İdlib'i bekleyen katliam: Diplomasi çok geç kalabilir

İdlib'i bekleyen katliam: Diplomasi çok geç kalabilir
Haaretz: Beklenen katliamı önleyebilecek herhangi bir uluslararası güç bulunmuyor.

ARTI GERÇEK - Suriye'de cihatçıların ve silahlı muhaliflerin elindeki son büyük kent olan İdlib'e yönelik ordunun operasyon düzenlemesine kesin gözüyle bakılırken, şehirde bulunan 2,5 milyon sivil için endişeler de artıyor.

İsrail'in Haaretz gazetesinde yayımlanan bir analizde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Rusya'nın operasyonu önlemek için Rusya'yla birlikte kentteki militanlarla müzakere yaptığını ama şu ana kadar başarılı olamadığı belirtildi.

Zvi Bar'el'in kaleme aldığı makalede diplomatik çözüme ulaşılmaması halinde Suriye ordusunun müdahalesinin "kaçınılmaz" olduğu yorumu yapılarak "İdlib'dekiler için diplomasi çok geç kalabilir" denildi.

Makalede kentte birçok farklı grup bulunduğu, bunlardan bazılarının Rusya'yla müzakere yapmayı kabul ettiği, ancak bazılarının hiçbir müzakereye girmediği belirtildi. Zvi Bar'el, müzakereye istekli gruplar arasında kentin büyük bir bölümünü kontrol eden, El Kaide bağlantılı Fetih El Şam'ın (eski adıyla El Nusra) da bulunduğuna dikkat çekti.

İLGİLİ HABER: SURİYE SAVAŞINDA SON DURUM: İDLİB KİM İÇİN, NEDEN ÖNEMLİ?

Makalede "Anahtar soru Suriye ordusu İdlib'de görüşmeyi yapanlardan önce davranacak mı? Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad vakit kaybetmiyor. Ordu güçleri İdlib'e doğru ilerliyor ve bu hafta İran Savunma Bakanı Emir Hatemi'nin Şam ziyareti İran'ın bu operasyonda işbirliği yapacağını gösteriyor" yorumu yapıldı.

Zvi Bar'el "İdlib sakinleri Esad'ın 'kenti terörden temizleme' sözüne ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un "İdlib'deki iltihaplı çıbanı' temizleyeceklerini söylemesine tanık oldu. Ancak biliyorlar ki saldıran askerler ve havadan yapılacak bombardıman teröristlerle sivilleri ayırmayacak.

Makalenin son bölümünde Türkiye'ye de değinen Zvi Bar'el şu yorumda bulundu:

"Bölgedeki çatışmasızlık anlaşmasının uygulamasını gözlemleme sorumluluğunu üstlenmek adına bölgede birkaç gözlem kulesi kuran Türkiye, kent sakinlerinin güvenliğini sağlayamayacak. Beklenen katliamı önleyebilecek herhangi bir uluslararası güç de bulunmuyor. Dolayısıyla bazı kent sakinleri için herhangi bir diplomatik çözüm çok geç kalacak." (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar