'İlçe belediyelerine kayyım atama hazırlığı yapılıyor'

'İlçe belediyelerine kayyım atama hazırlığı yapılıyor'
İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün Diyarbakır Valiliği’nden ilçe belediye başkanları hakkında bilgi istediği ortaya çıktı.

HDP'li 3 belediyeye kayyım atanmasından sonra ilçe belediyelerine de kayyım atanacağı belirtiliyor. İddiayı ortaya atan ise Diyarbakır Barosu avukatlarından Sertaç Buluttekin.

Sertaç Buluttekin İller İdaresi Genel Müdürlüğü'nün Diyarbakır Valiliği'nden ilçe belediye başkanları hakkında bilgi istediğini söyledi.

Buluttekin ilçe belediyelerine kayyım atanıp atanmayacağı tartışması yürütülürken aslında İçişleri Bakanlığı'nın bu konudaki İller İdaresi Genel Müdürlüğü'nün aracılığı ile bilgi isteyerek niyetini ortaya koyduğunu söyledi.

Buluttekin Twitter hesabından İller İdaresi Genel Müdürlüğü'nün Diyarbakır Valiliği'ne gönderdiği yazıyı paylaştı.

Yazıda İller İdaresi Genel Müdürlüğü'nün bazı isimleri listelediği ve bu kişiler hakkındaki bilgileri valilikten talep ettiği görülüyor.

Sertaç Buluttekin'in paylaştığı ve "Valiliklerden Gelen Yargı Safahatleri" (yargı aşamaları) başlıklı listede yer alan belediyelerin tamamı HDP'li eş başkanlar tarafından yönetilen belediyeler: 

DİYARBAKIR VALİLİĞİ İDDİAYI YALANLADI

Diyarbakır Valiliği ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada söz konusu iddiayı yalanladı, Valilikten yapılan açıklamada "mahalli idare organlarının suça konu iş ve işlemlerinin olup olmadığının takibinin rutin bir işlem olduğu" ifade edildi.

Açıklamada bu sürecin spekülasyonlara konu olmaması için işlemim gizli yürütüldüğü vurgulandı.

Valilik, sosyal medyada yayınlanan belgelerin "gizli evrak" niteliğinde olduğunu dolayısıyla sızdırılmasının suç teşkil ettiğini belirterek belgeyi yayınlayanlar ve yayanlar hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

Valiliğin açıklaması şöyle:

"Bir takım internet haber siteleri ve bazı sosyal medya hesaplarında "ilçe belediyelerine Kayyum hazırlığı" başlığı ile verilen haberlerde İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün Diyarbakır Valiliğine gönderdiği bir yazı üzerinden ilçe belediyelerine kayyım atama hazırlığı yapıldığı ileri sürülerek söz konusu evraklar paylaşılmıştır. Söz konusu haberler ve sosyal medya iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır.

İçişleri Bakanlığımızın Anayasanın 127 inci maddesinde tanımlanan vesayet yetkisi gereğince; Valiliklerimiz aracılığı ile muhtarlar dahil olmak üzere tüm mahalli idare organlarının suça konu iş ve işlemlerinin olup olmadığı, haklarında adli makamlarca yürütülen soruşturma ve kovuşturma olup olmadığı rutin olarak takip edilmektedir.  

Bu süreç spekülasyona konu olmaması, görev yapan mahalli idare organlarının işlerini etkilememesi amacıyla ilgili mevzuatı kapsamında gizli yazışma kuralları çerçevesinde yürütülmektedir. 

Ancak bazı sosyal medya hesapları ve internet sitelerinin yukarıda belirtilen kapsamda Diyarbakır Valiliğimiz ve İçişleri Bakanlığımız arasındaki gizli yazışmaya ilişkin belgeleri spekülasyona yol açacak şekilde yayınladıkları görülmektedir, 

Bu belgeler İçişleri Bakanlığımızın vesayet yetkisi kapsamındaki görevi gereğince her seçim sonrası istenen rutin evraklar olup, gizli evrak niteliğinde olmalarından dolayı bunları sızdıranlar ile ilgili soruşturma başlatılmış ve bu belgeleri yayanlar İle ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Kamuoyuna saygı İle duyurulur." (HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar