‘İBB’nin ilaçlaması Adalılar'ı, doğayı ve tüm canlıları zehirliyor’

‘İBB’nin ilaçlaması Adalılar'ı, doğayı ve tüm canlıları zehirliyor’
İBB’nin sivrisinek türleriyle mücadele için başlattığı ilaçlama uygulaması Adalar’da tartışma konusu oldu.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK - Adalar Savuması, sivrisinek türlerinin arttığı yönündeki şikayetler üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin yaptığı ilaçlamanın çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere sokak hayvanlarını olumsuz etkilediğini belirtti.

Açıklamada "Son günlerde Adalar’da değişik sivrisinek türlerinin ürediği ve yaygınlaştığına yönelik haberler ve açıklamalar, kimi kampanyalar vs. gündeme gelmekte, endişeler, şikayetler ve kimi zaman panik seviyesine ulaşan tepkiler görülmektedir" denilerek bu durum karşısında ve giderek artan talepler doğrultusunda Adalar’daki İBB ekiplerinin de spreyleme ve larvasit yöntemleriyle ilaçlama çalışmaları yaptığı, yaz süreci boyunca ilaçlama çalışmalarının arttığı ve daha da artacağı yönünde endişeleri yarattığı kaydedildi.

SİVRİSİNEK TÜRLERİNİN ARTMASINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİLİ

Sivrisinek türlerinin son yıllarda başta iklim değişikliği, bitki örtüsü kaybı, normal dışı yağışlar, artan turizm ve uluslararası dolaşım hareketleri nedeniyle arttığına dikkat çekilen açıklamada "Bu sivrisineklerden ve diğer vektör (hastalık yayan) canlılardan kaynaklı sıtma, sarı humma, Batı Nil virüsü, Zika, Deng ateşi, Filariya gibi hastalıklar Marmara ve İstanbul bölgesinde ya hiç görülmemekte ya da çok az sayıda rastlanmaktadır. Sözkonusu hastalıklardan herhangi biri, kimi çok sınırlı sayıda alerjik reaksiyon dışında Adalar’da görülmüş ya da ilaçlama gerektirecek epidemik (salgın yapan) boyuta ulaşmış değildir" ifadelerine yer verildi.

YETKİLİLER HALKI YETERİNCE BİLGİLENDİRMİYOR

Savunma açıklamasında yetkililerin halkı yeterince bilgilendirmediği, konu hakkında araştırma yapmadığı kaydedilerek Adalar’da yapılan ilaçlamanın sivrisinekleri öldürmediğine aksine kullanılan insektisitlerin sineklerin ilaçlara karşı toleransını arttırdığına, sineklerde ilaçlara karşı direnç geliştirdiğine vurgu yapıldı.

Açıklamada ilaçlama sürecinin, sivrisinek nüfusunun kontrolünü sağlayan kuşlar, yarasalar ve örümcekler başta olmak üzere birçok türe zarar verdiği, bunların yanı sıra kelebekler, uğur böcekleri, arıların da öldüğü, bu canlılar tarafından tozlanan ada eko-sisteminin önemli bitki türlerinin de büyük zarar gördüğü belirtilerek "Yapılan ilaçlama çalışmaları sonucunda sokak hayvanları ve hayvan hakları savunucularının sokak hayvanları için dağıttığı su ve mama kapları zehirlenmektedir. Bahçelerinde sebze meyve yetiştiren Adalılar’ın ürünleri böcek ilaçlarına maruz kalmakta, zehir toprağa karışmakta, bu zehirlere karşı hassas çocuklarımız ve yaşlılar da ciddi oranda etkilenmektedir" dendi.

SİVRİSİNEK ÜREME ALANLARININ YÜZDE 70’İ BÖLÜMÜ İNSANLAR TARAFINDAN YARATILIYOR

Adalar Savunmasının açıklamasında "Unutulmamalıdır ki, tüm bilimsel araştırmalar sivrisinek üreme alanlarının yüzde 70’i aşan bir bölümünün insanlar tarafından yaratıldığını göstermektedir. Sivrisineklere ve benzeri hastalık yayan vektör canlılara karşı mücadelenin ilaçlama yoluyla yapılamayacağı bilimsel bir gerçektir" ifadeleri yer aldı.

İLAÇLAMA ADALILAR’I DOĞAYI TÜM CANLILARI ZEHİRLEYEN MÜCADELE TÜRÜ

"İlaçlama Adalılar'ı, doğayı ve tüm canlıları zehirleyen bir mücadele türüdür" ifadelerinin yer aldığı açıklamada "Bu nedenle tüm Adalılar'ı ve yazlıkçı dostlarımızı ilaçlama çalışmalarından kaçınmaya, doğaya ve insana zarar veren ilaçlama taleplerinde bulunmamaya, sivrisineklerden rahatsız oldukları takdirde evlerindeki ve çevrelerindeki durgun su birikintilerini ortadan kaldırmaya ya da izole etmeye çağırıyoruz" dendi.

Öne Çıkanlar