İlham Ahmed ABD Kongresi'nde konuştu: Sivillerin geri dönüşü sağlansın

İlham Ahmed ABD Kongresi'nde konuştu: Sivillerin geri dönüşü sağlansın
Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı İlham Ahmed, ABD Kongresi'nde Türkiye destekli silahlı grupların, 'savaş suçu kapsamında değerlendirilen' fiilerinin görüntülerini paylaştı.

ARTI GERÇEK- Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı İlham Ahmed, ABD Kongresi'nin Suriye konulu oturumuna katıldı. İlham Ahmed, kongrede Türkiye'nin Kuzey Suriye'de başlattığı harekatın sonuçlarına ve Trump yönetiminin kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ahmed, oturumda Türkiye destekli silahlı grupların, "savaş suçu kapsamında değerlendirilen" fiilerinin görüntülerini paylaştı.

    

ABD'nin kendilerini koruyacağına veya herhangi bir saldırıyı engelleyeceğini dair verdiği sözleri tutmadığının altını çizen Ahmed, "Biz Amerika ile birlikte IŞİD'e karşı savaşa başladığımızda bize bize koruyacağız saldırılar karşısında engel olacağız sözü verildi. Ancak Afrin'e yönelik Türkiye'nin saldırısı başladığında ABD orada askerlerimiz yok, bir şey yapamayız dedi. Sonra Kuzeydoğuya yönelik Türkiye'nin saldırısı başladı. 300 binden fazla insan yerlerinden oldu. 250 savaşçı kaybettik. 300'ün üzerinde yaralımız var. Daha önce Türkiye ile ABD arasında düzenlenen güvenli bölge mekanizmasını kabul etmiştik. Biz bölgede istikrar ve güvenlik istiyorduk. Erdoğan ile Başkan Trump arasında gerçekleşen telefon görüşmesinden sonra ABD askerlerini geri çekeceği söyledi. Bizim için önemli olan hava sahasının kapalı olmasıydı. Ancak ABD yönetimi hava sahasının da Türkiye'ye açık bırakılacağını bildirdi."

İlhan Ahmed, Suriye'de nasıl bir yönetim sistemi kurmak istediklerine dair soruları cevaplarken Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana olduklarını, ademi merkeziyetçi bir sistem yerine desantralize bir yöntem biçimi istediklerini ve bölgelerinde siyasi özerklik talep ettiklerini söyledi.

IŞİD'e karşı uluslararası koalisyonun desteği ile büyük bir savaş yürüttüklerini ve bu savaşta 11 bin kayıp verdiklerini belirten Ahmed, Türkiye'nin Kuzey Suriye'de başlattığı askeri harekatı durdurmak için ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti. Bölgede 300 bin Kürdün yerlerinden olduklarını ve bu insanların evlerine dönebilmeleri için ABD yönetiminden gerekli girişimleri başlatmasını isteyen İlham Ahmed, Türkiye'nin girdiği Afrin'e ve bölgede yaşananan talan ve cinayetlere değindi.

Ahmed, Afrin'in Türkiye'nin harekatından önce Suriye sınırındaki en güvenli bölge olduğunu, Suriye'nin diğer bölgelerinde savaştan kaçan yaklaşık 100 bin insana Afrin'in ev sahipliği yaptığını ancak harekattan sonra bu kişilerin tamamının Afrin'den çıktığını ve onların geri dönüşünün engellendiğini vurguladı. 

İlham Ahmed, Afrin'de insanların kaçırıldığı, mallarına mülklerine el konuldu, katledildikleri ve Afrin sınırından sadece 10 kilometre uzaklıkta bulunan insanların bile Afrin'e dönüşlerine izin verilmediğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar