Karbon salınımını önleyecek plan seneye ertelendi

Karbon salınımını önleyecek plan seneye ertelendi
İklim Değişikliği Konferansı'nda karbon piyasası başta olmak üzere birçok konuyla ilgili anlaşmazlık çözülemedi.

İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi, bugüne kadar bu konuda düzenlenen en uzun soluklu program oldu. Katılımcılar, karbon salınımını durdurmak için küresel çapta adım atma konusunda uzlaştı.

Zirveyi takip eden, BBC Çevre Muhabiri Matt McGrath, iki hafta süren iklim zirvesine katılan tüm ülkelerin, gelecek yıl İngiltere'nin Glasgow şehrinde yapılacak geniş çaplı konferansa kadar yeni vaatlerde bulunacağı sözünü verdiğini aktardı. Ancak karbon piyasası başta olmak üzere birçok konuyla ilgili anlaşmazlık çözülemedi.

Cuma günü bitmesi gereken ancak iki gün daha uzatılan konferansın sonunda, seneye Glasgow'da yapılacak zirvede karbon salınımını önleyecek yeni bir planın masaya getirilmesi konusunda uzlaşıldı.

Tüm katılımcılar, bilimin küresel ısınma tehlikesinden kaçınmak için yapılmasını önerdiği şeylerle şu an uygulamada olan durum arasındaki farkları ortaya çıkaracak ve bu uçurumu kapatmak için adım atacak.

HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI

Avrupa Birliği ve küçük ada devletleri tarafından desteklenen daha talepkâr planlar, ABD, Brezilya ve Çin gibi ülkeler tarafından reddedildi. Ancak zengin ülkelerin iklim değişikliği konusunda verdiği sözleri 2020 öncesinde tuttuğunu kanıtlaması sonrası, iki tarafın da taviz vermesiyle ortak bir nokta bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, sonuç karşısında hayal kırıklığına uğradığını söyledi: "Uluslararası toplum, iklim krizinin çözümünü finanse etmeye, yükünü hafifletmeye yönelik artan bir istek duyduğunu gösterme fırsatını kaçırdı."

Paris Anlaşması'nın mimarlarından, Avrupa İklim Örgütü'nden Laurence Tubiana ise, sonucun çok karmaşık olduğunu, bilimin önerilerinden çok uzak bir çığlık olarak kaldığını söyledi: "Madrid'deki büyük oyuncular beklentileri karşılamadı, ancak küçük ada ülkeleri, Avrupa, Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin artan işbirliği sayesinde, havayı kirleten tüm büyüklere karşı elde edebileceğimiz mümkün olan en iyi sonucu aldık." (Kaynak: BBC)

Öne Çıkanlar