İktidardan deprem vergileriyle ilgili 'kafa karıştıran' cevaplar

İktidardan deprem vergileriyle ilgili 'kafa karıştıran' cevaplar
Kılıçdaroğlu'nun deprem vergileri sorusuna Erdoğan, 'Bu tür şeylerin hesabını vermeye zamanımız yok' derken Ağbal, 'Hesabını veremeyeceğimiz bir kuruş yok' dedi.

ARTI GERÇEK - AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Senegal ziyaretinden dönüşte uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Deprem vergileri nereye harcandı?" sözlerinin hatırlatılarak, bu tavra ilişkin görüşleri ve devletin 1999 öncesi ve bugünkü tavrına ilişkin değerlendirmeleri sorulan Erdoğan, şöyle konuştu: 

"Bu adamın doğru söylediği bir şey yok. Yalanlar zincirine yeni bir yalan ilave ediyor. Ben şu anda Sivrice depremine CHP'li belediye ne kadar yardım yapmış bunun üzerinde duracak değilim. Ben sadece şunu söyleyeyim. Bütün il, ilçe, belediyelerde, mahallelerde, Allah'a hamdolsun, bir tarafta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olmak üzere, bütün bakan arkadaşlarım ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak Fuat Bey, öbür tarafta (AKP) Genel Başkanvekili olarak Numan Bey, tüm vekiller, kadın kollarımız bölgede seferber oldu, çalıştılar ve aç açık bırakmamak için ne gerekiyorsa yaptılar. 

'PARA HANGİ AMAÇ İÇİN TOPLANMIŞSA O GAYE İÇİN HARCANMIŞTIR'

Bir defa Kılıçdaroğlu'nun ne kabinemizi ne bizim şu andaki o bölgede çalışan milletvekillerimizi falan ağzına almasını yakıştıramam. Onların böyle bir derdi olamaz. Acaba kendisi oraya gitti mi? Gitmedi. Şimdi bundan sonra herhalde gider; ben söylüyorum ya… Niye gitmedi? Bu ciğer meselesi, ruh meselesi ondan... Bunda öyle bir ruh yok. Biz elhamdülillah Van'da da, Simav'da da, Sakarya'da da... Ben cezaevinden çıktım, ilk gittiğim yer Sakarya, Düzce'dir. O zaman belediye başkanı sıfatım yoktu. Bütün oraları dolaştık. Bizim derdimiz var. Onun böyle bir derdi yok. Soruyorlar şimdi. Başbakanlığım ve Cumhurbaşkanlığım döneminde bir para hangi amaç için toplanmışsa bugüne kadar o gaye için harcanmıştır. Onun dışında bir yere biz bu tür paraları harcama diye bir tavrın içinde olmadık, olmayız."

Erdoğan, şu anda da bölgede yoğun bir şekilde çalışıldığına işaret ederek, "Eğer bu vatandaş dayanışma için elinde ne var, ne yok götürüyorsa, tek sebebi var: İnanıyor da onun için götürüyor. Bu hükümete inanıyor. İnanmasa götürür mü? Ben sizlere 'her şeyi veririm' diyor" ifadelerini kullandı. 

'KEMAL BEY'E BU TÜR ŞEYLERİN HESABINI VERMEYE VAKTİMİZ YOK'

Şimdi bir kampanya daha başlattıklarını anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Önce vekillerle dedik ki, 'Biz buraya elimizden gelen desteği verelim. Herhangi bir rakam belirlemiyoruz. Kim ne kadar verecekse milletvekili arkadaşlarımız versinler. Bunları hesabımızda toparlayacağız sonra da grup başkanımız herhalde AFAD'a aktarma yoluna gidecektir. Bunlar ise yatıyor kalkıyor 'o parayı nereye, bu parayı nereye harcadınız?' Harcanması gereken yere harcadık. Bundan sonra da Bay Kemal'e bu tür şeylerin hesabını vermeye zamanımız yok. Bütün bu harcamalar nasıl yapılıyor, bunlara bakmıyor ki... Bütün bu konutlar nereye yapılacak? Bunun tarih en büyük şahididir. İkide bir kalkıp gaziler ve şehitlerle alakalı şeyleri konuşuyor. Niye? Aldatırız. Yaptıkları iş bu. Onun için bunların haftalık grup toplantısında yaptıkları konuşmalar da pek kayda değer değil."

ÖZTRAK: VERGİLERİ SORANLAR YA TEHDİT EDİLİYOR YA DA HAMASİ ŞEKİLDE YANIT VERİLİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem vergisiyle ilgili sözlerine CHP'den de yanıt gecikmedi. CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Bakıyorum deprem vergileriyle ilgili cevaplara, son derece hamasi bir üslup. Biz onu sormuyoruz. "Benim paramla ne yaptın? Elazığ'da ne yaptın" Millet bunu soruyor. Cevap verin. Bunu soranlar ya tehdit ediliyor, ya da hamasi şekilde cevap veriliyor. Demokrasi cevap verme rejimidir. Vatandaş sorduğunda çıkacaksınız kalem kalem şuraya harcadık diye konuşacaksınız. Verdiğimiz önergeler reddediliyor, deprem öncesinde, sonrasında konuşulmuyor. Deprem bu ülkenin gerçeği! Türkiye derhal "Depremde kimse yaşamını yitirmesin" felsefesinde büyük bir stratejiyi başlatmak zorunda" dedi.

Öztrak, "Büyükşehir belediyelerimiz hem Malatya'da hem Elazığ'da insanlara yardım etmek için bulunuyor. Sayın Ömer Çelik bunu eleştireceğine şunu söylesin, niye hiçbir devlet yetkilisi bizim büyükşehir belediyelerimizin faaliyet gösterdiği yerlere uğramamış? O gün dayanışma günü. Benim partim, senin partin deme günü değil" açıklaması yaptı.

AĞBAL: HESABINI VEREMEYECEĞİMİZ BİR KURUŞ SÖZ KONUSU DEĞİL

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, Ankara Sanayi Odası (ASO) meclis toplantısının ardından, deprem vergisi tartışmalarına ilişkin soruları yanıtladı. Devletin harcadığı her kuruşun hesabını verdiklerini ve şeffaf olduklarını vurgulayan Ağbal, "Kamu harcamalarıyla ilgili hesabını veremeyeceğimiz bir kuruş söz konusu değil" diye konuştu.

Elazığ depreminde, ilk andan itibaren seri bir şekilde müdahale edilmesinin, yılların birikimiyle sağlandığını ifade eden Ağbal, AKP iktidarı döneminde yapılan yasal değişikliklerle yeni binaların depreme dayanıklılığı konusunda standartlar oluşturulduğunu söyledi. Ağbal, "Son yıllarda bütçe görüşmelerinin en önemli maddelerinden biri deprem riski altındaki okul, hastane gibi kamu yapılarının yeniden inşası, depreme karşı dayanıklılıklarının artırılması oldu" değerlendirmesinde bulundu.

1999 Marmara Depremi'nde afet bölgesine erişim konusunda yaşanan sıkıntıları anımsatan Ağbal, bu dönemde, ulaşım altyapısında deprem riskine dönük projeler yürütüldüğünü bildirdi. Ağbal, deprem riski altındaki kamu kurumlarının binalarının güçlendirilmesi ve yenilenmesine ilişkin çalışmalara da değinerek, bütçeden buna yönelik kaynakların sağlandığını dile getirdi.

Ağbal, bütçe imkanlarıyla deprem gibi afetlere müdahale eden personelin ihtiyaçlarının da giderildiğini kaydetti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN ÖZEL HESAP UYGULAMASI BAŞLATTIK

Vatandaşın konutlarının yeniden inşası, imarı ve kentsel dönüşümüyle ilgili yasal çalışmalara dikkat çeken Ağbal, "Bu düzenlemede vatandaşların konutlarını yapmalarına dönük faiz ve kira desteği gibi enstrümanlar geliştirdik. Kentsel dönüşümün uygulanması için bütçede normalde yapmadığımız bir şey yapıp, özel hesap uygulaması başlattık. 'Kentsel dönüşüm çok özel öneme sahip konu, bu konuya özel gelir tahsis edip harcayacağız.' dedik. Yıllar itibarıyla da bu kaynakları artırmaya devam ediyoruz. Kentsel dönüşüme de bütçeden ciddi kaynak harcıyoruz." dedi.

1999 depreminde o zaman doğru bir tercihle bir defalık vergiler getirildiğini hatırlatan Ağbal, ek Gelir Vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi yanında, Özel İletişim Vergisi'nin (ÖİV) de uygulamaya konulduğunu söyledi.

'TOPLANAN GELİRDEN DAHA FAZLASI DEPREMLE İLİŞKİLİ OLARAK KULLANILDI'

Ağbal, sonraki yıllarda uzatılan ÖİV'nin 2004 yılında kalıcı hale getirildiğini ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"1999'dan 2004'e kadar olan dönemde toplanan bu vergiler öyle bir özel fona, özel hesaba aktarılıp oradan harcanmamış. Bütçenin genel geliri olup oradan harcanmış ama 2004 yılında Türkiye büyük ekonomik krizden çıkmıştı, bütçenin sağlıklı olması için adım atıyorduk, gelir tarafını sağlamlaştırıyor ve harcamalarda tasarrufa gidiyorduk, o dönemde birçok şey yapılırken ÖİV kalıcı hale getirildi. Sonraki yıllarda buradan yılına göre 1 milyar lira, 3 milyar lira ve 4 milyar lira gibi vergi gelirleri topladık. Bütün vergi gelirleri nasıl bütçenin havuzuna gidiyorsa bu gelirler de bütçenin havuzuna geldi. Bu gelirler çarçur edilmedi. Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim, buradan toplanan gelirlerden çok daha fazla kaynak, gerek depremle ilişkili kamu binalarının imar ve inşasına gerek teknoloji ve insan kaynağı altyapısına harcandı. Burada oturup da kalem kalem saymama bile gerek yok. AFAD bütçesine bakın, sürekli artıyor, AFAD'a daha fazla kaynak tahsis edeceğiz."

BOSTANCI: DEPREM VERGİLERİ DEPREME GİDECEK DİYE BİR ŞEY YOK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun "Deprem vergilerine ne oldu?" sorusuna yanıt veren AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı da, "Deprem vergileri adı altında bunlar toplanacak ve depreme gönderilecek gibi bir düzenleme söz konusu değildir" diye cevap vermişti.

Bostancı, "AK Parti Grubu olarak deprem felaketine uğrayanlarla dayanışma içinde bulunmak ve onlara katkı sağlamak amacıyla bugün yapmış olduğumuz toplantıda bir yardım kampanyası başlatılmasını kararlaştırdık. Ziraat Katılım Bankası Kızılay Şubesi üzerinden bu kampanyamızı gerçekleştireceğiz. İnşallah kısa süre içerisinde milletvekillerimizin gereken desteği sağlayacaklarına ve bu paylaşımı en yüksek düzeyde gerçekleştireceklerine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, grup toplantısında daha önce toplanan deprem vergisine ilişkin 34 milyar dolar rakamını telaffuz ettiğinin ve bu paranın nerelere kullanıldığını sorduğunun hatırlatılması üzerine Bostancı, şu ifadeleri kullandı:

"Bütçe Kanunu'nu bilenler, herhangi bir isim altında vergi topluyoruz diye bir düzenlemenin olamayacağını bilir. Kanunun ilgili maddesi hususi bir biçimde bu tür vergilerin toplanamayacağını ifade ediyor. Bütçede paralar toplanır, ihtiyaca göre de harcanır. Dolayısıyla deprem vergileri adı altında bunlar toplanacak ve depreme gönderilecek gibi bir düzenleme söz konusu değildir. Zaten bu, bütçenin mantığına aykırıdır. Ülkemiz deprem kuşağında olması nedeniyle bütçeden çok ciddi biçimde bir kaynak çeşitli destekler biçiminde yapılan hazırlıklar için harcanmaktadır."

Öne Çıkanlar