İdris Naim Şahin tartışmasına noktayı koydu

İdris Naim Şahin tartışmasına noktayı koydu
İdris Naim Şahin için, 'Tabanımızı küstürme gibi bir lüksümüz yok' derken, YSK için 'Yandaş Seçim Kurulu' ifadesini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ordu Büyükşehir adayı olarak eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in isminin gündeme gelmesine ilişkin, "İdris Bey gelip aday olduğu zaman tabanımızdan gelecek tepki belli. Kalkıp da kendi tabanımızı küstürme gibi bir lüksümüz yok. Büyük ölçüde bizim dışımızda gelişen bir olay. Aslolan bizim MYK ve PM’mizin alacağı karardır" diye konuştu.

'YILDIRIM'ıN AÇIKLAMASINI ZAYTUNG'A BIRAKIYORUM'

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre parti genel merkezinde bir grup gazeteciyle bir araya gelen Kılıçdaroğlu, Binali Yıldırım'ın 'Seçim siyasi bir faaliyet değil' açıklamasına ilişkin, "Ben bu değerlendirmeyi Zaytung'a bırakmak isterim. Siyasi faaliyet değil de nedir Allah aşkına" dedi.

'YSK YANDAŞ SEÇİM KURULU OLDU'

 Yıldırım'ın itirazların YSK'ye yapılmasına ilişkin sözlerine de cevap veren Kılıçdaroğlu, "YSK, yandaş seçim kurulu oldu. YSK'den mutlaka gayri resmi görüş ve güvence alınmıştır. 'Size başvurduklarında ne yaparsınız' diye sorulmuş 'Meraklanmayın' denilmiştir. YSK hukuka uygun hiçbir karar almıyor. Alamaz da. Çünkü YSK'nin iradesi yok; irade sarayda. YSK'nin bu pozisyonunu bildikleri için üyelerinin sürelerini uzattılar. YSK en son cezaevleriyle ilgili bir karar aldı. Bugüne kadar alınanların tam aksine bir karar aldı. Neden? Söz konusu YSK kararı görüşüldüğünde, üyelerin önünde Adalet Bakanlığı'nın yaptığı çalışmanın sonuçları vardı; hangi cezaevinde hangi partiye ne kadar oy çıkmış diye. YSK'ye güvenmiyoruz ki, nesine başvuracağız. Hukuku, evrensel hukuku tanımayan bir kuruma ne diyeceksiniz" şeklinde konuştu.

'BİNALİ BEY KAZANMAK İSTEMİYOR'

Binali Yıldırım'ın Meclis Başkanlığı'ndan istifa edip etmeyeceği sorusu üzerine ise Kılıçdaroğlu, "Binali Bey kazanacağına inanmıyor. İnanan insan istifa eder, 'Ben geleceğim ve burayı kazanacağım' der. Kazanmak da istemiyor aslında. Garip bir pozisyon var. Binali Bey neden böyle bir şeyin içine girdi? Zorunlu. Talimat geldi, Binali Bey de giriyor. Binali Bey istifa etti, etmedi hiçbir önemi yok. Biz sonucu görüyoruz: Binali Bey tekrar Ankara'ya gelecek" dedi.

İMAMOĞLU'NUN ERDOĞAN ZİYARETİ

CHP'nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu'nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı ziyaretine yapılan eleştirilerin hatırlatılması üzerine ise Kılıçdaroğlu, "Ekrem Bey şöyle bir açıklama yaptı: 'Ben İstanbul'a hizmet etmiş eski belediye başkanlarına gideceğim.' Erdoğan da belediye başkanlığı yaptı ona da gitti. Ayrım yapmamak gerekiyor. Her partiden belediye başkanlığı yapanlar vardı, onların görüşlerini almaya gitti. Erdoğan'a da bu çerçevede gidildi. Gidilebilir yani... Görüşmede İstanbul ile ilgili gözlemlerini, düşüncelerini aktarıyor; O yüksek binaların doğru olmadığını. O da zaten doğru olmadığını söylüyor" dedi.

'TABANIMIZI KÜSTÜRME LÜKSÜMÜZ YOK'

Kılıçdaroğlu, Ordu için ismi gündeme gelen ve tartışma yaratan İdris Naim Şahin'in adaylığı konusunun sorulması üzerine ise şunları söyledi:

"İdris Naim Şahin Bey, Ordu'dan aday olmak ister mi bilmiyoruz. Sonuçta o da uzun yıllar bakanlık yapmış birisi. Bizim dünyaya bakışımız belli. O çerçevede bizim Ordu'dan oy almak için kendi tabanımızı da küstürmeyecek şekilde aday belirlememiz lazım. Tabanımızın da oy verdiği, CHP'lilerin dışında gerçekten de demokrasiyi savunan, Ordu'ya geldiği zaman Ordu'yu yöneteceğini düşünen bir adayı bulmamız lazım. Dolayısıyla biz kendi aramızda MYK'da oturup da İdris Naim Şahin'i konuşmadık, tartışmadık. Dar alanda birisi arkadaşlarımıza önermiş olabilir. Kalkıp da kendi tabanımızı küstürme gibi bir lüksümüz yok. Büyük ölçüde bizim dışımızda gelişen bir olay. Aslolan bizim MYK ve PM'mizin alacağı karardır."

'ERDOĞAN'A CEVAP VERMEYECEĞİM, ARTIK KAVGADAN BIKTIK'

Kılıçdaroğlu, Erdoğan ve Bahçeli'nin CHP hakkındaki sert açıklamalarına ilişkin ise "Onlar bizi kısır bir tartışmanın içine çekmek istiyor. Sokaktaki vatandaşın dertleri bir tarafa gitsin diye düşünüyorlar. Biz o tuzağa düşmeyeceğiz. Yerel yönetimlerde ittifak yok zaten, biz işbirliği çalışması yapıyoruz. Erdoğan'ın dili şişecek. Sürekli saldıracak hakaret edecek ama cevap vermeyeceğim. Ben vatandaşın derdini anlatacağım. Artık kavgadan bıktık. Eğer bana bir şey söylemek istiyorsa dünya kadar televizyon kanalı var, oturur konuşuruz iki medeni insan olarak. Erdoğan ve Bahçeli bu çemberin içindeler, biz dışındayız" dedi.

'BOYKOT SÖYLENTİSİ TROL İŞİ'

Seçimlerin boykot edilmesine yönelik tartışmalara da değinen Kılıçdaroğlu, "Boykot tartışmalarını yapan daha çok AK Parti'nin trolleri. Sandığa gidilmemesi yönünde böyle bir sol jargon kullanarak çalışmalar yapıyorlar. Ben sandığa gidileceğine inanıyorum. Sorumluluk duyan herkes sandığa gidecektir. Ayrıca adaylarımız da çok iyi. Seçmenimiz o adayları seçmek için sandığa gideceklerdir. Her ne kadar öbür tarafta bir Cumhur İttifakı falan kurulduysa da biz 'sandıkta ittifak' dedik ve gerçekten de çok değişik siyasal partilere mensup vatandaş, bizim adaylarımıza oy verecek. Biz bunu sahada da görüyoruz" şeklinde konuştu.

İTTİFAKLAR: ARTIK SONUNA GELDİK

Kılıçdaroğlu, ittifaklar konusunda ise "İYİ Parti ile görüşmeler sürüyor, Saadet Partisi'yle dirsek temasımız devam ediyor, artık sonuna geldik. En kısa zamanda adayları açıklayacağız. Alanlara inme zamanı. Ağırlıklı olarak İstanbul ve İzmir olmak üzere iki il kaldı. Ayın 16'sında bir Parti Meclisi toplantımız var. Yetiştirebildiğimiz kadarıyla 16'sında, yetiştiremediğimiz yerler olursa da onu da en geç bir hafta sonra bitireceğiz" dedi.

'İZMİR VE İSTANBUL HENÜZ MASAYA KONULMADI'

Çalışmaların sürdüğünü belirten Kılıçdaroğlu, "Şimdilik İzmir ve İstanbul özel olarak masaya konulmuş kentler değil. Ankara'da Bursa'da devam eden görüşmeler var. Memnuniyet araştırmaları da yapıldı" dedi.

 

 

Öne Çıkanlar