Levent semti tarihe karışıyor

Levent semti tarihe karışıyor
İstanbul'un Levent semtinin bahçeli evlerinin tamamının işyeri olarak kullanılmasına izin veren imar planına yapılan tüm itirazlar İBB tarafından reddedildi.

Türkiye’nin ilk toplu konut projelerinden biri olarak 1947 yılında inşa edilen bahçeli müstakil evleriyle ünlü Levent semti tarihe karışıyor.

Kentsel sit olarak tescil edilse de etrafı gökdelenlerle çevrilen Levent semtinin bahçeli evlerinin işyeri olarak kullanılmasına izin veren imar planı, yapılan tüm tirazlara rağmen İBB tarafından onaylandı.

Böylece Levent Çarşısı'na cephesi olan tüm binaların ofis, dükkan, konsolosluk olarak kullanılmasının önünde hiçbir engel kalmadı.

Doksanlı yılların sonuna doğru işyeri istilasına uğrayan levent'te hırsızlık olaylarının artmasıyla bir çok ev sahibi evini satmak ya da iş yerlerine kiralamak zorunda kalmıştı.

İBB TÜM İTİRAZLARI KULAK ARDI ETTİ

2008'de kentsel sit alanı ilan edilerek imara kapatılan semt o günden beri arazi rantçılarının hedefindeydi.

2011 yılında mahalleye özel imar planı çalışmaları başlatan İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, son aşamaya geldiği 18 Mayıs 2018'de yapılan tüm uyarı ve itirazlara rağmen bu kararı aldı.

İBB tarafından hazırlanan raporda, koruma kurulu kararı doğrultusunda teklif edilen plandan otopark düzenlemesinin iptal edildiği hatırlatıldı.

Ancak diğer itirazların, plan kararlarına aykırı olduğunu, plan bütünlüğünü bozduğunu savunan İBB, başvuruların tamamını reddetti.

KONUTLARIN İŞYERİ OLMASINA İTİRAZ EDİLİDİ

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin aktardığı bilgiye göre, Çağdaş Levent Derneği tarafından yapılan itiraz başvurusunda konutların konsolosluk - elçilik olarak kullanılmasına ve Levent Caddesi, Karanfil Sokak, Çamlık Caddesi ile Sülün Sokak'tan cephe alan binaların büro-ofis ve muayenehane olmasına izin veren plan düzenlemesine karşı çıkıldı.

LEVENT ÇARŞI MEYDANI'NI OTOPARK YAPACAKLARDI

İtiraz dilekçesinde planlama alanında ticaret kullanımının yaygınlaşacağı vurgulanarak konut alanlarında faaliyet gösteren işletmelerle ilgili "Beşiktaş Belediyesi'nin yasal izni olmaksızın bu tür ruhsatların verilmeyeceğine ve konut alanlarında binalarda ‘konut harici' hiçbir kullanımın mümkün olmayacağına" ilişkin düzenleme yapılması istendi. Spor alanı içinde yer alabileceği belirtilen lokal ve restoranlarda hiçbir biçimde eğlence etkinliğinin yapılmasına izin verilmeyeceğinin planda belirtilmesi talep edildi.

Alandaki doğal dokunun korunmasına ilişkin kısıtlayıcı hükümler getirilmesi, faaliyet gösteren işletmelerden kaynaklı ağır transit trafiğin engellenmesi gerektiği kaydedildi. Levent Çarşı Meydanı'nın otopark olarak planlanmasının alanın meydan özelliğini tahrip ederek bölgeye özel araç yığılmasına neden olacağından iptal edilmesi istendi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar