Hollandalı gazeteci Boersma sınır dışı edildi

Hollandalı gazeteci Boersma sınır dışı edildi
Gazeteci, evindeki eşyalarının alınmasına dahi izin verilmeden Hollanda uçağına bindirildi.

Hollanda'da yayın yapan Financieele Dagblad ekonomi gazetesinin Türkiye muhabiri Ans Boersma gözaltına alınıp sınır dışı edildi.

2017 yılından beri Türkiye'de ikamet eden Hollandalı gazeteci Boersma, Çarşamba günü oturma izninin süresini uzatmak üzere gerekli birimlere yaptığı başvuru sırasında gözaltına alınan gazeteciyi geceyi gözaltında geçirdi.

Financieele Dagblad gazetesinin haberine göre Boersma, bu sabah evindeki eşyalarını toplamasına dahi izin verilmeden sınır dışı edilmek üzere uçağa bindirildi.

31 yaşındaki gazeteci uçağa binmeden önce Twitter üzerinden bir mesaj yayınlayarak "Ve kendinizi bir anda Hollanda'ya giden bir uçakta buluyorsunuz" ifadesini kullandı. Boersma mesajında ayrıca Türkiye tarafından "istenmeyen kişi" ilan edildiği bilgisini paylaştı.

İsmi gizli kalmak koşuluyla konuyla ilgili gazetecilere konuşan bir hükümet yetkilisi "Şu an itibarıyla söyleyebileceğim tek şey kendisinin sınır dışı edilmesinin gazetecilik faaliyetleri ya da Türkiye'den yaptığı haberler ile ilgisi olmadığıdır" ifadelerini kullandı.

BASIN KARTI HENÜZ YENİLENMİŞTİ

Hollandalı gazetecinin 2019 yılı için basın kartı dokuz gün önce yenilenmişti. Gözaltı kararından sonra Hollanda Gazeteciler Birliği (NJV) Boersma için bir avukat atayarak, Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosluğundan da bir temsilci ile gazeteciyi karakolda ziyaret etti. Boersma'nın sınır dışı edilmesine engel olmak için Konsolosluk nezdinde yapılan girişimler ise başarısız oldu.

SINIR TANIMAYAN GAZETECİLER TEPKİLİ

Gazetecinin sınır dışı edilmesiyle ilgili yazılı bir duyuru yapan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün Türkiye şubesi, kendisine sadece dokuz gün önce basın kartı verilmesine karşın Boersma'nın nasıl güvenlik tehdidi oluşturduğu gerekçesiyle sınır dışı edildiğini yetkililerin açıklaması istedi.

‘ÇİRKİN BİR BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İHLÂLİ’

Boersma'nın çalıştığı Financieele Dagblad editörü Jan Bonjer de gazetecinin sınır dışı edilmesini "çirkin bir basın özgürlüğü ihlâli" sözleriyle değerlendirdi. DW Türkçe’nin aktardığı habere göre Bonjer, "Ans görevini sorumluluk ve sağduyulu bir şekilde yerine getirdi… Türkiye'de gazetecilerin işlerini huzur içinde yapamamaları olağanüstü bir şekilde üzücü" ifadesini kullandı.

Türkiye ile Hollanda arasında 2017 anayasa referandumu öncesinde kötüleşen ilişkiler, tarafların attığı karşılıklı adımlar neticesinde 2018 yazında normalleşmeye başlamış, aynı yılın Eylül ayında da karşılıklı olarak büyükelçiler atanmıştı.

CUMHURBAŞKANLIĞI DA AÇIKLAMA YAPTI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da, Boersma'nın sınır dışı edildiğini bildirdi.

Sınır dışı kararının, Türkiye’de gerçekleştirdiği gazetecilik faaliyetleriyle ilgili olmadığını kaydeden Altun, Boersma'nın, Hollanda polisinin "terör örgütüyle bağlantılı olduğu" istihbaratını paylaşması üzerine sınır dışı edildiğini ifade etti. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar