Mahkeme, İBB'de 'veri kopyalanması' işlemini durdurdu

Mahkeme, İBB'de 'veri kopyalanması' işlemini durdurdu
AKP İstanbul İl Başkan Yardımcısı ve AKP'li bir meclis üyesinin başvurusu üzerine Ekrem İmamoğlu'nun 'Tüm verilerin kopyalanması' talimatının yürütmesi durduruldu.

ARTI GERÇEK - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, mazbatasını aldıktan sonra Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu’nda çalışan iki müfettiş görevlendirerek, bu müfettişlere, belediye çalışanı veya dışarıdan görevlendirilecek üç uzmanla birlikte belediyenin elektronik veritabanında inceleme yapma ve veri tabanını kopyalama yetkisi vermişti. Ancak İstanbul 4. İdare Mahkemesi, 2 AKP'linin başvurusu üzerine, Ekrem İmamoğlu'nun İBB ve bağlı kuruluşlardaki veri tabanının incelenmesi ve kopyalanması için verdiği talimatın yürütmesini durdurdu.

Yürütmeyi durdurma talebinde bulunanlar ise AKP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Kalaycı ile Güngören Belediye Meclis Üyesi ve İBB İmar Komisyonu Başkanı Yüksek Akyol.

İMAMOĞLU, 31 MART'LA 18 NİSAN ARASINDAKİ TUTANAKLARI İSTEMİŞTİ

İmamoğlu, 18 Nisan'da belediye şirketlerine bir yazı göndererek birçok bilgi ve belge istemişti. 31 Mart ile yazının gönderildiği 18 Nisan arasını kapsayacak şekilde banka mevcudu tespit tutanaklarını isteyen İmamoğlu, tapuda kayıtlı taşınmazları, belediyeye kayıtlı araçların listelerini, araçların kimler tarafından kullanıldığını, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar ile tablet ve cep telefonlarının ve bunların tahsis edildiği kişileri, memur, sözleşmeli memurların listelerini de istedi.

Bir başka evrakta iste şirketlerden istenen bilgiler şöyle sıralanmıştı: Mali tablolar, bütçe uygulama sonuçları tabloları, kasa sayım tutanakları, alınan çekler, menkul kıymet ve varlıklar, tapuda kayıtlı ve kayıtlı olmayan taşınmazlar.

'DUYUM DEĞİL, DAHA ÖTESİ TESPİTLERİMİZ VAR' DEMİŞTİ

Konuyla ilgili açıklama yapan İmamoğlu, "Geleceğe sağlıklı şekilde taşınması adına arşivlendi. Ne yazık ki duyum değil daha ötesi tespitlerimiz var. Bunları kıyaslamak ve halkımızın çıkarlarını korumak adına bunları arşivledik" demişti.

İmamoğlu, konuya ilişkin verdiği talimatta, "Belediyemiz müfettişlerinden Emine Sema Ballı ve Kaya Albayrak, belediyemiz çalışanlarından ve/veya dışarıdan belirlenecek üç uzman ile belediyemiz ve bağlı kuruluşların elektronik veri tabanı ve altyapılarında her türlü inceleme ve araştırmayı yapmaya ve veri tabanı ve altyapıyı kopyalamaya yetkilendirilmiştir" demişti.

İmamoğlu'nun talimatı İBB Genel Sekreterliği, Teftiş Kurulu Başkanlığı, İSKİ Genel Müdürlüğü ve İETT Genel Müdürlüğü'ne göndermişti.

Mahkeme kararı:

'KURUM DIŞINA BİLGİ ÇIKARILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL'

Teftiş Kurulu Başkanlığı'na yazılan yazı ile ilgili de bir açıklama yapan İBB, Kurumdaki bilgilerin dışarı çıkarıldığı iddialarına yanıt vermişti.

Açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"İlgi yazıyla amaçlanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşların elektronik veri tabanı ve alt yapılarının yedeklerinin ve log kayıtlarının, bilgi güvenliği standartlarına uygun olara, 31.12.2018, 31.03.2019 ve 18.04.2019 tarihli olmak üzere, Büyükşehir Belediyesinin dijital arşivinde tutanak ile kayıt altına alınması ve İBB veri merkezinde muhafaza edilmesi olup kurum dışına herhangi bir bilginin çıkarılması söz konusu değildir. Bütün iş ve işlemler Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde; ilgi yazı ile görevlendirilen İstanbul Büyükşehir Belediye Müfettişlerinin başkanlığında yapılacak olup İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığında mevcut yetkilendirilmiş bulunan kişilerin nezaretinde gerçekleştirilecektir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar