'İki Boeing 737 MAX-8 kazasında ciddi benzerlikler var'

'İki Boeing 737 MAX-8 kazasında ciddi benzerlikler var'
Boeing'in 5 ayda iki kazayla gündeme gelen 737 MAX-8 tipi uçakları sadece kendi mühendislerine incelettiği iddia ediliyor.

Endonezya ve Etiyopya’da iki korkunç kazaya yol açan 737 MAX-8 tipi yolcu uçaklarıyla ilgili üretici firma Boeing’e yönelik ciddi suçlamalar var. Firmanın, Boeing 737 MAX-8’lerin ilk uçuş öncesi güvenlik incelemelerini sadece kendi mühendislerine yaptırdığı iddia ediliyor.

5 ay içinde 300’den fazla kişinin hayatını kaybettiği iki kaza yaşayan 737 MAX-8 tipi yolcu uçaklarının üreticisi ABD’li Boeing firmasına yönelik suçlamalar artıyor. İki kaza sonrası, 737 MAX-8’lerin bu uçaklarda bulunan MCAS sistemi nedeniyle çakıldığı iddialarıyla karşılaşan Boeing, şimdi de daha ciddi bir suçlamayla karşı karşıya. Çünkü son olarak Etiyopya’da 11 Mart’ta 157 kişinin hayatını kaybettiği kaza sonrası mercek altına alınan 737 MAX-8’lerin ‘ilk uçuş onayı’ aldığı süreçte Boeing’in usülsüzlük yaptığı ileri sürülüyor. ABD Federal Havacılık Kurulu (FAA) uzmanlarının yapması gereken ilk uçuş öncesi incelemeleri, sadece Boeing mühendislerince gerçekleştirildiği iddia ediliyor. İddiayı gündeme getiren ABD merkezli Seattle Times gazetesinin haberine göre, Avrupalı Airbus’ın ürettiği uçaklara ‘yetişmek’ için üretim ve onay sürecini hızlandırmak isteyen Boeing, kapsamlı bir inceleme yapılmasının önüne geçti ve 737 MAX-8’ler, FAA uzmanlarının kılı kırk yaran incelemesi yapılmadan göklere çıkarıldı.

'CİDDİ BENZERLİKLER VAR'

Etiyopya Ulaştırma Bakanı Dagmawit Moges, ülkesinde yaşanan Boeing 737 MAX-8 kazasıyla Endonezya’daki aynı tip uçağın kazası arasında ciddi benzerlikler olduğunu açıkladı. Moges düzenlediği basın toplantısında, karakutulara yapılan ilk inceleme sonunda ortaya çıkan benzerliklerin bir süre sonra kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti. Etiyopya, ülkedeki teknik yetersizlikten dolayı uçağın kokpit ve uçuş verileri kayıtlarını Fransa’daki Sivil Havacılık Güvenliği Soruşturma İdaresine (BEA) göndermişti. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar