HDP: Roboski’den Tel Rifat’a değişen tek şey tabutların sayısı

HDP: Roboski’den Tel Rifat’a değişen tek şey tabutların sayısı
HDP Sözcüsü Günay Kubilay, Suriye'deki saldırılar, NATO zirvesi, bu sabah gözaltına alınan belediye başkanları ve hasta tutuklulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

ARTI GERÇEK-HDP Sözcüsü Günay Kubilay, genel merkezde düzenlediği basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Van'ın Muradiye, Özalp ve Başkale belediye eş başkanlarının bu sabah gözaltına alındığını hatırlatan Kubilay, gözaltıların ardından uyduruk gerekçelerle nakaratın tekrar edileceğini ve kayyımlar atanacağını söyledi.

Kubilay, kayyım atamalar karşısındaki sessizliği eleştirdi, "Başta batı kamuoyu olmak üzere kitlesel tepkiler gösterilmedikçe, kayyım rejimi yeni belediye gasplarıyla kendini tahkim etmeye, baskılarını artırmaya devam edecektir. Bu iktidar var oldukça farklı olan hiç kimsenin bu ülkede temiz bir siyasi oksijen alması mümkün olmayacaktır" dedi.

Kubilay, iktidara ‘’Şiddet ve nefret dolu ellerinizi eş belediye başkanlarımız ve belediyelerimizden çekin. Ne yaparsanız yapın çoğunluk desteğini yitirmiş, gayrımeşru bir iktidar olduğunuz hakikatini saklayamazsınız’’ diye seslendi.

AKP KÜRT DÜŞMANLIĞINI NATO'YA TAŞIDI

Londra’daki NATO zirvesini değerlendiren Kubilay, şunları söyledi.

‘’Son bir haftadır Türkiye ile NATO devletleri arasında bir kriz olduğu konuşuluyordu. Sonradan anlaşıldı ki, AKP iktidarı Kürt düşmanlığını NATO’ya da taşımış. Yapılan açıklamalardan Erdoğan’ın NATO zirvesinde Kuzey ve Doğu Suriye halklarının özsavunma gücü ve siyasi iradesinin ‘terörist’ olarak tanınması için özel bir çaba harcadığı, çeşitli pazarlıklar yaptığı anlaşılıyor. Böylece NATO’nun Baltık Savunma Planı’nı da bu nedenle veto ettiği açığa çıkmış oldu.

AKP İktidarı, ‘terör’ ve ‘terörizm’ kavramlarını kendisine göre yontma, işine geldiği gibi eğip bükme konusunda mahir sayılır. Bu kavramları temel evrensel ölçütlere, hukuksal dayanaklara göre değil, siyasi çıkarlarına göre tanımlıyor, biçimlendiriyor, empoze ediyor. Daha önemlisi sadece medyayı değil, bir kısım muhalefeti de bu kavramlarla siyasi kuşatma altına alıyor ve etkisizleştirerek kendine angaje edebiliyor.

‘Kürt düşmanlığı’na dayalı bu nakaratın NATO devletlerinde de uluslararası toplumda da bir karşılığının olmadığı bir kez daha kanıtlanmış, Baltık Savunma Planı’nı veto blöfü de bir işe yaramamıştır. Demek ki, esas sorun ‘terör’ adı altında sürekli tekrarlanan ‘güvenlik sorunu’ değil. Esas sorun Kürtlerin bulundukları coğrafyada kendi kimlikleriyle, kültürleriyle, dilleriyle, kolektif haklarıyla eşit haklar temelinde yaşayacakları bir siyasal statünün elde edilmesini önlemek ve kazanılmış hakları ortadan kaldırmaktır.’’

‘HANİ ANTİEMPERYALİSTTİNİZ?‘

NATO’nun AKP’nin blöfünü boşa çıkardığını söyleyen Kubilay, ‘’Hani siz antiemperyalisttiniz? NATO, Kuzey Atlantik’te emperyalist kapitalist dünyanın en büyük askeri örgütü değil mi? NATO üyeliğine neden son vermiyorsunuz? Emperyalist devletlerle askeri ve ticari anlaşmaları neden iptal etmiyor, o anlaşmaları yırtıp çöpe atmıyorsunuz? Elinizi tutan mı var? Palavrayı bırakın. Siz ancak Kürtler, Ermeniler, Rumlar, Süryaniler gibi mazlum halklara namlu gösterirsiniz. İşçilere, emekçilere, yoksullara parmak sallar, kafa tutarsınız. Siz emperyalistlere kafa tutamaz, onlardan bağınızı koparamazsınız’’ diye konuştu.

ROBOSKİ’DEN TİL RİFAT’A DEĞİŞEN TEK ŞEY TABUTLARIN SAYISI‘

TSK’nın Şehba’ya bağlı Tel Rifat kasabasına yönelik bombardımanını da hatırlatan Kubilay, saldırıda 8‘i çocuk 10 sivilin yaşamını yitirdiğini, 10’dan fazla sivilin de yaralandığını söyledi.

ÖSO çetelerinin kullandığı bombaların Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun (MKE) imzasının yer aldığını kaydeden Kubilay, UNICEF’in verilerine göre son bir ayda Suriye’nin kuzeyinde 34 çocuğun yaşamını yitirdiği bilgisini verdi. Kubilay, Kuzey-Doğu Suriye Hak İhlalleri Belgeleme Merkezi’nin raporuna göre de son iki yılda Türkiye’nin saldırıları sonucu bölgede en az 162 çocuğun yaşamını yitirdiği,  195 çocuğun yaralandığını aktardı.

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin taraf ülkelere silahlı çatışma ortamlarında çocukları koruma yükümlülüğü verdiğini anımsatan Kubilay, ‘’Türkiye taraf olduğu bu sözleşmenin gereklerini çiğneyerek sivilleri, çocukları, kadınları hedef alıyor ve alenen savaş suçu işliyor. Uluslararası kuruluşları Türkiye’nin sivillere ve çocuklara yönelik saldırılarını önlemek için acilen göreve çağırıyoruz’’ diye konuştu.

Uluslararası kuruluşlara duyarlılık çağrısı yapan Günay Kubilay, ‘’Roboski’den Tel Rifat’a değişen tek şey sadece tabutların sayısı… Değişmeyen tek şey ise Kürt düşmanlığı…’’ ifadelerini kullandı.

‘AKP İKRİDARI SİYASİ TUTUKLULARIN HASTASINA DA ÖLÜSÜNE DE DÜŞMAN’

HDP Sözcüsü Kubilay, hasta tutukluların durumuna da dikkat çekerek, 64 yaşındaki hasta tutuklu Emine Aslan Aydoğan’ın cezaevinde yaşamını yitirdiğini, ailesine cenaze aracı ve tabut verilmediğini, mezarlığın ablukaya alınarak cenazeye katılımın engellendiğini, taziye çadırı açılmasına dahi izin verilmediğini belirtti. Kubilay, ‘’Bir insan öldüğünde, ölüden hüküm kalkar. Bu temel bir İslami değer ve dini ilkedir. AKP iktidarı siyasi tutukluların hastasına da ölüsüne de düşman’’ diye konuştu. Kubilay, hasta tutukluların derhal serbest bırakılmasını istedi.

SOYLU ANAYASA MAHKEMESİ'Nİ TANIMADIĞINI İLAN ETTİ‘

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ‘’Her şeye Anayasa Mahkemesi’nin gözüyle bakıyor değilim, kimse kusura bakmasın’’ açıklamasını da değerlendiren Kubilay, şunları söyledi: "Bu açıklamaları bu ülkenin İçişleri Bakanı yaptı.  Soylu bu açıklamalarıyla Anayasa Mahkemesi’ni tanımadıklarını, kendi tasarruflarının Anayasa Mahkemesi’nin üzerinde olduğunu ve Mahkeme kararlarını uygulamanın da kendi tercihlerine kaldığını açık açık ilan etmiş oluyor. Devlet biziz, hukuku da kendimize menfaatimize göre eğer bükeriz demektedir. Ama unutmasınlar ki hukuk ve adalet bir gün kendilerine de lazım olacak."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar