İdlib'deki TSK gözlem noktasının boşaltılması Rusya ile pazarlık konusu

İdlib'deki TSK gözlem noktasının boşaltılması Rusya ile pazarlık konusu
İdlib’in güneyinde bulunan 12 askeri gözlem noktalarından biri de Suriye'nin denetime aldığı Morek'te bulunuyor. TSK'nin gözlem noktasını boşalttığı iddia ediliyor.

ARTI GERÇEK- İdlib’de Suriye ordusu, TSK gözlem noktasının da bulunduğu stratejik Han Şeyhun kasabasını Heyet Tahrir El Şam'ın (HTŞ) elinden aldı.

Suriye ordusunun Türkiye destekli HTŞ/El Nusra kontrolünde bulunan İdlib'e yönelik başlattığı operasyon sürüyor. Aylardır Esad rejimi ile HTŞ arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken, Rusya da havadan rejim güçlerine destek veriyor. İdlib'in güneyinde birçok köy, mezra ve yerleşim yerini HTŞ'den alan Suriye ordusu, İdlib'e giriş olarak görülen stratejik önemdeki Han Şeyhun kentini de kontrol altına aldı.

Bu alanda bulunan Latamina, Kafr Zita, Morek, Latmine, Lahaya ve Markaba köy ve bölgelerini de ele geçiren rejim güçleri, ilerlemeye devam ediyor.

TSK'NIN GÖZLEM NOKTASI TAŞINDI MI?

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) İdlib’in güneyinde bulunan 12 askeri gözlem noktalarından biri de Suriye'nin denetime aldığı Morek'te bulunuyordu. Yaklaşık 200 askerin bulunduğu gözlem noktasının rejim güçlerinin kontrolünün hemen öncesinde başka bir bölgeye taşındığı iddia edilirken güvenlik uzmanı Metin Gürcan ise sosyal medya hesabından üssün taşınmadığını yazdı.

Metin Gürcan taşınma ile ilgili olarak Rusya ile Türkiye arasında Morek üssünün boşaltılması pazarlığının devam ettiğini yazdı.


Rusya ile ilişkier uzmanı Dr. Kerim Has'da sosyal medya hesabından "Dün Suriye rejim ordusu Han Şeyhun’a girene kadar şehirde kontrol büyük ölçüde Ceyş al İzza’daydı" bilgisini paylaştı.

Kerim Has yaptığı paylaşımlarda Eylül’de Türkiye’de Putin-Erdoğan-Ruhani üçlü Suriye zirvesi olacağını ve yine Eylül ayında S-400'lerin ikinci sevkiaytının da yapılacağını hatırlattı.

Putin bugün Macron ile Fransa'da yapacağı görüşme öncesi İdlib ile ilgili olarak "önceden teröristler, İdlib'in yüzde 50'sini kontrol ederken, şu anda ise yüzde 90'ını kontrol ediyor ve saldırılar bu bölgeden düzenleniyor. İdlib'deki teröristler, buradan dünyanın farklı bölgelerine de hareket ediyor. Bu çok tehlikeli bir şey. İdlib'de bize ait hava üssüne birçok saldırı girişimi oldu. Bu nedenle Rusya, Suriye ordusunun İdlib'deki teröristlere karşı çabalarını destekliyor" şeklinde açıklama yaptı.

BÖLGEDE ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR?

Sputnik’in İdlib'deki askeri bir kaynağa dayandırdığı habere göre, Suriye ordusu El Nusra'nın Hama'nın kuzey kırsalındaki kesimlerinin kullandığı ikmal hatlarını kesti. Askeri kaynak böylece bu bölgedeki militanların, ülkenin topraklarının geri kalanıyla bağlantısının koptuğunu, Suriye ordusunun ise güçlerini Han Şeyhun kasabasının kuzeyinde dış mahallelerde mevzilendirmiş olduğunu kaydetti.

TSK KONVOYU VURULMUŞTU

Dün Türkiye desteklediği rejime muhalif gruplara askeri destek gönderirken konvoy Suriye ordusu tarafından havadan vurulmuştu. Milli Savunma Bakanlığı saldırıda, 3 sivilin öldüğünü, 12 kişinin de yaralandığını açıklamıştı.

 

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar