'HDP yerel seçimlerde ittifaka açık olacak'

'HDP yerel seçimlerde ittifaka açık olacak'
Yerel seçim çalışması startını Diyarbakır’da veren HDP 24 Haziran'daki gibi ittifaklara açık olacak. HDP, kayyımlara yönetilen belediyeleri güçlü bir temsiliyet ile geri almayı hedefliyor.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK  -Halkaların Demokratik Partisi (HDP) yerel seçim startını Diyarbakır'da verdi. HDP Diyarbakır İl Binası Vedat Aydın Konferans Salonunda önceki gün başlayan Yerel Seçimlere Hazırlık Toplantısı iki gün sürdü. HDP milletvekilleri, DTK ve DBP bileşenlerinin katıldığı toplantının ana gündem maddesi yerel yönetimler ve yerel seçimlerdi.

YEREL YÖNETİMLERDE YAŞANAN SORUNLAR MASAYA YATIRILDI

Yerel seçimlere hazırlanan HDP’nin işi kolay değil. HDP’nin binlerce üyesi hakkında soruşturmalar açıldı, eş başkanları, grup başkan vekili dahil çok sayıda milletvekili tutuklandı. Bileşeni olan DBP’li 102 belediyeden 95’i kayyım eliyle yönetiliyor.  Soruşturma, gözaltılar ve tutuklamalar ile boğuşan HDP, yapılması planlanan yerel seçime HDP girecek. Toplantıda yerel yönetimlerde yaşanan eksiklikler, hizmet konusunda yaşanan sorunlar, halkın beklentisi, halka diyaloğun nasıl daha güçlü sağlanacağı masaya yatırıldı.  Halkla diyalog eksikliği konusu üzerinde duruldu, bu sorunun mutlaka çözülmesi gerektiği belirtildi. Çözüm önerileri üzerinde duruldu.

En çok üzerinde tartışılması gereken konu ise kayyImla yönetilen belediyelerin durumu. Yerel seçimler kazanılmış olsa da kayyIm politikasının son bulup bulmayacağı netlik kazanmış değil. Bu konuda da toplantıda ele alındı. HDP seçimlerde özellikle kayyImla yönetilen kentlerde daha güçlü bir temsiliyet ile belediyeleri geri almanın hedefinde.

"HDP YENİ BİR YAPILNMA İLE SEÇİME HAZIRLANIYOR"

HDP ilk defa yerel seçimlere kendi ismi ile girecek. HDP Eşgenel Başkanı Sezai Temelli, toplantının açılışında HDP olarak seçime gireceğini açıklamıştı. HDP’nin yerel seçime kendi ismi ile girmesi durumunda DBP’nin durumunun ne olacağı merak konusu oldu.  Artı Gerçek’e konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, DBP’nin de HDP bileşeni olduğuna dikkat çekerek, HDP’nin daha geniş kesime ulaşma amacıyla böyle bir karar aldığını söyledi.

HDP’nin yeni bir yapılanma ile yerel seçime hazırlandığını ifade eden Taşçıer, "Hem batı tarafında hem de Kürdistan tarafında aynı isimler seçime girme şeklinde bir karar alındı. Birde HDP genel seçimlere giren bir parti. Milletvekilleri var, mecliste grubu var, kamuoyunda daha çok tanınan bir parti.  Türkiye genelinde aynı isimle seçime girmek daha kolay olur. O açıdan HDP olarak seçime girme kararı alındı.  Eskiden bileşenler şeklinde HDP siyasette yer aldı. Şimdi o bileşenler HDP çatısı altında faaliyet gösterecekler" dedi.

"DBP DEMOKRATİK SİYASET ALANINDA ÇALIŞMA YÜRÜTECEK"

Bundan sonra DBP’nin durumunun ne olacağına ilişkin soruya Taşçıer, "DBP Kürt sorunun tespit edilmesi, tartışılması, siyaset üretilmesi gibi bir konumu olacak bundan sonra. DBP seçim partisi değildi aslında. Daha çok kendisini yenileme, politika geliştirme alanında çalışma yapan bir parti konumunda şu anda. DBP aynı zamanda HDP’nin bileşenidir. DBP daha çok güncel demokratik siyaseti geliştirme anlamında çalışma yürütecek" cevabını verdi.

"HDP İTTİFAKA AÇIK"

HDP 24 Haziran seçimlerinde batıda sol, sosyalist ve demokratik çevreler başta olmak üzere birçok yapı ile ittifak halinde girmişti. Bölgede ise Kürdistani partiler ile görüşmeler yapıldı ancak anlaşma sağlanamadı. Bölgede en çok merak edilen konu ise yerel seçimlerde bölgede herhangi bir ittifak olup olmayacağı yönündeydi.  HDP’nin 24 Haziran seçimlerinde olduğu gibi yerel seçimlerde de ittifaka açık olduğunu ifade eden Taşçıer, "Bu dönmede, hele hele Kürdistani partilerle, Kürt kamuoyuyla mutlaka bir ulusal ittifakın olmasını istiyoruz. Bu ittifak HDP çalışmalarına engel değil. İttifak çerçevesinde seçimlere de beraber girilirse daha güçlü olunur. Bu konuda ittifak arayışları olacak. HDP olarak yerel seçimlerde de genel seçimlerde olduğu gibi ittifaklara açık olan bir politikamız var" diye anlattı.

"KAYYIM POLİTİKASI GÜÇLÜ TEMSİLİYET İLE SON BULUR"

Yerel seçimlere hazırlanan HDP’nin önünde duran bir başka kon kayyIm politikası. Kayyım politikasının seçimlerden sonra da devam edip etmeyeceği bilinmiyor. Kayyım politikasının sadece HDP’nin sorunun olmadığını aynı zamanda ülkenin demokratikleşme sorunu olduğunu vurgulayan Taşçıer, "Şu andaki kayyım sistemi siyasidir, hukuki değil. Yani hukuki bir sistem yok. Belediye başkanları görevden uzaklaştırıldığında normalinde belediye meclisinden birisi seçilir. Buradan ise dışardan birileri atandı. Bu hükümetin politikasıdır. Onun için hükümet politikasını bu şekilde devam ederse tekrar ‘ben bunu istemedim, kayyım atadım’ derse bilemem. Umuyoruz böyle bir hukuksuzlukta ısrar etmez.  Bakın yerine kayyım atanan belediye başkanlarımızın yüzde 70-80’i şu anda dışarıda. Çünkü suçsuz insanlar bunlar. Başkanlıkları devam ediyor, ama yerine kayyım atamışlar. Bu bir gasptır. Ben inanıyorum ki kayyım politikası güçlü bir temsiliyet ile son bulur" dedi.

Öne Çıkanlar