İHD stajeyerine Türkiye'ye giriş yasağı

İHD stajeyerine Türkiye'ye giriş yasağı
İnsan Hakları Derneği İstanbul şubesinde hak ihlallerini incelemek üzere yüksek lisans stajını yapan Fransız vatandaşı Julien Martin Delozanne’ye 5 yıl boyunca Türkiye’ye giriş yasağı kondu.

Nalin ÖZTEKİN


ARTI GERÇEK - Türkiye’de yaşanan hak ihlalleri yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da dikkat çekiyor. Her yıl yüzlerce akademisyen ve araştırmacı Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarında gözlem yapmak üzere Türkiye’ye geliyor. Onlardan biri de Sorbonne Paris cité üniversitesinde yüksek Lisans öğrencisi olan Fransız vatandaşı JulıenMartın Delozanne. İnsan hakları alanında stajını yapmak isteyen öğrenci, İnsan Hakları Derneği’nde resmi stajını gerçekleştirmek için İstanbul’a geldi.

Artı Gerçek’e konuşan öğrenci Türkiye’de incelediği hak ihlallerinden sonra başına gelenlere şaşırmadığını söyledi.  

VİZE BAŞVURUSU YANITSIZ BIRAKILDI 

Julien, cezaevlerinden Cumartesi Annelerine, Çocuk Komisyonundan Eğitim Komisyonuna değin pek çok alanda çalışmalar yürüttü. Fransız vatandaşı olduğu için Türkiye’de en fazla 90 gün kalmasına müsaade edilen yüksek lisans öğrencisi, staj süresi boyunca sıkıntı yaşamamak için bir yandan da vizeye başvurdu. Ancak 4 Haziran 2019 tarihinde yapılan vize başvurusuna olumlu veya olumsuz geri dönüş yapılmadı.

Resmi staj süresini tamamlayan Julien ülkesine dönmek üzere yola koyuldu. Ekolojist olduğunu belirten ve ilkesel olarak uçağa binmeyen Julien, Fransa’ya giderken kara yolunu kullandı. Fakat Julien’in bindiği araç 10 Ağustos 2019 tarihinde Edirne’de durduruldu. Yetkililer Julıen’eTürkiye’de kaçak olarak bulunduğunu söyledi ve hakkında Türkiye’ye 5 yıl boyunca giriş yasağı getirildiği belirtildi. 

'YASAK BENİ ŞAŞIRTMADI'

Bu esnada Julien’e para cezası veya Türkiye’ye giriş yasağı arasında seçim yapmasının istendiği bir kağıt uzatıldı. İki seçeneğe de imza atmayı reddeden Julien’in yerine bir memur imza attı.

Ülkesine döndükten sonra Artı TV'ye yaşadıklarını anlatan insan hakları savunucusu, "Türkiye’de gördüklerimden sonra benim başıma gelenler şaşırtıcı olmadı" dedi. Her gün iki yada üç kişinin insan hakları derneğine gelip, işkence başvurusu yaptığını belirten Julien, "Bu ihlalleri gözlemlediğim için karşılaştığım giriş yasağı beni çok şaşırtmadı" şeklinde konuştu. Stajı boyunca kendisini en fazla şaşırtanın, cezaevlerinde yaşanan açlık grevlerine karşı medyanın suskunluğu olduğunu belirtti. 

'KARAR UTANÇ VERİCİ'

Julien’in karşı karşıya kaldığı durumu, İnsan hakları derneği İstanbul şubesi yöneticisi Fırat Vural değerlendirdi. Vural ilk defa böyle bir olay yaşadıklarını belirterek, "İnsan haklarına bu kadar duyarlı bir insanın bu uygulama ile karşılaşması utanç verici. Bu uygulama onun ilerleyen dönemde buraya dair yapmak istediği çalışmalara da ket vuruyor" dedi. Vural, Julien’e olumlu veya olumsuz yönde geri dönüş yapılmamasının da tesadüf olmadığına dikkat çekti. 

Öne Çıkanlar