İkisi de aynı gün faizlerin yüksekliğinden yakındı

İkisi de aynı gün faizlerin yüksekliğinden yakındı
Öteden beri faizlerin yüksekliğinden şikayet eden Trump ve Erdoğan'ın faizlerden aynı gün yakınması dikkat çekti. Erdoğan, 'Trump ile düşüncelerimiz örtüşüyor' dedi.

ARTI GERÇEK - Gerek ABD Başkanı Donald Trump'ın gerekse Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faizlerin yüksekliğinden memnun olmadığı ve ülkelerinin merkez bankalarına faizlerin indirilmesi yönünde çağrılarda bulunduğu biliniyor. Ama bu kez iki liderin aynı günde faizlerin yüksekliğinen şikayet etmesi ilginç bir tesadüf oluşturdu. Erdoğan'ın faizler konusunda Trump ile aynı düşündükleri yönündeki vurgusu da dikkat çeken ayrıntılardan biri oldu.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'a faiz indirmesi yolundaki çağrısını yineledi. Bu hafta Fed haziran toplantısında politika faizini sabit tutma kararı almış, buna göre federal fonlama oranını yüzde 2.25 – yüzde 2.50 aralığında bırakmıştı. Piyasalarda faizlerin temmuz ayında indirilmesi beklentisi hakim. 

Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile Beyaz Saray'daki görüşmesi sırasında gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan ABD Başkanı Trump, "Powell, faizi en kısa sürede düşürmelildir" dedi.

Trump, Fed toplantısı sonrası yapılan açıklamalara işaret ederek, "Fed üyeleri faizlerini düşüreceklerine işaret ettiklerini varsayıyorum, ancak bunu kısa süre içinde yapmalılar" dedi ve ekledi: "Her zaman başarılı olamazsınız. Powell faizi en kısa sürede düşürmelidir. Ancak, her zaman kazanamazsınız. Er ye da geç doğru şeyi yapacak. Ne yapacağını bekleyip görelim."

İşin ilginci, Cumhurbaşkanı Erdoğan da dün yabancı medya mensuplarıyla yaptığı toplantıda faizlerin yüksekliğini tekrar gündeme getirerek, faiz politikasına, hele hele yüksek faiz politikasına karşı olduğunu söyleyerek, "Yüksek enflasyonun sebebi bana göre yüksek faizdir" dedi.

ERDOĞAN: TRUMP İLE DÜŞÜNCELERİMİZ ÖRTÜŞÜYOR

Erdoğan, "Şu anda Fed düşürme kararı aldı ama benim ülkemde politika faizi 24’lerde böyle bir şey olmaz. Onun için buraya kesin bir çözümü inşallah kısa zaman içerisinde getireceğiz. Çünkü bu faiz politikasından Türkiye’nin çok dikkatli bir şekilde bir dönüş yapması gerekiyor. Sayın Trump’ın faizin yüksek olduğu ve düşürülmesi gerektiğini söylemesi gibi" dedi.

Erdoğan, Trump ile bu konuda aynı yönde düşündükerini belirterek, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Faiz konusunda bizim Sayın Trump’la düşüncelerimiz örtüşüyor. O da düşük faiz diyor. En son Fed’i eleştirdi zannediyorum, 10’undaydı ve Fed bize zarar veriyor dedi. Benzer şeyi aynen ben de söylüyorum. Faiz bize zarar veriyor. Benim düşüncem bu ama düşüncemi en yakınımdaki arkadaşlarımın birçoğu paylaşmıyor. Gerçek ortada olduğu, enflasyon yükseldiği halde paylaşmayan arkadaşlarım var. Kendilerine bunu yüksek enflasyonla ispatlamış olmamıza rağmen hala bunu savunanlar var. Ama tartışa tartışa bu işi çözeceğimize inanıyorum."

Öne Çıkanlar