İklim felaketlerinin maliyeti 225 milyar dolar

İklim felaketlerinin maliyeti 225 milyar dolar
Dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden AON'un raporuna göre, 2018'de dünyada meydana gelen aşırı hava olaylarının maliyeti 225 milyar dolar oldu.

Risk yönetimi, emeklilik ve sağlık çözümleri alanlarında hizmet sunan küresel lider sigorta şirketi AON, bugün yayınladığı Hava, İklim ve Felaketler 2018 Yıllık Raporu'nu (Weather, Climate&Catastrophe Insight: 2018 Annual Report) açıkladı.

Rapor 2018'deki 394 doğal felaket olayının 252 milyar dolar ekonomik zarar verdiğini gözler önüne serdi. Toplamda, özel sektör ve devlet destekli sigorta programları bu toplamın 90 milyar dolarını karşıladı. Bu sigorta ödemesi ile birlikte 2018 bu açıdan dördüncü en yüksek yıl olarak kayıtlara geçti.

Sigorta şirketlerinin toplamda tarihte dördüncü en büyük sigorta ödemesi anlamına gelen bu rakama rağmen maliyetlerin yüzde 60'dan fazlasının karşılanmadı.

Bu rakam aynı zamanda, sigorta kapsamına girmeyen ekonomik zararların bir kısmı olan koruma açığının yüzde 60 olduğu ve 2005’ten bu yana en düşük seviyede olduğu anlamına geliyor.

Rapor özellikle orman yangınlarına dikkat çekiyor. Bu yıl California'da meydana gelen yangınlar sadece tek başına 12 milyar dolar maliyete neden oldu. Böylelikle, ilk defa bir yangın tek başına en yüksek maliyetli afet olarak kayıtlara geçti.

EN BÜYÜK ZARARI TROPİK SİKLONLAR VERDİ

2018'deki en çok zarar veren afetler tropik siklonlar oldu. Michael ve Florence kasırgaları (Amerika Birleşik Devletleri), Jebi ve Trami tayfunları (Japonya), Mangkhut tayfunu (Filipinler, Hong Kong, Çin) ve Rumbia tayfunu(Çin) gibi tropik afetler 2018 de en çok hasar veren iklim olayları oldu. 2017 ile 2018 yılının toplam hasarı olan 653 Milyar ABD Doları ve bunlara yapılan 237 milyar ABD doları ödemeler rekor kırarak tarihteki en maliyetli yıllar olarak kayıtlara geçti.

Sonuç olarak, 2017 ve 2018 yalnızca hava koşullarına bağlı olaylardan ve tüm tehlikelerden kaynaklanan sigortalı zararlardan (237 milyar dolar), her iki ekonomik zarar (653 milyar dolar) için rekor düzeyde en pahalı yıllara neden oldu.

ORTALAMANIN ÜZERİNDE BÜYÜK FELAKETLER GÖRÜLDÜ

AON Sigorta Çözümleri CEO’su Andy Marcell, "2018, küresel doğal afetler için başka bir aktif yıldı. Tekil bir mega felaket olayı olmamakla birlikte, ortalamanın üstünde büyüklükte afetler görüldü. Sigorta sektörü, 595 milyar USD sermaye ile desteklenen ödemelere dayanmaya devam ediyor, ancak bir yandan da ortadaki koruma açığını gidermeye çalışarak değişen iklim ve hava olaylarının maliyetini yönetmeye odaklanıyor "dedi.

Yıl boyunca meydana gelen diğer büyük afetler ise Kuzey ve Güney California'da bir dizi büyük orman yangınları oldu. 2018'deki en pahalı sigortalı kayıp olayı, 12 milyar doları olan Camp Fire idi ve bu da California'nın en ölümcül ve en yıkıcı yangını oldu.

AON Etki Değerlendirme Takımı Direktörü ve Meteorolog Steve Bowen, "2018’deki hava olaylarından alacağımız önemli bir ders, afet riskinin giderek çeşitlendiği ve arttığını tanımak olmalı. Sosyoekonomik parametreler, hasar riski yüksek bölgedeki nüfus değişimleri gibi karmaşık denklemler, bizleri azaltım ve dirençliliği arttırma konusunda bizi yeni tartışmalara zorluyor. Afetler her zaman olacak. Ancak, afetlerdeki kayıpları, ne kadar hazırlıklı olup olmadığımız belirleyecek" dedi.

2018’de meydana gelen önemli olaylar:

- Ekimde ABD’deki Camp Fire, büyük çoğunluğu Paradise şehirde olmak üzere 18 bin 804 yapıyı yok etti. Toplam kayıpların 15 milyar doların üzerinde olduğu hesaplanıyor. California’daki yangınlara ödenen sigorta kayıpları iki yıldır üst üste rekor kırıyor.

- Japonya’daki aşırı yağışlar, Temmuz 2018’de büyük sel felaketlerine yol açarak, 10 milyar dolar hasara neden oldu.

- Hindistan Kerala eyaletinde, yaz sezonu musonları ile beraber gelen sel milyar dolarlık hasarlara neden oldu.

- Kuzey ve Orta Avrupa yaz boyunca kuraklık ile boğuştu, kuraklık çoğu tarımda olmak üzere 9 milyar dolarlık hasara neden oldu. Milyar dolarlık kuraklıklar ABD, Arjantin, Çin ve Hindistan’ı vurdu.

- İtalya ve Avusturya’da ekim ve kasım aylarında meydana gelen seller toplamda 5 milyar dolar hasara sebep oldu.

- 2.1 milyar olarlık sigorta hasarı ile Friederike rüzgar fırtınası 21'inci yüzyıldaki beşinci en maliyetli rüzgar fırtınası oldu. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar