HKP, seçim listesine konulmamasına itiraz edecek

HKP, seçim listesine konulmamasına itiraz edecek
HKP, YSK’nin kararının yasalara aykırı olduğunu belirterek, itiraz ettiklerini açıkladı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) olası bir seçim durumunda seçime katılacak olan partilerin listesini açıklayarak, seçime 15 partinin girebileceğine karar vermişti. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kurduğu Gelecek Partisi’nin de içinde olduğu birçok parti gerekli şartları taşımadığı gerekçesiyle listeye alınmadı. Listede yer almayan partilerden biri olan Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) YSK’nın ilanına itiraz etti.

‘KARAR ÇİFTE STANDARTTIR’

HKP Genel Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada kararın keyfi olduğunun altı çizilerek şunlar belirtildi: "YSK, ilan ettiği 9 Ocak 2020 tarih 1 sayılı kararı ile 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle seçimlere katılma yeterliliğine sahip olduğunu belirttiği siyasi partileri ilan etmiştir. Bu ilanda partimizin adı bulunmamaktadır. YSK’nin yasaya, hukuka, yerleşmiş uygulama ve kararlarına aykırı, keyfi ve çifte standartlı bu kararına itiraz ettik. HKP bütün bu yasalara aykırı, keyfi, çifte standartlı engelleri aşacaktır. Mücadelemiz her platformda sürecek, halkımızla buluşmamız, kaynaşmamız engellenemeyecektir."

‘İŞLEM YETKİ GASPIDIR’

HKP ayrıca YSK’nın kararına itiraz da etti. YSK’ya dilekçe veren HKP, dilekçesinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yasaya aykırı işlem yaptığını belirterek, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kendisini Anayasa Mahkemesi yerine koyarak, fiili ve kanunsuz bir yol ihdas etmiş ve kurulu teşkilatlarımızı yok saymıştır, yok saymaktadır. Bu fiili işlem hem yetki gaspı, hem de fonksiyon gaspıdır" diye belirtti.

Dilekçede YSK’ya kararın tekrardan gözden geçirmesi çağrısında bulunan HKP, YSK’ye verdiği dilekçenin sonuç bölümünde şunları belirtti: "Talebimiz doğrultusunda 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle Halkın Kurtuluş Partisi olarak seçimlere katılma yeterliliği taşıyan bir parti olduğumuzun tespitine karar verilmesini talep ediyoruz."

YSK’ye itiraz dilekçesi ile birlikte HKP’nin 1 Ocak 2020 tarihinden 6 ay önce örgütlenmesi tamamlanan illerin listesi de eklendi. (MA) 

Öne Çıkanlar