İlber Ortaylı'dan Erdoğan'ın İsmet İnönü eleştirisine yanıt

İlber Ortaylı'dan Erdoğan'ın İsmet İnönü eleştirisine yanıt
İlber Ortaylı İsmet İnönü'nün o fotoğrafını anlattı.

RS FM'de yayınlanan Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle programına konuk olan Prof. İlber Ortaylı, Cumhurbşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsmet İnönü'nün fotoğrafını göstererek, "Elindeki bayrak Türk bayrağı değil, Amerika" sözlerine değindi. Ortaylı, "Ankara protokolünde karşılama iki bayrakla yapılır. Bayrak tutmak İnönü'yü Amerikancı yapmaz" dedi.

"O GÜN ORADAYDIM" 

Fotoğrafın dönemin ABD Başkan Yardımcısı Lyndon Johnson'ın Türkiye'ye ziyaretinde çekildiği ifade eden Ortaylı, "Ben o gün oradaydım. Fotoğraftaki İş Bankası'dır. Ankara Ulus'tadır. Ben çok iyi hatırlıyorum Kennedy'nin yardımcısı Johnson'ın Ankara ziyaretiydi. 63 Kasımıydı. İsmet Paşa Başbakan'dı ve o yüzden o karşıladı. Orada büyük bir kalabalık vardı." dedi.

"ANKARA PROTOKOLÜNDE KARŞILAMA 2 BAYRAKLA YAPILIR"

"Ankara misafir ağırlamaktan çok hoşlanıyordu. Johnson'dan önce Eisenhower gelmişti. Caddeler yıkılmıştı. Johnson geldiğinde oradaydım. Kalabalık daha çok İsmet Paşa'yı alkışlıyordu. Tabii ki elinde bayrak vardı herkesin olduğu gibi. Bu birinci resimde iyi görünmüyor ikincisinde kaldırmış. Ankara protokolünde karşılama 2 bayrakla yapılır." diye Ortaylı, şunları da söyledi:

"BU KİMSEYİ AMRİKACI YAPMAZ"

"İnönü gereken bayrağı tutar boşverin onu tartışmayalım. Bu kimseyi Amerikancı yapmaz. Biz de çok bayrak tuttuk ama bu beni de Amerikancı yapmadı."

 

Öne Çıkanlar