Mazbataları verilmeyen HDP'li meclis üyeleri: Buna ne kılıf bulacaklar?

Mazbataları verilmeyen HDP'li meclis üyeleri: Buna ne kılıf bulacaklar?
Diyarbakır Bağlar'da hâlâ mazbataları verilmeyen HDP'li meclis üyeleri, YSK'ya ve iktidara 'Buna ne kılıf bulacaksınız' diye seslendi.
Remzi BUDANCİR

ARTI GERÇEK- 31 Mart'ta yapılan yerel seçimler bitti ancak seçimler ile ilgili tartışmalar sürüyor. Tartışmanın sürüdüğü kentlerden Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde HDP'li Zeyyat Ceylan yüzde 70.34 oy almasına rağmen, YSK KHK'li olduğu gerekçesiyle mazbatayı deçimi kazanana değil de yüzde 25.46 oy alan AKP’nin adayı Hüseyin Beyoğlu'na verdi.

Seçimler ile ilgili yaşanan hak ihlalleri bunlarla sınırlı değil. Seçimin üzerinden 19 gün geçmesine rağmen 29 HDP’li meclis üyelerine hala mazbataları verilmedi. Buna karşın AKP'liler ise mazbatalarını aldı.

Hak ihlaline karşı HDP'li meclis üyeleri, Bağlar Belediyesi önünde basın açıklaması yaparak kendilerine mazbatalarının verilmemesine tepki gösterdi. Basın açıklamasına mazbatası AKP'li adaya verilen HDP'nin eş başkan adayı Zeyyat Ceylan ile Zübeyde Zümrüt ve mazbatalarını alamayan meclis üyeleri katıldı.

POLİS BELEDİYEYİ ABLUKAYA ALDI

Basın açıklaması öncesinde Bağlar Belediyesi'nin etrafı ve belediyeye çıkan tüm caddeler polisler tarafından kapatıldı. Belediyenin önüne çok sayıda TOMA, zırhlı araç ve çevik kuvvet polisleri konuşlandırıldı. Belediye etrafında ve önünde konuşlandırılan polis sayısı açıklama yapacak olan HDP'li meclis üyelerinden fazlaydı. Polis, açıklama yapılmasına engel çıkarmadı.

'YSK TARAF OLDUĞUNU GÖSTERDİ'

Basın açıklamasını okuyan HDP Bağlar Belediye Eşbaşkan adayı Zübeyde Zümrüt, YSK'nin kararına sert tepki gösterdi. YSK'nin bu karala tarafsız olmadığını, iktidardan yana olduğunu gösterdiğini belirten Zümrüt, adaylık başvurusunu kabul edip sonra mazbata verilmemesinin anlaşılır bir tarafı olmadığını söyledi.

'TÜRKİYE KENDİ HUKUKUNU ÇİĞNİYOR'

Türkiye'nin kendi hukukunu çiğneyerek kendi hukukunu ayaklar altına aldığını ifade eden Zümrüt, "Seçme gireceksin seçme ve seçilme hakkını tanıyacaksın ama 1 Nisan'da da siyasi iktidarın baskısıyla birlikte tarafsızlığını bir kenara bırakacaksın. Siyasi iktidara taraf olacaksın. Türkiye kendi hukukunu çiğneyerek kendi hukukunu ayaklar altına aldığı açığa çıktı. AKP meşruiyetini hukuk ilkelerini çiğneyerek meşruiyetini bu aşamaya getirmeye çalıştı. Biz bunu peşini bırakmayacağız" dedi.

'İKİNCİ BİR HUKUKSUZLUK YAŞANIYOR'

YSK’nın kendi tarafsızlığını korumak zorunda olduğunu hatırlatan Zümrüt, şunları söyledi:

"Şuan Bağlar'da ikinci bir hukuksuzluk yaşanıyor. Bu gün 19'uncu gündür hala meclis üyelerimiz mazbatalarını alamadılar. Buna ne kılıf uyduracaklar? Yeni bir usulsüzlük peşindedirler. AKP iktidarından yeni bir talimat bekliyorlar anlaşılan. Biz talimat ve hukuksuzluğu kabul etmeyeceğiz. Hukuk tanımayan, kendisi meşru olmayan AKP adayı o koltukta oturuyor. O bu halka belediye başkanlığı yapamaz. O meşru değildir. Bu bir gasptır. Biz mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Mazbatamızı alsak da almasak da belediyeyi kendisine bırakmayacağız."

Öne Çıkanlar