İHD: Parasız eğitim anayasal haktır

İHD: Parasız eğitim anayasal haktır
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, eğitim sisteminde yaşanan sorunlara dikkati çekti.

İHD İstanbul Şubesi, yaptığı yazılı açıklamayla eğitim sorunlarına dikkati çekerek, parasız, bilimsel ve ana dilde nitelikli bir eğitim almanın anayasal hak olduğunu söyledi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, yaptığı yazı açıklamayla eğitim sisteminde yaşanan sorunlara dikkati çekti. Eğitim alanında devletin sorumluluktan kaçtığı belirtilen açıklamada, parasız, bilimsel, nitelikli bir eğitim almanın anayasal hak olduğu vurgulandı. Türkiye'nin genç nüfus oranının oldukça yüksek olduğu belirtilen açıklamanın devamında, sürdürülen politikaların sorunlar yumağını ortaya çıkardığı ifade edildi. 
 
‘ÖZELLEŞTİRME SORUNLARI ARTTIRDI’
 
Eğitimde özelleştirmenin giderek daha çok yaygınlaştığı kaydedilen açıklamada, "Eğitimin özelleştirilmesi ile birlikte birçok sorunu gündeme getirmiştir. Nitekim kamu hizmetlerinin niteliği artırılmayıp aksine piyasalaştırılarak kamu alanları daraltılmakta ve bunun sonucunda kamusal hizmete erişimin nitel ve nicel düşüşü yaşanmaktadır. Hizmet karşılığında istenen ücretin, toplumun farklı ekonomik sınıflarınca karşılanması bakımından eğitim sektörü, bu düşüşün görülebileceği en somut örneklerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır" denildi.
 
‘DEVLET SORUMLULUKTAN KAÇIYOR’
 
Eğitimin özelleştirilmesiyle devletin sorumluluktan kaçtığı belirtilen açıklamada, "Bu durumda eğitimin niteliği ve eğitimde fırsat eşitliği de ağır darbe almakta,  devlet okulları ve özel okullar kıyaslamasında devlet okullarının gittikçe niteliksizle şen eğitimi karşında, nitelikli eğitim verdiğini savunan özel okullara rağbet artmaktadır" ifadelerine yer verildi.
 
‘PARASIZ EĞİTİM ANAYASAL HAKTIR’
 
Doğa Koleji öğretmenlerinin aylarca ücretlerini alamadığı hatırlatılan açıklamanın devamında, şunlar kaydedildi: "İstanbul’da Devri-Âlem Eğitim Koleji’nin kapanmasıyla öğrenciler ders yılı ortasında eğitimlerinin aksamasıyla karşı karşıya kalmaktadır. Diğer özel okullara ve devlet okullarına yönlendirilen çocukların psikolojik durumları ve uyum süreçleri hesaba katılmamakta, eğitimin bedelli olduğu toplumun hafızasına işlenmeye çalışılmaktadır. Unutulmamalıdır ki; parasız, bilimsel, nitelikli bir eğitim almak anayasal haktır."
 
EĞİTİMDEKİ EŞİTSİZLİKLER
 
Eğitimdeki eşitsizliklerin gelecekte sosyal, siyasal, ekonomik sorunlara yol açacağı vurgulanan açıklamada, "Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) verilerine göre, Türkiye’de 2018-2019 eğitim-öğretim döneminde 54 bin 732 resmi, 13 bin 679 özel okul öğretim faaliyetlerine katıldı. 2003’te özel okulların resmi okullara oranı yüzde 2 iken, 2019’a gelindiğinde bu oran yüzde 25’e yükseldi. 2002-2003 eğitim ve öğretim yılında özel okullarda kayıtlı öğrencilerin toplam öğrenci sayısına oranı yüzde 1 iken, geçen 17 yıl içinde 8 kat artarak yüzde 8.2’ye ulaştı. Bu rakamlara bakarak eğitimin gittikçe piyasalaştığı ve ticarileştiği görülmektedir" denildi. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar