İki banka birleşme görüşmelerini doğruladı

İki banka birleşme görüşmelerini doğruladı
Almanya'nın en büyük bankaları Deutsche Bank ve Commerzbank birleşme görüşmelerini doğrularken, olası işten çıkarmalara yönelik kaygılar arttı.

Avrupa'nın bir dönem dominant finans kuruluşu olan Deutsche Bank AG, yıllar süren başarısız geriye dönüş çabalarının ardından havlu atarak, Commerzbank AG ile hükümet destekli birleşme görüşmelerine başlama konusunda anlaşmaya vardı. Deutsche Bank ve Commerzbank, birleşme görüşmelerinde bulunduklarını doğruladı.

Bankaların bu açıklamaları Almanya'nın Verdi Sendikası'nın olası işten çıkarma konusunda endişelenmesine ve analistlerin birleşmenin faydalarına dair sorularına neden oldu.

DEUTSCHE BANK VE COMMERZBANK BİRLEŞİYOR

Deutsche Bank yöneticileri, küresel piyasalarda sözü geçen iki sorunlu bankayı birleştirerek sağlam bir Alman bankası meydana getirme konusunda yetkililerin isteklerine uyarak sıkıntılarını geride bırakacak, ancak anlaşmaya varırlarsa, önlerinde yoğun işten çıkarma, siyasi türbülans, zayıflayan Avrupa ekonomisi, ABD'nin soruşturmaları ve bunun sonucu olarak ABD Başkanı Donald Trump ile uğraşma ve devasa entegrasyon ve elbette kuşkulu müşteriler ve yatırımcılar olacak.

Konuya yakın bir kişinin yaptığı açıklamaya göre, Almanya'nın en büyük iki bankası, yönetim kurullarının ayrı toplantılarının ardından birleşme sürecinin hızlandığını belirten açıklamalar yaptı. Ancak her iki banka da sonucun belli olmadığı konusunda uyarıda bulundu.

Deutsche Bank yaptığı açıklamada, "Ortaya çıkan fırsatlar ışığında, Deutsche Bank'ın yönetim kurulu stratejik seçenekleri gözden geçirmeye karar verdi" dedi.

Deutsche Bank CEO'su Christian Sewin, çalışanlara gönderdiği mektupta, "Almanya ve Avrupa'da bankacılık sektöründeki konsolidasyonun bizim için önemli bir başlık olduğunu sürekli vurguladım" diyerek, "Bunun şekillenmesinde nasıl bir rol oynamak istediğimizi değerlendirmek zorundayız" şeklinde görüş bildirdi.

Söz konusu bankalar, pazar günkü açıklamalarında, müzakerelerin derinleştirilmesine yönelik adımı doğruladı ve böylelikle aylardır süren Maliye Bakanlığı ile spekülasyonları ve sahne arkası görüşmelerini sonlandırdı. Yüksek faiz beklentilerinin azalmasına neden olan ekonomik yavaşlama da durumun aciliyetini artırdı.

HALA BİRLEŞMEYİ ENGELLEYEN FAKTÖRLER VAR

Deutsche Bank CEO'su Christian Sewing, çalışanlarına Deutsche Bank'ın "küresel ağa sahip güçlü sermaye piyasasıyla küresel banka olmayı" hedeflediğini söyledi.

Sewing, birçok faktörün hala birleşmeyi engelleyebileceğini söylerken, Reuters'ın aktardığına göre, Deutsche Bank Sözcüsü, görüşmelerin bir süre devam etmesini beklendiğini söyledi. Commerzbank, sonucu ucu açık olarak nitelendirdi.

Ancak müzakerelerin resmi olarak açıklanması, bankalar yeniden yapılanmaya odaklanmaya karar vermeden önce 2016 yılında ilk kez öne sürülen anlaşmaya varılma olasılığını artırdı.

Alman hükümeti, 2008 mali krizinden bu yana sürdürülebilir kâr elde etmek için uğraşan Deutsche Bank'ın durumuyla ilgili endişeleri göz önüne aldığında birleşmeyi istiyor.

SENDİKA BİRLEŞMEYE KARŞI

İki banka birleşmesi durumunda, Alman bireysel bankacılık piyasasının beşte birini elinde bulunduracak. 149 yıllık iki kuruluşun birleşmesi 1.81 trilyon euroluk (2.05 trilyon dolar) varlıkları ile Avrupa'nın dördüncü en büyük bankasını oluşturacak. Bankaların müşterek piyasa değeri yaklaşık 25 milyar euro olacak ve bu değer, hisse senetlerinin uzun süredir düşmesinden dolayı göreceli olarak küçük bir meblağı işaret ediyor. Her iki banka da, ulaştıkları zirveden bu yana değerlerinin yaklaşık yüzde 90'ını yitirdi.

Deutsche'nin 91 bin 700 ve Commerzbank'ın 49 bin olmak üzere iki bankanın şu anda dünya çapında 140 bin 700 çalışanı bulunuyor.

Almanya'nın Verdi Sendikası, on binlerce çalışanın risk altında olduğunu ve birleşmenin katma değer yaratmadığını söyleyerek birleşmeye karşı itirazlarını tekrarladı.

Deutsche Bank'ın danışma kurulunda çalışan kesiminin temsilcisi olarak oturan Jan Duscheck, işçi sendikasının bu birleşmeye, on binlerce kişisinin işsiz kalacağı riskinden dolayı karşı çıktığını söyledi. Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, birleşmeden dolayı 30 bin çalışanın durumu risk altında.

New York merkezli Viola Risk Advisors'da risk yönetimi konusunda uzman analist David Hendler, Commerzbank'ın perakende ve küçük ve orta ölçekli işletme müşterilerini Deutsche'ye eklemenin yalnızca sınırlı faydalarının olacağını söyledi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar