Ahmet Türk’ten uyarı: Yanlış yapma hakkımız yok

Ahmet Türk’ten uyarı: Yanlış yapma hakkımız yok
HDP’nin Yerel Yönetimler Çalıştayı Diyarbakır’da başladı. HDP Eş Başkanları, yerel seçimlere güç birliği ile girilmesi gerektiğini savundu. Çalıştay’da konuşan Ahmet Türk uyarıda bulundu.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK -  HDP’nin, "Kendimizi de, Kentimizi de Bizler Yöneteceğiz" şiarıyla düzenlediği Yerel Yönetimler Çalıştayı başladı. HDP Diyarbakır İl binası Vedat Aydın Konferans Salonu'nda başlayan çalıştaya, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Kürt siyasetçi Ahmet Türk,  HDP milletvekilleri başta olmak üzere çok sayıda siyasetçi katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, yerel yönetimlerin önemine değindi. Kayayım politikası ile halkın iradesinin gasp edildiğini belirten Buluttekin, kayyımla yönetilen tüm belediyeleri ve daha fazlasını alacaklarını söyledi.

"BİZİM OLMAYAN BELEDİYELERİ DE KAZANACAĞIZ"

Çalıştayda konuşan HDP Eşgenel Başkanı Pervin Buldan, iktidarın sadece HDP’yi değil, Kürt’lerin tüm kazanımlarını hedef aldığını söyledi. HDP’nin tüm saldırılara rağmen 24 Haziran’da güçlü bir temsiliyetle parlamentoya girdiğini hatırlatan Buldan,  "Bu dönemin ikinci aşaması yerel seçimler. 31 Mart’ta gerçekleşecek olan seçimlerde, AKP’nin belediyeleri de HDP’siz bir kazanıma dönüştürme amacı var. Böyle bir süreçte yerel seçimlere hazırlanıyoruz. Yerel seçimlerde büyük bir başarı elde etmek için çalışacağız. Belediyelerimizi yeniden kazanacağız. Bizim olmayan belediyeleri de kazanacağız. Bunu başarabilirsek, bu hükümeti çözülmeye götürecek. Bu aynı zamanda kayyum zihniyetinin ve tahakkümcü zihniyetin çöküşü anlamına gelecek. Bunu başarabilmek için seferberlik ruhu ile çalışacağız" dedi. 

"TEHDİTLER, KAYBEDECEKLERİNİN İTİRAFIDIR"

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve iktidarın belediyelere kayyım atabileceğine ilişkin açıklamalarına değinen Buldan, bu tehditlerin iktidarın belediyeleri kaybedeceğinin itirafı olduğunu söyledi. Kayyım atanan belediyeler etrafına örülen duvarların da gideceğini ifade eden Buldan, "Kapısına beton duvar ördükleri, bariyerlerle korumaya çalıştıkları o belediyelerin içinde halklarımızın iradesi kaldı. Şimdi bize düşen o belediyelerimizi ve daha fazlasını geri almaktır" diye konuştu. 

"KÜRT PARTİLERİ İLE GÜÇ BİRLİĞİ SAĞLANMALI"

Buldan’ın gündeminde Kürdistani partiler ile ittifak konusu da vardı. Bütün Kürt partilerinin güç birliği yapması gerektiğini belirten Buldan, şunları söyledi:  "Kürtlere saldırı, kazanımlara saldırı bu süreçte sadece belediyelere değil bütün Kürt halkına saldırı anlamına gelir. Atanan kayyumların amacının Kürt halkının iradesini gasp etmek olduğunu biliyoruz. Bütün Kürt partilerinin güç birliği yaparak bu seçimleri birlikte kazanmasının elzem olduğunu ifade etmek istiyorum. Kürt halkının da bizlerden beklentisi bu. O atanan kayyumlar Kürdün varlığına atanmıştır. Bu yüzden bu yerel seçimlerde güç birliğine ihtiyaç var. Bu yüzden bu kadar hassas bir konu ve süreçte iktidara yanıtımızı hep beraber vermeliyiz. Amed’deki tüm Kürdistani partilere, bizimle birlikte olmak isteyen herkese bu çağrıyı bir kez daha yapıyoruz."

"KÜRT SORUNU ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ SORUNUDUR"

HDP Eşgenel Başkanı Sezai Temelli’nin gündeminde de yerel seçimler vardı. Bu çalıştayın yerel seçimler kampanyalarının ilk adımı olacağını belirten Temelli, "Bugüne kadar yaptığımız altyapı çalışmalarıyla birlikte bundan sonrasını da çok güçlü ve kararlı bir şekilde örgütleyeceğiz. Sokağa mahalleye ineceğiz. Bu ülkeyi bu kayyumcu zihniyetten hep birlikte kurtaracağız" dedi. "Savaştan ve çözümsüzlükten beslenen bir iktidar var karşımızda" diyen Temelli, ülkenin en temel sorunun Kürt sorunu olduğunu söyledi. Temelli, "Israrla söyledik. Dedik ki, ‘bu ülkede Kürt sorununu çözmeden hiçbir sorunu çözemezsiniz. Bırakın sorunları çözmeyi daha derin yerlere süreklersiniz. Kürt sorunu özgürlük sorunudur, demokrasi sorunudur.’ Bırakın Kürt sorununda çözüm bulmayı zaman zaman sorunu derinleştirerek iktidarını da bunun üzerinden derinleştiriyor. Savaştan ve çözümsüzlükten beslenen bir iktidar var karşımızda. Bu iktidara karşı biz de varlığımızla irademizle bu sorunun çözümüne talibiz" diye konuştu. 

"ADAYLAR ÜZERİNDE ORTAKLAŞMALIYIZ"

Temelli’de yerel seçimlere ittifak halinde girilmesi gerektiğini ifade etti. Tüm toplumsal kesimleri yan yana gelmeye çağıran Temelli, "Tüm halklar; hangi partiden olursa, kime oy vermiş olursa, hangi inanç ve düşünceden olursa şimdi yan yana gelebiliriz. Kentimize, geleceğimize sahip çıkmak için yan yana gelebiliriz. Gerçek ittifaklar bu şekilde var olacaktır. Siyasi partiler bu ittifak arayışını görmek ve onları kendilerine rehber etmek zorundadır. Biz de hem adaylarımızı belirlerken hem de yönetim anlayışımızı belirlerken sosyolojiyi, dinamikleri çok iyi biliyoruz. Ama bugün asgari müştereklerde buluşma zamanıdır. Bugün aday yarıştırma değil adaylar üzerinden ortaklaşma zamanıdır. Tüm emek ve demokrasi güçlerini, bu ceberut iktidardan kurtulmak isteyen herkesi bu ittifaka davet ediyoruz" dedi.

"YANLIŞ YAPMA HAKKIMIZ YOK" 

Temelli’nin ardından kürsüye davet edilen tecrübeli siyasetçi Ahmet Türk sert konuştu. Konuşmasında hem uyarı vardı hem de öneriler vardı. Halkın siyasetten beklentisinin olduğunu hatırlatan Ahmet Türk, "Büyük bedeller ödendi. Bugün birçok arkadaşımız cezaevinde ve bu koşullar altında yerel seçimlere hazırlanıyoruz. Belki geçmiş dönemlerde bu işi götürecek güçlü kadrolarımız vardı. Ama bugün bu işi götürebilecek, çalışabilecek, yaratabilecek kadrolarımızın çoğu içeride. Bu nedenle yanlış yapmaya asla ve asla hakkımız yok. En doğrusunu yapma sorumluluğu ile karşı karşıyayız. Çalışanlarımız ve kadrolarımızla halka gitmek zorundayız. Halka rağmen tespitlerde bulunmanın kırılmalara yol açabileceği hassas bir dönemden geçiyoruz. Bunu bilerek yerel yönetimlerdeki çalışmaları yürütmemiz lazım. Çok yönlü araştırma, çalışma yaparak kendimizi hazırlamamız gerekiyor" dedi.

"HALKA KULAK VERİLMELİ"

Türk, konuşmasında devletin politikalarına da değindi. Halkın tüm baskılara rağmen sandık başında iktidara karşı durduğunu hatırlatan Türk,  konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Devletin bu baskıcı, Kürtleri yok etmeye, sindirmeye yönelik politikalarına rağmen halkımız asla ve asla devletin bu politikalarına taviz vermemiştir. Belki suskun kalmış ama sandık başına gittiği zaman demokrasi mücadelesine ve verilen bedellere sahip çıkmıştır. Yarın da böyle olacağına inanıyoruz. Ama onun duygusunu, düşüncesini ciddiye alacak bir çalışma yürütmeliyiz. Hepimize sorumluluk düşüyor. 

"BİR HAFIZANIN YOK EDİLME TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Bu mücadele 40 yıllık bir mücadele, HEP, DEP’in, HADEP’in yarattığı değerler var. Birçok bedeller ödendi. Vedat Aydınlar, Mehmet Sincarlar, Abdulsamet Sakıklar var. Ama sanki bu mücadele 2014’te başlamış gibi bir algı yaratılıyor. Bir hafızanın yok edilmesi tehlikesiyle karşı karşıyayız. Arkadaşlar burada birçok insanımızın, canını veren, zindanlarda olan insanların emeği mücadelesi var. 

"KÜRT SİYASİ PARTİLERİ İLE DAYANIŞMA ŞART"

Evet önümüzde seçim var. Çalışmalarımızın ciddi olması lazım. Biz eğer İstanbul’da Mersin’de Ankara ve Adana’da bu iktidarın yerellerdeki başarısını ortadan kaldıracak bir formül oluşturamazsak bu ceberut iktidardan kurtulamayız. Bunun için çok yoğun çalışmalıyız.  Elbette Kürdistan’daki bütün Kürt siyasi partileri ile bir dayanışmayı gerçekleştirmek gelecekle ilgili önemli bir projedir. Dürüst ve açık konuşuyorum. Bu mesajı vermek için bu partilerle görüşme yapmak, onları kazanmaya yönelik çalışma yapmak lazım. Batıda da bu iktidarı sonlandırmak için çalışmalar yapmak lazım. 

"DEMİREL VE ÖZAL ÖNCE BÜYÜKŞEHİRLERİ KAYBETTİ"

1973 yılından beri parlamentoda yer aldım. Şunu gördük. Süleyman Demirel İstanbul, Ankara, İzmir’i kaybettiği gün iktidarı kaybetmiştir. Özal öyle. Biz Mersin, Adana, Ankara, İstanbul’da bunu gerçekleştirecek güce sahibiz. Bunu yapacak çalışmalar yapmamız lazım. Bu işi kavrayarak buna göre hazırlıklar yapmamız lazım."

Ahmet Türk’ün konuşmalarının ardından çalıştay basına kapalı devam etti. Çalıştay akşam saatlerine kadar sürecek. 
 

Öne Çıkanlar