İHD: Tutuklu Mehmet Balaban'ın hayatı tehdit altında

İHD: Tutuklu Mehmet Balaban'ın hayatı tehdit altında
İHD, Tekirdağ Cezaevi’nde kötü muamele ve fiziksel saldırıların hedefi olan açlık grevindeki Mehmet Balaban'ın hayatının tehdit altında olduğunu açıkladı.

Adları işkence, hak ihlalleri ve kötü muameleyle anılan cezaevlerinden, her gün işkence haberleri yükseliyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Tekirdağ 2 Nolu T Tipi Cezaevi’nde 'Kürt olduğu' gerekçesiyle cezaevi idaresi ve adli tutuklularca kötü muamele, darp ve hakarete maruz bırakıldığı için ağzını dikerek 1 Eylül'den bu yana açlık grevine olan Mehmet Balaban’ın durumuna gündeme getirdi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyeleri, Mehmet Balaban’ın ablası Habibe Balaban'ın yaptığı açıklamda salona, 'Mehmet Balaban’a uygulanan ırkçılığa ve işkenceye son' pankartı asıldı.

'GARDİYANLAR VE İDARİ HAYETİN IRKÇI SALDIRILARININ HEDEFİ OLUYOR' 

Toplantı öncesi kısa bir konuşma yapan İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Mehmet Acetin, "Mehmet Balaban Kürt olduğu için ırkçı temelde yaklaşan gardiyanların ve oradaki idari heyetin saldırısına uğramıştır. Dolayısıyla yaşamı da tehdit altında bulunmaktadır" dedi.

'KÜRT OLDUĞU İÇİN İŞKENCE GÖRDÜ'

Mehmet Balaban’ın ablası Habibe Balaban da 3 Eylül Salı günü cezaevinde kardeşiyle yaptığı görüşmede edindiği izlenimleri aktardı. Balaban, "Biz o gün kardeşimin görüşüne gittiğimizde, yanında 10 tane gardiyan vardı. Vücudunda darp izleri vardı. Boğazı kesikti. Sağa sola rahatlıkla hareket edemiyordu. Elbisesinin altını sıyırdım vücudundaki jop izlerini gördüm. Ne oldu diye sorduğumda, ’20 gardiyan üzerime saldırdılar’ dedi. İşkence yapmışlar kardeşime. Sebebi özellikle Kürt olması, kendisini ezdirmemesinden kaynaklıdır. Diğer mahkumlara yapılan işkencelere de hep karşı gelen biridir kendisi. Hatta bir arkadaşının elektrik faturasını ödediği içinde cezaevi personeli tarafından darp edilmişti" diye konuştu.


Mehmet Balaban'ın, Kürt olduğu için gardiyanların ve idari heyetin ırkçı saldırılarının hedefi olduğu açıklandı.

GÖRÜŞME TALEBİNE RET

ÖHD üyesi Fırat Vural ise cezaevlerinde yapılan kötü muamelelere ilişkin daha önce bir çok kere açıklama yaptıklarını ancak Tekirdağ 2 Nolu T Tipi Cezaevi’nde Mehmet Balaban’a yapılanların çok farklı olduğunu dile getirdi. Vural, "Olay ve hapishane idaresinin yaklaşımı diğer cezaevlerinden çok farklıdır. Biz görüşmeye gittiğimizde hapishane idaresi bizimle görüşmüyor. Her gittiğimizde idare toplantıda, idare burada değil gibi gerekçelerle görüşme taleplerimizi reddediyorlar" diye belirtti.

'IŞİD SEMPATİZANI TUTUKLULARLA KALAN BALABAN 8 AYDIR AÇLIK GREVİNDE

Kendisinin de en son 13 Eylül de Balaban’ın görmeye gittiğini belirten Vural, "Bu uygulamalara son verilene kadar açlık grevine devam edeceğini söyledi. Mehmet Balaban 17 yıldır hükümlü olarak cezaevlerinde kalmaktadır. Başka hapishanelerde de kaldı ama Tekirdağ ve daha öncesinde de kaldığı Bolu hapishanesinde de onlara dönük bu uygulamanın gerçekleştiğini hatta o koğuşlarda IŞİD sempatizanı tutuklularında bulunduğunu söyledi. Bize son gittiğimiz görüşte daha önce açılan soruşturmalarda kendisine verilen evrakları gösterdi. Daha önce kendisine saldıran bir tutuklunun Cumhuriyet Savcılığında verdiği ifadesinde IŞİD sempatizanı olduğunu gördük" diye konuştu.

'VASİ GÖRÜŞÜ MAHKEME KARARI OLMADAN ENGELLENİYOR'

Vural, Tekirdağ 2 No’lu T Tipi Cezaevi’nde keyfi uygulamaların devam ettiğini belirterek,"Ablası Habibe Balaban dahi kardeşinin görüşüne gidemiyor. Ablası aynı zamanda onun vasisidir. Vasiyi ancak mahkeme kararı yasaklar. Bir iletişim cezasıyla vasi engellenemez. Bu tamamen keyfi bir uygulamadır" diye vurguladı. (MEZOPOTAMYA AJANSI)

Öne Çıkanlar