Hong Kong Yüksek Mahkemesi: Göstericilere yönelik maske yasağı anayasaya aykırı

Hong Kong Yüksek Mahkemesi: Göstericilere yönelik maske yasağı anayasaya aykırı
Göstericiler günlerdir Politeknik Üniversitesi'nde konuşlanmış durumda.

Hong Kong'da Yüksek Mahkeme, göstericilerin protestolar sırasında yüzlerine maska takmalarının yasaklanmasının, bölgenin anayasası sayılan Temel Yasa'ya aykırı olduğunu hükmetti.

Protestocuların maske takmalarını yasaklayan kanun, aylar süren protestoların ardından 5 Ekim'de yürürlüğe girmişti.

Hong Kong lideri Carrie Lam ise yasanın, aktivistlerin kimliklerinin tespiti için gerekli olduğunu söylemişti.

Hükümet karşıtı protestocular ise yasağa rağmen maske takmayı sürdürmüştü.

BBC Türkçe'deki habere göre, maske taktıkları gerekçesiyle 400'e yakın kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor.

Çin'in İngiltere Büyükelçisi Liu Xiaoming, Hong Kong'da süren protestoların demokrasi ve özgürlükle hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi.

Londra'da gazetecilere açıklama yapan Liu Xiaoming, aktivistlerin Hong Kong'u istikrarsızlaştırmaya çalıştıklarını belirtti.

POLİS KUŞATTI

Öte yandan Hong Kong'da polis, içinde yüzlerce göstericinin bulunduğu Politeknik Üniversitesi'ni kuşatmış durumda. Polis, göstericilerden "silahlarını bırakarak teslim olmalarını" istedi.

Gece yarısını kampüste geçiren göstericilerden bazıları, polisin çağrısı üzerine, sabah kampüsten ayrılmaya çalıştı.

Bu göstericilere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile müdahale edildi.

Kampüste onlarca kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor.

Üniversitedeki bir protestocu BBC'ye yaptığı açıklamada, Pazartesi sabahı durumun sakin olduğunu ancak yine de gerginliğin sürdüğünü söyledi.

'GERÇEK MÜHİMMAT KULLANIRIZ'

Hong Kong'daki protesto gösterileri pazar gecesi, içinde yüzlerce göstericinin bulunduğu Politeknik Üniversitesi çevresinde yoğunlaşmıştı. Polis, kampüsün boşaltılmaması durumunda "gerçek mühimmat kullanılabileceği" uyarısında bulunmuştu.

Göstericiler günlerdir Politeknik Üniversitesi'nde konuşlanmış durumda.

Polis pazar günü Politeknik Üniversitesi'ne girmeye çalışmış ancak göstericiler molotofkokteyli, tuğla, sapan ve oklarla karşılık vermişti.

Üniversite rektörü Profesör Jin-Guang Teng Pazartesi sabahı yayımladığı video mesajında, protestoculara seslenip polisle anlaşmaya vardığını söyledi. Prof. Teng göstericilere "güç kullanımını kışkırtmadıkları sürece kampüsten çıkabileceklerini" söyledi.

Rektör, barışçıl bir şekilde kampüsten ayrılmaları durumunda "göstericilere polise kadar kendisinin bizzat eşlik edeceğini ve ohnlar hakkındaki işlemlerin adil yürütülmesini sağlayacağını" söyledi.

Bunun üzerine yaklaşık 100 gösterici binadan ayrılmak istedi ancak polis onlara karşı biber gazı ve plastik mermi kullandı.

Üniversitenin çevresinde de onlarca kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor.

PROTESTOLAR NASIL BAŞLADI?

Hong Kong, "iki sistem, tek devlet" ilkesi altında yönetilen eski bir İngiliz sömürgesi.

Bu yarı özerk bölge, İngiltere'nin 1842'de başlayan sömürge yönetimi sonrası 1 Temmuz 1997'de yeniden Çin'e devredilmişti.

Çin egemenliğinde bulunan ve özerk bir yönetime sahip Hong Kong'da gösteriler Haziran ayında, suç işlediklerinden şüphelenilen kişilerin Çin'e iadesine imkan veren tartışmalı yasa tasarısı nedeniyle başladı.

Hong Konglular bu yasanın Çin'deki Komünist Parti iktidarına muhalif kişilere de uygulanarak muhaliflerin Çin'e gönderileceğine dair endişelerini dile getiriyordu.

Yasa tasarısı daha sonra askıya alınsa da göstericiler, "Çin'in boyunduruğuna" girmek istemediklerini ifade ederek gösterilerini düzenli olarak sürdürüyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar