Hep ‘öteki’, daima ‘öteki’…

Kahramanmaraş Belediye Başkanı’nın Trabzonlu kadına söylediği sözler ne bir ‘espri’ ne de bir ‘yol kazası.’ Bu topraklarda bitmeyen devlet anlayışının tezahürü…

31 Mart-24 Haziran arası yani İstanbul belediye başkanlığı seçiminin yenilendiği tarihlerde AKP'lilerin Ekrem İmamoğlu'na yönelik suçlamaları sınır tanımıyordu. Öyle ki meseleyi İmamoğlu’nun soyağacına bile vardırmışlardı.

AKP Esenler Belediye Başkanı ve İBB Meclisi’nde AK Parti Grup Başkan Vekili olan Tevfik Göksu’nun Trabzonlular için yaptığı 'Pontus' benzetmesini hatırladınız değil mi?

"Ne diyor Yunan medyası İstanbul’u Yunan kazandı. Bir dakika ya! Bu arkadaş nereli? CHP’nin adayı nereli? Hesap büyük olay büyük."

Ekrem İmamoğlu, Trabzonluydu ve bu sözler uzun süre kamuoyunda tartışıldı. Göksu'ya katılan kimi AKP'liler de oldu. Mesela Melih Gökçek, İmamoğlu'nun Binali Yıldırım ile katıldığı televizyon programı sonrası mavi-beyaz kravatı nedeniyle İmamoğlu'na Yunanlı demeye vardırdı işi.

24 Haziran’da seçimleri İmamoğlu kazandı ve bu tartışma unutuldu.

Önceki gün AKP'li Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör'ün Trabzonlu bir kadına söylediği "sizi bir Müslüman yaptık" sözünü duyunca bu tartışma aklıma geldi.

Şaşıran kadının "Ne demek yani o" sözleri üzerine adını anlayamadığım "... hazretlerine sor" yanıtını veriyordu Güngör. Yetmiyor devam ediyordu: "Anneni babanı kim Müslüman yaptı, sizi Saçaklızadeler Müslüman yaptı, Kahramanmaraşlılar yaptı."

Haliyle tepki alınca da alışık olduğumuz bir tavır sergiledi ve "şaka ve espri mahiyetli ifademiz çarpıtılarak amacı dışında aktarılmıştır" dedi.

Sadece bunu da söylemedi Güngör sosyal medyadan yaptığı açıklamada:

"Tarihten ve Saçaklızadelerden bu yana Trabzon ve Kahramanmaraş kardeşliğini espriyle ifade etme amacıyla sarf edilen sözlerimin maksadı dışında bir anlam yüklenerek medyada paylaşılmasından dolayı son derece üzgün olduğumu belirtmek isterim."

Güngör’e sahip çıkan AKP’li Trabzon Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun açıklamasına bakalım:

"Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı eski bir dostumdur. Dün akşam üzgün olduğunu söyledi. Sokakta Trabzonlu bir hemşerimizle konuşurken boş bulunduğunu, maksadını aşan sözler söylediğini ifade etti ve özür diledi. O da eksiğini hatasını gördü, bazen biz de böyle hatalara düşebiliyoruz. Maksadının bu olmadığını biliyorum. Niyetlere bakmak lazım. Niyetinin halis olduğunu biliyorum. Ufak bir yol kazası diyelim ve üzerinde çok durmayalım diye öneriyorum."

Yok ortada "espri" falan yok, "ufak bir yol kazası" da yok.

Neden mi?

Çünkü gerçekten de Trabzon Of'ta Müslümanlığı yayan kişilerin Kahramanmaraş'tan gelen Saçaklızadeler olduğu söylenir. Hatta bu konuda yapılmış kimi çalışmalar ve kitaptan da söz etmek gerekir.

Çeşitli kaynaklarda yer alan bilgilere göre "16. yüzyılda Maraşlı Saçaklızade Osman Efendi kardeşleriyle Of'a gelir ve Rumca konuşulan köylerde İslamiyeti yayma çalışmalarına başlar."

Hatta Saçaklızadeler'in "Müslümanlaştırma" çalışmaları sonrası Of'ta yüzde 2,5 olan Müslüman nüfus oranının yüzde 24'lere kadar çıktığı söylenir.

Mesele işte tam da bu. AKP anlayışının bitip tükenmeyen ‘ötekileştirme’ politikası.

Bugün ‘Müslüman’ olabilirsin ama ya geçmişte ‘Müslüman değilsen?’ O halde hiçbir zaman tam olarak kabul görmezsin. Yani bu toprakların yerlisi olduğu gerçeğini kabul etmezler. Sadece dinin değil kökenin de ‘ötekidir’ çünkü.

Ermeniysen, soykırımdan geçirilip tehcir edilmişsen "göçebesindir.’ Yine bu toprakların yerlisi kabul edilmezsin. Ne diyordu Erdoğan, iki gün önce ABD’de Ermeniler için "değişik yerlerde göçmen olarak dolaşırlardı. Türkiye’de de aynı şekilde göçmen olarak yaşarlarken zorunlu tehcir yaşandı."

Ya Kürtsen!

Varlığın reddedilir, dilini konuşamazsın, siyaset yapamazsın, eşit yurttaşlık talebinde bulunamazsın.

İşte son dönemde HDP’ye yönelik baskılar ortada. Artık belediye başkanları dörder dörder gözaltına alınıp yerlerine kayyım atanırken, parti örgütlerine baskınlar düzenlenip insanlar topluca gözaltına alınırken, milletvekillerine, eş genel başkanlara soruşturmalar ve fezlekeler yağarken hep ‘öteki’sindir.

Devlet olma anlayışı seni kabul etmediğini bir kez daha acımasız biçimde ortaya koyarken yalnızsındır.

‘Demokrasi ve insan hakları’ iddiasındaki muhalefet de seni görmez, duymaz, konuşmaz. Üstelik ‘Pontus’ diye ötekileştirilmeye çalışılan ve HDP’lilerin azımsanmayacak desteğiyle seçilen bir İstanbul Belediye Başkanı ve her fırsatta mezhebi nedeniyle ‘ötekileştirilmeye’ çalışılan bir Genel Başkanına rağmen…

Bu topraklarda devlet anlayışı hiç değişmez…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi