplaşmak tüm halkın görevidir. Sorumluların yargı önüne çıkması için mücadelemizi devam ettireceğiz. Zulüm ve sömürü iktidarından kurtulmak için tüm halklarımızı örgütlenme ve mücadeleye çağırıyoruz" diye konuştu.
 

Öne Çıkanlar