HDP’li Kurtulan’dan AKP’ye: Birçok suç işlediniz, günahkarsınız

HDP’li Kurtulan’dan AKP’ye: Birçok suç işlediniz, günahkarsınız
HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Kürt illerinde ismi parklara verilen Kürt edebiyatçı ve siyasetçilerin adının kaldırılmasını eleştirdi.

Milli Savunma Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2020 bütçesinin görüşüldüğü Meclis Genel Kurulu’nda AKP ve HDP arasında gerginlik yaşandı.

HDP Muş Milletvekili Mensur Işık’ın, Kürt illerinde ismi parklara verilen Kürt edebiyatçı ve Kürt siyasetçilerin adının kaldırılması ile ilgili uygulamalarını eleştirdi. Işık, yaptığı konuşmada, "Bu yaklaşımlar Kürtlere, Kürt diline ve Kürtlere dair her şeye olan, değerlere karşı olan bir savaş mahiyetindedir. Peki, bunların bugünkü versiyonu nedir sevgili arkadaşlar? Şimdi, yüzlerce belediye eş başkanlarımız, yöneticilerimiz gözaltına alınıp tutuklanıyor. Size soruyoruz: Niye yapıyorsunuz, neden yapılıyor bunlar? ‘Terörle mücadele’ diyorsunuz. Siz Kürt halkıyla mücadele ettiğinizi, Kürtlerin hiçbir şeyini zihniyetinizde kabul etmediğinizi, aslında bu şekilde kapatmaya ya da kamufle etmeye çalışıyorsunuz. Aynı şekilde, Afrin'de, Serekaniye'de ve Kuzey Suriye'deki Kürt kentlerinde ÖSO, barbar, tecavüzcü çetelerle yaptırdığınız o yağmalama ve oradaki hastane ve eğitim kurumlarının üzerindeki Kürtçe tabelalara karşı düşmanlığınız, onları indirip Arapça ve Türkçe tabelalar yerleştirmeniz; aynı zamanda, Kürtçeyi müfredattan çıkarmanız, Kürtlere karşı olan yaklaşımınızı göstermektedir. Bunun adı, düşmanlıktır; çok net söylüyorum. Yine, değerli arkadaşlar, Cizre ilçesindeki kayyumunuz da Orhan Doğan’ın adını taşıyan parka ve onun heykeline düşmanlık yaparak onu da kaldırttı. Aynı şekilde, Doğubeyazıt Belediyesi tarafından yapılmış olan Ahmedê Xanî Parkı vardı ve orada Ahmedê Xanî'nin heykeli vardı; sizin kayyumunuz o parkı da o heykeli de oradan kaldırttı" dedi.

ÖZLEM ZENGİN CEVAP VERDİ

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin söz alarak, HDP’li Işık’ın kayyımlar tarafından heykelleri kaldırılan Orhan Doğan, Ahmedê Xanî ve Roboski Anıtı için, "Teröristlerin adını parklara veriyorsunuz, teröristlerin adını yüceltiyorsunuz, onlara farklı anlamlar atfediyorsunuz. O sebeple bizim sizinle anlaşamadığımız nokta; neye ‘terör’ diyorsunuz, neye ‘terörist’ diyoruz? Biz zaten bu konuda asla ve kata anlaşamıyoruz ve anlaşamayacağız. AK Parti, hiçbir zaman böyle bir şeyin yanında olmadı, olamaz; tam tersine, Suriye'deki tecavüzlerin, her tür tecavüzün, mala, insanlık onuruna ve devamında da bedene dair, özellikle kadınlarla alakalı bütün tecavüzle ilgili eylemlerin karşısında duran bir partidir. Bunun hassaten altını çizmek istiyorum" dedi.

‘BİRÇOK SUÇ VE GÜNAH İŞLEDİNİZ’

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan ise " Ahmedê Xanî'yle ilgili çok şey yapıldığı söylendi. Hatibimiz onun adının silindiğini, heykelinin yıkıldığını söyledi. Bu, doğru mudur, değil midir? Oradaki çocukların anadili Kürtçe’dir. Kürtçe anadilde bir eğitim için çocukların -kreşlerde ilk bildikleri kendi dilleriyle o kreşlere gelmesini yasaklamak insanlık suçu değil midir? Tahir Elçi Parkı'nın adını yasakladınız arkadaşlar, bu bir utanç değil midir? Mecliste Tahir Elçi'nin ölüm yıldönümünde güya kınadınız. ‘Araştırılması gerekiyor’ dediniz, önergemizi reddederek bunu söylediniz. Yani Kürtçe tabelalara, Orhan Doğan gibi bir değerimizin adının oralarda yaşamasına tahammül edemediniz. Uğur Kaymaz'ın heykelini, parkını ortadan kaldırdınız. Yani birçok suç ve günah işlediniz. Afrin'de şu an kadınlar satılıyor, Kürt kadınları tecavüze uğruyor, satılıyor Afrin'de. Bakın, kim yapıyor? Oradaki ‘Millî ordu’ dediğiniz, maaş aktardığınız tecavüzcüler üzerinden bu yapılıyor. Türkiye'de şu anki bütün partiler yıllardır ‘terör, terör’ diyorsunuz, sorun bitti mi? Yok. Tansu Çiller burada çok bağırdı. Bu yöntem, yöntem değil" şeklinde karşılık verdi. (MA) 

Öne Çıkanlar