İkiz prematüre bebekleriyle cezaevinde tutulan anne için çağrı

İkiz prematüre bebekleriyle cezaevinde tutulan anne için çağrı
28 sivil toplum örgütü, Patnos cezaevinde bulunan Filiz Karaoğlan'ın cezasının infazının ertelenmesini istedi.

7 aylık prematüre ikiz bebekleriyle Patnos cezaevinde tutulan Filiz Karaoğlan'ın cezasının infazının ertelenmesi istendi.

Anneleriyle birlikte hapishanede tutulan 0-6 yaş arası tüm çocuklar ve anneleri için 28 sivil toplum örgütü tarafından ortak açıklama yapoldı. Açıklamada, Filiz Karaoğlan’ın ikiz bebekleri Nazlı Zilan ve Şiyar Faik ile birlikte Patnos L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulduğu belirtilerek; "Hapishane koşulları gözetildiğinde prematüre doğan ve şu an 7 aylık olan bebeklerin ve yeni anne olan Karaoğlan’ın sağlıklarından endişe duyulmaktadır" denildi.

"KOŞULLAR ÇOCUKLAR İÇİN UYGUN DEĞİL"

Filiz Karaoğlan’ın hamileliği sırasında bir yıllık infaz erteleme kararı verildiği fakat sürenin sona ermesinin ardından cezanın infazına başlandığı vurgulanan açıklamada cezaevi ortamının bebekler için uygun olmadığı şu sözlerle anlatıldı:

"Bebekler için hapishane idaresinden sağlanan ek gıdalar hazır meyve suları ve bisküvi tarzındaki bebek mamalarıdır. Bu gıdaların bebeklerin gelişimlerine uygun olmadıkları, sindirim sistemlerine uygun taze besinlere ihtiyaç duydukları bilinmektedir. Bunun dışında iklim koşulları, koğuşlardaki ağır nem ve hapishanedeki ısıtma sistemlerinin ve temiz hava sahasının yetersizliği de kolay hastalanmalarına sebep olmaktadır. Koğuşların kapasitelerinden fazla mahpus barındırması, koğuşta halı ya da yumuşak zemin olmaması, bebeklerin tüm zamanlarını annelerinin ranzasında geçirmeleri sonucunu getirmektedir; ayrıca doğaya erişimleri de olanaksızdır. Çocuklarının hapishane şartlarıyla verdiği mücadele, anneleri Filiz Karaoğlan için mahkeme kararında verilen cezaya ek bir cezalandırma olarak görülmektedir. Öte yandan çocuklar da mahpus yaşamı sürmektedirler."

ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER HATIRLATILDI

Açıklamada kKadın mahpuslara muameleleri düzenleyen Birleşmiş Milletler Bangkok Kuralları’nın, Türkiye arafından da imzalanarak yükümlülük olarak kabul edilen metinler olduğu hatırlatıldı.

Anneye ve çocuğa nitelikli ve gerekli hiçbir destek verilmeden hapsedilmelerinin, insan haklarının ihlal edildiğinin göstergesi olduğu aktarılan açıklamada "Filiz Karaoğlan’ın infaz erteleme kurumundan maksimum şekilde yararlanması, hapis cezasının alternatiflerinin değerlendirilip gerekirse cezanın konutta infazına karar verilmesi, çocuklarının ve kendi durumunun gözetilerek sağlıklı ve insan onuruna yaraşır şartlara en kısa sürede ulaşması, çocuklarıyla birlikte hapsedilen anneler için hapsetmeye alternatif yolların genişletilmesi ve geliştirilmesi; öte yandan anneleriyle tutulmak zorunda kalan çocukların gelişimlerine ve üstün yararlarına uygun şartlar yaratılması, konuyla ilgili Adalet Bakanlığı’nın meslek elemanları, sivil toplum örgütleri ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte çözüm üretmesi" talep edildi.

İMZA ATAN KURUMLAR:

Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi
Ceza infaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği
Çanakkale Kadın Dayanışması
Çanakkale Kadın Platformu
Çocuklar İçin Daha İyi Bir Dünya Girişimi
Deli Dalgalar İnisiyatifi
Demir Leblebi Kadın Derneği
Deniz Yıldızı Kadın Dayanışma Derneği
Erzincan Katre Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği
İnsan Hakları Derneği
İnsan Hakları Gündemi Derneği
Kadın Yazarlar Derneği
Kadınlarla Dayanışma Vakfı
Kaos GL
Özgürlükçü Hukukçular Platformu
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Genel Merkezi
Sosyal Dayanışma Ağı SODA
Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği
Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İstanbul Şubesi
Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı
Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar
Türk Tabipler Birliği Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu
Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı
Türkiye İnsan Hakları Vakfı
Yeni Demokrat Kadın
Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi
Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi
Van Barosu

(Kaynak: Evrensel) 

Öne Çıkanlar