İklim krizi gelecek 10 yılın en büyük küresel riski olacak

İklim krizi gelecek 10 yılın en büyük küresel riski olacak
Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Riskler Raporu'na göre, gelecek 10 yılı en fazla etkileyecek küresel riskleri, iklim değişikliği ve ona bağlı çevresel olaylar oluşturacak.

ARTI GERÇEK - Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) Küresel Riskler Raporu'na göre, dünyanın gelecek 10 yılını en fazla etkileyecek küresel riskleri, iklim değişikliği ve iklim değişikliğine bağlı çevresel olaylar oluşturacak. WEF'in, kısa ve uzun vadeli riskleri tespit etmek üzere Marsh&McLennan ve Zürih Sigorta Grubu'nun katkısıyla hazırladığı Küresel Riskler Raporu 2020'de, 750'den fazla küresel uzman ve karar alıcıdan, 2020'ye ilişkin endişelerini olasılık ve etki açısından sıralandırmaları istendi.

Küresel Riskler Raporu 2020’nin ana bulguları, dünyadaki jeopolitik sorunların çözülmesinin beklenemeyeceği bir zamanda, belirtilen risklerin çözümü için çok paydaşlı bir yaklaşım gerektiğini belirtiyor. Rapor, 2020 yılında, yurtiçi ve uluslararası ölçekte ayrışmaların ve ekonomik yavaşlamanın artacağını öngörüyor. İş dünyası ve dünya liderlerinin, ortak risklerle başa çıkmak için ivedilikle birlikte çalışmaya ihtiyaç duydukları günümüzde, jeopolitik türbülans, istikrarsız ve tek taraflı bir dünya düzenine neden oluyor.

EKONOMİK ÇATIŞMA VE SİYASİ KUTUPLAŞMAYA DİKKAT ÇEKİLDİ

750'den fazla küresel uzman ve karar vericiye 2020 yılındaki endişeleri soruldu ve bunları olasılık ve etki açısından sıralandırmaları istendi. Uzman ve karar vericilerin yüzde 78'i, 2020 yılında "ekonomik çatışma" ve "ülke içindeki siyasi kutuplaşma" risklerinin artmasını bekliyor.

Bu durum, özellikle iklim krizi, biyolojik çeşitlilik kaybı ve önemli türlerin popülasyonundaki azalma gibi acil sorunların üstesinden gelmeyi imkansız kılıyor. Marsh & McLennan ve Zürih Sigorta Grubu işbirliğinde hazırlanan rapor, karar vericilerin gezegeni koruma hedeflerini, ekonomik büyüme hedefleriyle birlikte ele almaları gerektiğini belirtiyor. Bunun yanı sıra şirketlere, bilime dayalı hedefler uyarınca harekete geçerek, oluşabilecek yıkıcı risklerinden kaçınmalarını öneriyor. 

Anketin 10 yıllık geçmişinde ilk kez, oluşabilecek küresel risklerin en önemli beş tanesi çevre başlığı altında. Rapor aşağıda belirtilen konulara dikkat çekiyor:

1. Mülk, altyapı ve insan hayatına zarar veren aşırı hava olayları

2. Hükümetler ve iş dünyası tarafından iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum konusunda başarısız olunması

3. Petrol sızıntıları ve radyoaktif kirlilik gibi çevresel suçları da içeren insan kaynaklı çevresel zarar ve afetler

4. Biyolojik çeşitlilik kaybı ile kara ve deniz ekosistemlerinin geri dönüşü olmayacak şekilde zarar görmesi. Bu kayıp, insanlığın doğal kaynak kullanımının yanı sıra sanayi için de önemli risk unsuru oluşturuyor.

5. Deprem, tsunami, volkanik patlama ve jeomanyetik fırtına gibi doğal afetler

Paydaşların, günümüzdeki siyasi dengeleri temelinden değiştiren bu jeopolitik türbülansa uyum sağlamaması durumunda, iş dünyası ve karar vericilerin harekete geçmesine ihtiyaç duyulan ekonomik, çevresel ve teknolojik sorunlarını ele almaları için zaman kalmıyor. 

RİSKLERLE MÜCADELE İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞILMASI GEREKEN BİR YIL

Dünya Ekonomik Forumu Yönetim Kurulu Başkanı Borge Brende, "Siyasi görünüm kutuplaşıyor, deniz seviyesi yükseliyor ve iklim yangınları gerçekleşiyor. Bu yıl, dünya liderlerinin yalnızca kısa vadeli kazanımlar için değil, risklerle mücadele edebilmek adına işbirliklerimizi onarmayı ve yeniden canlandırmayı önceliklendiren, toplumun tüm kesimleriyle birlikte çalışılması gereken yıl" dedi.

Küresel Riskler Raporu, dünyanın en acil sorunlarına sürdürülebilir ve bütüncül çözümler geliştirmek üzere paydaşların bir araya geldiği Küresel Riskler Girişimi'nin bir ürünü.

takdirde tehditler göz ardı edilebilir. Bu yılki rapor, artan eşitsizlik, teknoloji yönetişimindeki boşluklar ve sağlık sistemindeki sorunların etkilerine odaklanıyor. 

ŞİRKETLER ÜZERİNDE BASKI ARTIYOR

Marsh & McLennan Insights Yönetim Kurulu Başkanı John Drzik, "Şirketler üzerinde, iklim değişikliğine yönelik dayanıklılığını göstermeleri için yatırımcıların, düzenleyici kuruluşların, müşterilerin ve çalışanların baskısı artıyor. Bilimsel gelişmeler, iklim risklerinin günümüzde kesinliği daha yüksek şekilde modellenmesini, dolayısıyla risk yönetimi ve iş planlarına dahil edilmesini sağlıyor. Avustralya ve Kaliforniya'da yaşanan yangınlar gibi önemli olaylar, şirketlerin daha büyük jeopolitik ve siber risk sorunlarıyla karşı karşıya kaldıkları günümüzde, iklim riski konusunda harekete geçilmesi gerekliliğine işaret ediyor" dedi.

Genç nesiller için gezegenin durumu daha da endişe verici. Rapor, 1980'den sonra doğan neslin riskleri nasıl gördüğüne dikkat çekiyor. Bu kişiler çevresel riskleri, kısa ve uzun vadede diğer katılımcılardan daha yüksek sıraya koyuyor.

Katılımcıların neredeyse yüzde 90'ı 2020'de "aşırı sıcak dalgalarının", "ekosistem tahribatının" ve "kirlilik sebebiyle sağlık etkisinin" artacağını düşünüyor. Bu yüzde, diğer nesiller için sırasıyla yüzde 77, yüzde 76 ve yüzde 67 olarak gerçekleşiyor. Bu nesil aynı zamanda çevresel risklerin etkisinin, 2030 yılına gelindiğinde daha yıkıcı ve muhtemel olacağına işaret ediyor.

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİN KORUNMASI İÇİN DAHA FAZLASININ YAPILMASI GEREKİYOR

İnsan faaliyetleri hali hazırda, gıda ve sağlık sistemlerimizin yapı taşlarından olan vahşi yaşamdaki memlilerin yüzde 83'ünü ve bitkilerin yarısının kaybına sebep oldu.

Zürih Sigorta Grubu’nun Baş Risk Sorumlusu Peter Giger, iklim değişikliğinin en zararlı ve geri dönüşü olmayan etkilerine uyum sağlamak ve gezegenin biyolojik çeşitliliğini korumak için daha fazlasını yapmamız gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Biyolojik açıdan çeşitlilik gösteren ekosistemler, önemli miktarda karbon depoluyor ve yıllık 33 trilyon dolar değerinde ekonomik fayda sağlıyor. Bu miktar, ABD ve Çin'in GSYİH toplamına denk geliyor. Şirketlerin ve karar vericilerin düşük karbonlu bir ekonomi ve daha sürdürülebilir iş modelleri içeren dönüşümü yaratmak üzere daha hızlı hareket etmeleri gerekiyor. Stratejilerini politikalardaki ve müşteri tercihlerindeki değişimlerle uyumlu hale getiremeyen şirketlerin yok olduğunu görüyoruz. Dönüşüm riskleri gerçek ve herkes bu riskleri azaltmak için üzerine düşeni yapmalıdır. Bu ekonomik bir zorunluluk olmanın yanı sıra etik bir sorumluluktur."

Önümüzdeki 10 yılda gerçekleşme olasılığı en yüksek olan beş risk aşağıda sunuluyor.

1. Aşırı hava olayları (örneğin sel, fırtına)

2. İklim değişikliğiyle mücadele ve uyumdaki başarısızlık

3. Başlıca doğal afetler (örneğin deprem, tsunami, volkanik patlama, jeomanyetik fırtınalar)

4. Biyolojik çeşitlilik kaybı ve ekosistem tahribatı

5. İnsan kaynaklı çevresel zarar ve afetler

Önümüzdeki 10 yılda etkisi yüksek olan temel riskler aşağıda sunuluyor.

1. İklim değişikliğiyle mücadele ve uyumdaki başarısızlık

2. Kitle imha silahları

3. Biyolojik çeşitlilik kaybı ve ekosistem tahribatı

4. Aşırı hava olayları (örneğin sel, fırtına)

5. Su krizi

Birbiriyle ilişkili temel küresel riskler aşağıda sunuluyor.

1. Aşırı hava olayları - iklim değişikliğiyle mücadele ve uyumdaki başarısızlık

2. Büyük ölçekli siber saldırılar - kritik bilgi altyapısı ve iletişim ağlarının çöküşü

3. Yapısal işsizlik ve istihdam azlığı - teknolojik ilerlemelerin olumsuz sonuçları

4. Biyolojik çeşitlilik kaybı ve ekosistem tahribatı - iklim değişikliğiyle mücadele ve uyumdaki başarısızlık

4. Gıda krizi - aşırı hava olayları

Kısa vadeli riskler: 2020'de bir riskin artacağını düşünen katılımcıların yüzdesi:

1. Ekonomik çatışma: yüzde 78,5

2. Ülke içi siyasi kutuplaşma: yüzde 78,4

3. Aşırı sıcaklık dalgaları: yüzde 77,1

4. Doğal kaynakların ve ekosistemlerinin tahribatı: yüzde 76,2

5. Altyapı ve siber saldırılar: yüzde 76,1

Öne Çıkanlar