İbrahim Kalın: Libya'da her şey kırılgan

İbrahim Kalın: Libya'da her şey kırılgan
Libya'da başlatılan eteşkes süreci hakkında CNN International'a konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, 'Şunu kabul etmek gerekir ki, mükemmel bir durumla karşı karşıya değiliz' dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Libya için başlatılan ateşkes girişimiyle ilgili, "Hala üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Kalın, Libya'nın doğusunu kontrol eden General Halife Hafter'in ateşkes teklifi üzerine detayları incelemek üzere zaman istediğini söyledi.

CNN International'da Libya ile ilgili sorulara yanıt veren Kalın, Türkiye'nin Libya'da şiddete son verilmesi için büyük bir çaba gösterdiğini savundu. Kalın, Türkiye'nin Trablus hükümeti ve lideri Fayiz es Sarrac ile çalıştığını hatırlatarak, "Üst üste pek çok anlaşmayı ihlal eden Hafter tarafı ülkede devam eden tüm bu askeri şiddetten sorumludur. Onları oyunun dışında görmüyoruz. Bu yüzden, bizim heyetimiz bugün Moskova'da" açıklamasını yaptı.

Ateşkes sürecinin detayları üzerinde çalışılması gerektiğini vurgulayan Kalın şöyle devam etti: 

"Açıkçası Libya'da her şey kırılgan. Sadece ateşkes değil, siyasi sürecin kendisi, BM süreci. Her şey kırılgan. Şunu kabul etmek gerekir ki, mükemmel bir durumla karşı karşıya değiliz. Çok farklı fraksiyonlar, kabileler, uluslararası aktörler, paydaşlar ve daha birçok unsurun dahil olduğu bu çatışmaya bir son vermeye çalışıyoruz. Dolayısıyla, BM sürecinin ilerlemesi için bu ivmeyi yakalamayı umuyoruz. Ancak bunun olması için ateşkes sağlanmalı, düşmanlıklar sona ermelidir. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti için diplomatik çabalarımız ve desteğimiz Libya'daki savaşa denge getirdi. Bunun sonucu olarak da bir ateşkes var, hala üzerinde çalışıyoruz. Bu sadece cumhurbaşkanımızın çabaları sayesinde mümkün oldu."  (HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar